Előreszámla

Lilypie Second Birthday tickers

2013. június 17., hétfő

Várás, csalódás, kérdés, örülés

Na most kellene átaludni négy napot, és arra ébredni, hogy minden rendben van...

Ma reggel megvolt a hasbaszúrás, még a januárinál is eseménytelenebben - csak kötelességtudatból fekszem a kanapén, bugyuta tévéműsorokat nézve... na meg mert dögmeleg van, máshoz nem is lenne sok kedvem. A technikai részletek semmiben sem tértek el a múltkoriaktól, úgyhogy azokat nem is részletezném; egy pici különbség volt csupán: ezúttal éreztem a méhlepénybe való behatoláskor egy enyhe fájdalmat (akkor is szóltak, hogy fogok, csak végül valahogy megúsztam), viszont cserében se közvetlenül a beavatkozás után, se azóta semmi jele, hogy bármi is történt volna, tényleg semmi, se nyomás, se görcsölés, se fájás, még a tű helyén sem.
Kilencre mentünk, és magunkat is megleptünk, hogy mennyire gyomorideg és izgalom nélkül ültünk le a váróban, kitölteni a bejelentkezőt. Egyetlen bajom volt, hogy a húgyhólyagom (túl keveset ittam mindig is, így extrém kicsi) nagyon tele volt, feszített és kínzott, és minden mozdulatnál úgy éreztem, hogy be fogok pisilni. Aztán már szólítottak is, bementünk, ugyanaz a társaság volt bent, mint legutóbb, be sem kellett mutatkoznom, a doktornő már azzal fogadott, hogy mi már találkoztunk; ezek szerint múltkor úgy döntöttünk, hogy megszakítjuk a terhességet, mondta, igen, mondtuk, és ezzel le is zártuk a témát szerencsére... legalábbis látszólag. Felfeküdtem az ágyra, bekapcsolták a képernyőt - hát nem tudom, mi történhetett ott az elmúlt fél évben, de a mostani gépük baromi gyenge, olyasmi, mint ami a saját dokim rendelőjében van, az én laikus szememmel alig lehetett valamit látni rajta, ami igencsak meglepő volt azok után, hogy a Kissmalacznak gyakorlatilag az orrcsontját is simán láttuk anno, anélkül, hogy bárki is rábökött volna. A Kissmajom szinte csak egy homályos babaformájú folt volt, jól felnyomva a hasamban a sok vizelet miatt (aminek a személyzet amúgy megint nagyon örült), ücsörgött a kis házikója egyik sarkában, és nem kalimpált nagyon vadul, csak mozdult párat néha, nyugisan-ráérősen. Most nem méricskéléssel kezdtek, egy kis bámészkodás és előkészületek után M.-nek ki kellett menni, aztán mondták, hogy a procedúrát már ismerem, de azért fogják mondani előre minden lépéskor, hogy mi várható. Ezúttal maga a mintavétel sokkal gyorsabb volt, már másdoszorra elegendő mennyiséget sikerült levenni, úgyhogy két percen belül már kint is volt belőlem a tű, és megszűnt még az az enyhe kellemetlenség is, amit addig éreztem.
Következett a mérés, ami a rossz képminőség miatt számomra sokkal kevésbé volt látványos, mint múltkor - akarom mondani, szó szerint semmit nem láttam egy miniember-árnyékon és egy verő szívecskén kívül, így elég kiábrándító volt, mert én hasonló élményre számítottam. A Kissmajom hosszúsága 62 mm, ami 12w2d, vagyis egy nappal több, mint amit eddig tippelt a dokim; combcsontja 8,5 mm, haskörfogata 60,2 mm, fejkörfogata 71,1 mm, fejátmérője 19,8 mm. Az utóbbi kettő kisebb, mint a Kissmalaczé volt, ennél három nappal korábbinak mért korban, amin egy pillanatig képes voltam aggódni - de aztán egyrészt -tól/-ig táblázatokban mindkettőt normálisnak mondják, másrészt kedvem lett jó hangosan kiröhögni magamat, hogy te hülye liba, hát most komolyan képes vagy ezt csinálni...?! Hát ugyan mit számítottak a gyönyörű számok, mikor a kislányunkról volt szó...?

És most elmondom az érdekes részt, azt amitől őszintén szólva tartottam is, és ami miatt nagyon elgondolkozom azon, hogy a hat hét múlva esedékes genetikai ultrahangot ugyanitt akarom-e majd csináltatni. Annyi biztos, hogy CVS-ügyben következő gyerekeknél sem mennék máshova, mind árban, mind az eredménykiadás gyorsaságában, mint szakmailag elégedett vagyok velük: megböktek, szenvedésmentesen kipumpálták a bolyhaimat, kielemzik, értesítenek - pontosan ennyire fizettem be, ha ennyit kapok, I'm good. De ha orvosilag a profizmus része a megfelelő tájékoztatás is, akkor ezennel a januári után ma másodszorra is megtörtént a leszereplés.
Igazából nekem nem gond, ha egy orvos a lelkemet nem próbálja ápolni munkavégzés közben, nekem pont elég, ha a sajátom olyan, aki erre a részre is figyel, ezért választottam őt; ugyanakkor a tudományos tényektől való bármelyik irányú eltérés igenis zavar minden orvos kapcsán. Zavar az a befolyásoló-show, ami a Kissmalacznál került előadásra, hogy hűde tökéletes baba, minek itten invazálni, hupsz, mégsem annyira tökéletes, de good enough, bízzuk a természetre a döntést, és tartsuk meg anyway. És zavar az is, amit ma műveltek: egy kicsit lerázós hangulata volt az egésznek, hogy úgyis szúratok, akkor minek bajlódni velem, gyakorlatilag a vizsgálat alatt semmilyen információt nem kaptam (nem is kértem, mondom, én kizárólag a kromoszómaszámolgatás miatt mentem oda, minden másnak utána tudok nézni a neten is - csak a múltkori részletgazdag ismertető és lelkes dicsérgetés után igencsak szembetűnő volt a kontraszt), sokkal kevésbé alaposan nézegették meg a babát (pl. orrcsontot nem is néztek), a méreteket is csak utólag a jelentésen láttam meg, fotót egyáltalán nem kaptam (januárban hármat), végig makacsul a monitort nézte mindenki, semmihez sem fűztek egy szónyi magyarázatot sem, az egyetlen félmondat egymás között hangzott el, mégpedig a tarkóredő mérésekor, miszerint: "Ez biztos nem Turner szindrómás." Ezt tudta mondani a doktornő még egyszer, miközben a Kissmalacz tarkóredője a 11w6d mérésüknél 1,5 mm (ő úgy emlékezett, hogy 1,9 mm) volt, a Kissmajomé meg ma 1,8 mm - mindhárom vékonynak számít, nem is ez a lényeg, hanem hogy erre, komolyan, mi szükség volt...?! Egyszer már belebukott ebbe a marha nagy magabiztosságba, tényleg elő kellett adni újra, pont előttem...? És miért? Hiszen akármennyire szerettem volna, ha valóban beledörgölhette volna az orrounkat a szúráshoz való kitartó ragaszkodásunkba, de sajnos nem volt ám igaza...
Csomó helyen olvastam amúgy, hogy istenségként áradoznak róla, mert mikor rossz kombinált teszt meg AFP eredményekkel mentek hozzá tanácsért, ő szemrebbenés nélkül kijelentette egy ultrahang alapján, hogy ez a magzat bizony egészséges - aminek hogy ne örülne egy kétségbeesett, rettegő szülő...? És nyilván, legtöbbször igaza lesz, mert valahogy úgy vannak az arányok, hogy valószínűségszámítós szűréseknél tízből kilenc esetben a kedvezőtlen prognózis valóban nem jelent beteg babát... de mi van az eggyel, aki ezek után hazamegy megnyugodva? Gondolom, ha már megszületik a gyereke ilyen vagy olyan rendellenességgel, kisebb gondja is nagyobb annál, mint hogy harcba szálljon egy országos szaktekintéllyel, főleg miután a papíron, amit aláírás ellenében adnak az ember kezébe, egyértelműen le van írva, hogy "nem szűri ki 100% hatásfokkal az esetleges magzati betegségeket". Valójában nekem ennek a jelen esetnek a tekintetében mindegy, ez eleve egy pontos diagnosztikus vizsgálat, ahol nem lehet mellébeszélni, de abban már nem vagyok annyira biztos, hogy egy sokfajta képpen értelmezhető genetikai ultrahang elemzését rá merném hagyni egy olyan emberre, aki a hajlamos egészen másképpen definiálni a bizonyosság fogalmát, mint amit az számomra jelent. És persze, szeretem azt gondolni, hogy én annyira betegesen kutatok és utánaolvasok mindennek, hogy tudok válogatni a konkrét adatok és magánvélemények között (ahogy eddig többnyire sikerült is megtenni, amikor szükség volt rá), de végülis az ember azért fordul szakemberekhez, hogy legalább az alap tájékoztatás tényszerű és teljes mértékben hiteles legyen. Na mindegy, van épp elég izgulnivalóm mostanra is, a jövőn most nem vagyok hajlandó aggódni - alapvetően megbízok az orvosokban, nem sok csalódás ért részükről eddigi tapasztalataim alapján, majd csak találok olyant ezen a területen is, akinek maradéktalanul hihetek; we'll cross that bridge when we get there.

És hogy felhőtlenül boldogan zárjam: szépséges K. tegnap pozitívat tesztelt, ma már el is merte újságolni... jó, csak visszafogottan persze, mert évek küszködései után hogy lehet felfogni, hogy végre teljesült egy álom...? Hát nem baj, ha kételkedsz, szöszi, majd mi hisszük helyetted... :)

24 megjegyzés:

 1. Végre jelentkeztél! Örülök, hogy túlvagy rajta! Hát, nem voltak túl szimpik :/ Gondolom, nemcsak ma szembesültek azzal, hogy Kismalaczot elengedtétek, mert ez a hozzáállás előzményeket sejtet, hogy ennyire nagy volt a minőségi különbség (uh gépen kívül). Alig várjuk a pénteket!

  VálaszTörlés
 2. Csak jól legyél és jól legyen a babaalakú és akkor ki nem felejti el ezt az egészet?
  Hogy alszod át a négy napot, mondjad, miféle praktikával?

  VálaszTörlés
 3. Hát gondolom amikor a recepción való bejelentkezéskor bevitték a gépbe az adataimat, kidobta a rendszer, hogy jártam már ott, milyen ügyben és milyen eredménnyel... Mondjuk én egyenesen kérdőrevonásra számítottam az alapján, hogy januárban milyen elfogultan nyilatkozott a dokinő, úgyhogy végülis ezt kellemes csalódásként is felfoghatjuk...

  VálaszTörlés
 4. Babalakú... úgy szeretlek, mert ilyen szavaid vannak... :)
  Egyelőre agyölő tévéműsorokat nézek... nem alvás, de majdnem éberkóma...

  VálaszTörlés
 5. Ha túllesztek ennek az örömteli eredményhirdetésén (jajj, úgy szorítok!!!), menjetek majd inkább a Hepinet Kleopátra házas rendelőjébe majd a következő genetikaira, talán ott kicsit túl "cuki" a szonográfus, de sztem nem csalódtok.

  VálaszTörlés
 6. Szorítok nagyon a tökéletes eredményért!!!!!

  Én meg őket ajánlottam a Húgomnak:( Rosszul tettem? 30ezer a vérvételes genetikai uh. Most megnéztem a Kleopátrában, ott 12ezer...elvileg.

  VálaszTörlés
 7. Bezony, és sztem tökugyanazt csinálják ennyi pénzért, már amennyire utánaolvastam. Max. annyi, hogy itt 1-2 nap múlva van meg a vérvétel eredménye, nem 1-2óra múlva.

  VálaszTörlés
 8. Ó...asszondjátok, hogy csak H. doktornő miatt nem éri meg? Mert én csak őmiatta gondoltam. Egyáltalán ti megcsináltattátok ezt a genetikai ultrahangos és vérvételes vizsgálatot? Azért nem mindegy, hogy 12 vagy 30. (bocsi Est, hogy itt, nálad agonizálok)

  VálaszTörlés
 9. Ré, köszi, majd utána fogok nézni ezeknek is akkor, és jövök kérdezni hozzád...

  Rita, rosszul nem tetted, biztos nem hiába ennyire híresek, nem kétlem, hogy értenek a dolgukhoz szakmailag (pl. mérések végzésében, UH-on látható problémál felismerésében, stb.) - csak annak tudatában kell lenni, hogy amit eredményként mondanak, még akkor is fenntartásokkal kezeledő, ha ők nagyon tutira állítják be megnyugtatásul.
  Azt nem tudom, hogy a nagyon profi UH gépükkel mi van, ez amivel engem néztek (ugyanabban a teremben, mint múltkor) tényleg ultragáz volt; remélhetőleg nincs elromolva a másik, csak nekem járt a gagyi, mert úgyis tudták, hogy szúratok, tehát mindegy mennyire látják...

  VálaszTörlés
 10. Genetikai UH mindenkinek kötelező 12. héten, az ingyen van, a nőgyógyász ad rá beutalót a kijelölt kórházba, sztk-ba stb.; fizetni akkor kell, ha vérvételes kockázatbecslést is kérsz hozzá (a kettőt együtt hívják kombinált tesztnek), és emiatt magánban csináltatod meg.

  VálaszTörlés
 11. Mi nem csináltattuk, mert a CVS az konkrét diagnózist ad, tehát "tromfolja" a kombinált és integrált teszteket, amik igazából csak statisztikai eredmények - így nincs értelme, csak majd a 18. heti UH-nak.
  És nálam lehet agonizálni is meg bármit is! :)

  VálaszTörlés
 12. Köszönöm:) Akkor most már világos minden. Mire oda jutunk, hogy nekem kell ezeket intézni, már tiszta profi leszek:D Tényleg Est, nagyon izgat engem ez a tiféle vizsgálatotok. Szerintem én is megcsináltatnám. Kétféle árat is látok, akkor a drágább a tiétek, mert a kombinált vizsgálatot nem csináltattátok meg, ugye? (csak, hogy felkészüljek:D)

  VálaszTörlés
 13. Amit mi csináltattunk (CVS vagy chorionbiopszia) az 65ezerbe kerül; a kombinált teszt az 30ezerbe kerül, és ha rossz az ereménye, akkor (legalábbis az Istenhegyiben) +35ezerért megcsinálják a CVS-t.
  A kettő gyakorlatilag nem is ugyanarról szól: az előbbi konkrétan a te magzatodat vizsgálja, az ő kromoszómáit számolja meg, az utóbbi a hasonló korú és eredményű anyák magzataiból készít statisztikát, és abban helyez el téged, vagyis tippel, 84%-os pontossággal (tehát százból 84-szer találja el jól az eredményt, 16-szor nem). Itt részletesen írtam erről: http://egykisskaosz.blogspot.hu/2012/11/back-on-track.html

  VálaszTörlés
 14. Drukkolok a jó eredményért!
  Ha rájöttél az átalvós részre, tájékoztass :)

  VálaszTörlés
 15. Jaj, ez tök gáz, ha egy orvos ilyen .. nem tudok jobb szôt .. előítéletes a beteggel. A Ti életetek, a Ti döntésetek, ő csqk tanácsot adhat. Ggrrr :( mikorra lesz eredmény? Péntek? Drukkolok nagyon.

  VálaszTörlés
 16. Est minden rendben lesz, nem is lehet másképp!!! Nagyon drukkolok, bízzunk benne, hogy ez a pár nap hamar eltelik és megnyugodhattok.

  VálaszTörlés
 17. Abszolút nincs rossz megérzésem, és remélem, hogy ez alakalommal tényleg nem csal a belső hangom.
  Valahogy annyira illik rá is a life finds a way anyway. :)

  VálaszTörlés
 18. Sokat, nagyon sokat megy a rátok gondolás! Kitartás, én hiszem hogy rendben lesz minden :)....addig pedig aluuuudjáááál.

  VálaszTörlés
 19. Szia! Nem ismerjük egymást,de már olvasom egy ideje a blogod. Hasonlókon mentünk keresztül,mint Ti. Babát vártunk-magas nyaki redő-CVS- Eredmény:Klinefelter -szindrómás kisfiút hordtam a szívem alatt. Nem tartottuk meg,nem tehettük.Nem magunkat néztük,őt. Március 5-én 14 hetesen váltunk meg tőle. Nem vártuk meg a doki által javasolt időt,elkezdtünk próbálkozni. Komolyan te vagy a példaképem,és TUDOM,hogy nem lesz nálatok semmi gond! Mi most a kistesóra várunk,remélem hamarosan jönni fog hozzánk is.:) Köszönöm,hogy olvashatlak és csak pozitívan:Minden rendben van és lesz is:)

  VálaszTörlés
 20. Köszi a drukkokat, lányok, és jelentem, az önaltatós mócerre egyelőre még nem sikerült rájönni sajnos...

  Nikolett, köszi, hogy előjöttél zugból, pont most nagyon sokat jelent nekem, tényleg... Sajnálom, hogy a kisfiatoktól meg kellett válnotok, de gondolom tudod, hogy én mit gondolok erről: nekem egy ilyen esetben ez az ő lehető legjobban szeretése.
  Jól tettétek, hogy nem vártok, és kívánom nektek is, hogy a miénkhez hasonló sebességgel költözzön beléd új albérlő... tesó által kiválóan előkészített kis lakás várja... :)

  VálaszTörlés
 21. Ha gondolod-mert én is írok blogot(csak zárt) ,szívesen küldök meghívót.:)

  VálaszTörlés
 22. Nikolett, nagyon-nagyon örülnék, előre is köszönöm!
  Ő vagyok: estsanatlehis kukac gmail pont com

  VálaszTörlés

Mondd!