Előreszámla

Lilypie Second Birthday tickers

2012. augusztus 18., szombat

Mindig van új a Nap alatt...

Azt hittem, gyerekcsinálós ügyben már semmivel sem lehet meglepni - hát tévedtem.
Most mesélte egyik csaj, hogy micsoda furcsaság történt vele: UH követés során látták, hogy van már repesztésre alkalmas méretű tüszője, úgyhogy beadta magának a szurit; egy hét múlva ment vissza receptért, amikor a dokija mondta, hogy nézzenek be még egyszer, egyrészt hogy biztos megrepedt-e, másrészt mert előzőleg láttak a másik oldalon néhány kisebb tüszőt is, és hogy azokkal mi történt. És akkor állítólag konkrétan a szemük láttára szabadult ki a petesejt abból a tüszőből, amit egy héttel előtte még nagyon fejletlennek láttak - mindez úgy, hogy az azóta eltelt időben progeszteronpótlást szedett, ami elvileg gátolja az újabb tüsző megérését. Ez gyakorlatilag annyit jelent, hogy stimulált ciklusban (mert akkor több az esélye annak, hogy nem csak egy tüsző indul fejlődésnek) még az egyértelmű ovuláció és többnapos magas hőmérséklet után sem értelmes abbahagyni a kétnaponta-szexet. Mert lehet hogy egy esély elúszik, de ezek szerint simán bújkálni ott több is.

Azon filozofáltam, hogy ilyenkor vajon melyik tüszőéréshez viszonyítandó a luteális: ha kiszabadul egy második petelány, akkor onnan újraindul a számlálás, és ahhoz képest 14 nap (vagy kinek mennyi szokott)? Aztán elfogadtam azt a logikát, hogy a hormonok az elsőtől dolgoznak és a nyálkahártya is folyamatosan vastagodik, tehát ha nem sikerülne megtermékenyülni a legelső petesejtnek, akkor van még esélye a később kiszabadulóknak, de ha azoknál sem jön össze a találkozás, akkor az elöregedett nyálkahártya úgyis elkezd leválni, és normál időben megjön a piros.
Vagyis a többszöri tüszőrepedésnek időpont szempontjából igazából csak akkor van jelentősége, ha a második menetből fogan baba, mert olyankor van magyarázat arra, hogy miért kisebb, mint amire a luteális kezdete enged következtetni. De az esély szempontjából hatalmas dolog...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Mondd!