Előreszámla

Lilypie Second Birthday tickers

2014. március 2., vasárnap

Zavar az Erőben 2. - Cumizavar

Kissmajom cumizavaros - ez most már tutibiztos és hivatalos.
Ahogy már említettem, érdekesen alakult ki a probléma, szinte egyik napról a másikra, miután egyhetes korától több mint egy hónapon át a világon semmi baja nem volt a mell és cumisüveg közötti váltástól: mindkettőt a megfelelő technikával szopta, és még akkor sem rebbent a szeme, amikor váltogattam őket. Sokszor volt ugyanis olyan, hogy ha nagyon éhes volt, képtelen volt helyesen ráharapni a mellemre, amitől persze sírni kezdett, így még kevesebb eséllyel indult a következő kísérletnek, és olyankor kapott pár korty tápot, hogy lenyugodjon, aztán folytattuk a szoptatást; így utólag könnyű okosnak lenni, simán lehet, hogy az a dühös bánat, amivel ilyenkor reagált, már a cumizavar első jele volt.
A lényeg az, hogy mikor egyértelműsödött, hogy van ez a gond, a pótlást egy kis kísérletezés után elkezdtük fecskendővel adni - erre viszont csak M. volt képes, nekem sehogy sem ment. Gondolom eleve bénán raktam a szájába a szilikon csőrt, mert sosem zárta rá az ajkait úgy, ahogy M.-nek teszi, amiből aztán rögtön következett, hogy a belenyomott táp egy része kifolyt a szája szélén. Aztán meg adagolni sem tudtam normálisan, mert a fecskendők a gőzös fertőtlenítések után mindig egyre jobban elromlanak, már nem olyan smooth a cucc bejuttatása, hanem ilyen ugrálósan-darabosan halad a benyomóka; ilyenkor vagy az volt, hogy nem ment be elég táp egyszerre, mert nem mertem eléggé megnyomni, vagy túl nagy lett a korty, mert mikor megnyomtam, megszaladt. Utálta, és én is utáltam, így M.-nek mindig nagyon sietnie kellett haza, ha pótlásra volt szükség, mert én nem tudtam megoldani egyedül.
Ekkor vettem meg a Medela Calma etetőeszközt, amitől az elején meglepődött Kissmajom, de elég hamar rájött, hogy hogyan kell enni belőle, és rendben is lett volna a dolog. Egyébként mi magunk is kipróbáltuk (stílusosan egy kis bort töltöttünk az üvegbe), tényleg teljesen másképpen kell kezelni, mint a cumit, vákuumot kell hozzá képezni, és nem lehet elérni, hogy egyszerre egy kortynál több cucc dőljön belőle. Szóval alapvetően jó a koncepció, de rajtunk már nem segített - amint a szájába vette, és elkezdte (volna) úgy szívni, mint a klasszikus cumiját, valószínűleg visszajöttek az emlékei vagy nem tudom, a lényeg az, hogy attól kezdve megint türelmetlen kezdett lenni mellretételkor, rázta a fejét, nem csukta be a száját, nyafogott. Természetesen nem vártuk meg, hogy mi lesz a vége, nem akartunk kockáztatni, így csak másfél napig használtuk, aztán visszatértünk a jó öreg fecskendőhöz. Nem bántam meg, hogy megvettem, egy próbát megért, majd elvaterázom vagy jó lesz a tesónak, de azért nyilván nagyon sajnálom, hogy nem jött be, mert ezerszer könnyebb lett volna vele az élet.

Hogy hogy állunk most...? Talán-talán egyelőre megoldódtunk szerencsére - tiszta véletlenül egyébként. Még régebben, a hasfájós napokban, M. vett a gyógyszertárból valamilyen ánizsos-kamillás löttyöt, aminek az ízét a Kissmajom nagyon szereti, kajálások előtt szoktunk adni neki belőle. És miközben az utolsó kudarc után épp keseregtem, hogy mi lesz szegény gyerekkel most, hogy megint fecskendőzni kell, és az anyja túl balfasz hozzá, egyszer csak beugrott a pipetta, amit a pocaknyugtató adagolásához adtak. Elővettem, felszívtam vele egy kis tápot, és megkérdeztem a Kissmajmot, hogy mit szól hozzá. Drága pici bogaram, rögtön megértette, hogy mi történik, ügyesen lenyelte, és a harmadik falatnál már tátotta is a kis száját - azóta, ha M. nincs itthon, tőlem így kapja a tápot, hihetetlen, hogy a kis okosom mennyire alkalmazkodott ehhez is, mint mindenhez, amivel találkoztatjuk. Nulláról indítva az etetést egyébként valószínűleg nem működne a dolog, mert amikor nagyon éhes, akkor mérges lesz, ha apró kortyonként kap csak enni (ezzel a módszerrel egyszerre olyan egy-két milli juttatható be), de így, hogy előbb kiüríti a melleimet, és csak utána térünk rá a pótlásra, már van annyi a hasában, hogy ki tudja várni, amíg teleszívogatom a pipettát.
Szóval így jártunk mi, végigbotladozva gyakorlatilag mindenen, amivel egy aranyos babaszájba táplálékot lehet juttatni. Tanácsom is van annak, aki szoptat és mellette cumis pótlást is ad: ha nem megy jól a poharazás/kanalazás/fecskendőzés, én mindenképpen javasolnám a Medela Calma beszerzését azonnal, még akkor is, ha úgy tűnik, hogy nincs rá szükség, mert jobb megelőzni a zavart, mint utána küzdeni ellene, és utolsó percben alternatívákat keresni. A mi tapasztalatunkból kiindulva a cumizavar olyasmi lehet, mint az alkoholizmus: sokáig lappang, és mire észbekapna az ember, hogy változtatni kellene, már visszavonhatatlanul ki is alakult; utána meg ideiglenesen meg lehet ugyan szüntetni, de a háttérben mindig ott leselkedik, és valószínűleg egyszeri trigger is elég, hogy visszalopakodjon. Hát így, a kisfiunk cumiholista.

14 megjegyzés:

 1. Mi is kuzdunk ezzel -azzal, majd megírom amikor lesz egy kis időm és épp nem a túlélésért alszom.... én is gondolkozom a medela calma-n, szívesen megvennem Tőletek ha még megvan...

  VálaszTörlés
 2. nekem még a Haberman-etető nevű cuccot és a medela soft cup-ot mondták, utóbbi félig kiskanál. egyiket se vettem végül, de mindegyik van a bababoltban, jó drágán. illetve barátnőim a nurofen szuszpenzió adagolójára esküsznek, nurofen szuszp pedig úgyis jó, ha van otthon :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Rákerestem erre az etetőre, de nem merném bekockáztatni, mert ez is szilikon cumi féleség, attúl félek, hogy szintén emlékeztetné a klasszikusra, ami eredetileg okozta a porblémát.
   De a Nurofen adagolóját ki fogjuk próbálni akkor, köszi az ötletet!

   Törlés
 3. Mi is jártunk így, nekem az is lett, hogy a calma fejből egyszerűen nem volt hajlandó enni, végül a cicit már nem tudta bekapni rendesen, nem volt meg a jó vákum és maradt a fejés.. Ja, és a fecsivel is óvatosan, állítólag úgy kell, hogy bedugod az alaposan megmosott kisujjadat a gyerek szájába, hogy érezd, mikor szív. Ha szív, nyomsz egy kicsit a fecsivel. Ez azért fontos, mert ha nem akkor adsz, amikor szív, akkor cumisüveg 2. lesz belőle és ez is elkényelmesíti. Mi is most is pihentetjük a calma fejet, mert hasznunkra így sajnos nem vált...

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Pf, már nekem is eszembe jutott, hogy tuti ki tud alakulni a fecskendőzavar is… amúgy nem szoktunk a szájába nyúlkálni a kitapogatáshoz, de az apjával olyan jó a közös ritmusuk, hogy tökéletes időzítéssel dolgoznak együtt: Kissmajom bekapja a fecskendő végét, apja egyenletesen tolja a nyomókát, ő meg ügyesen nyeldekel.
   De amúgy nem pont akkor van baj, ha akkor adsz, amikor épp szív? Mert a cumizavar is attól alakul ki, hogy tudja kontrollálni a folyást - ebben meg pont az a lényeg, hogy nem tudja, nem szívásra dől a tej, hanem folyamatosan, neki meg a nyelvével nem kell dolgozni az ügyön. Nem…?

   Törlés
  2. Én csak azt tudom, amit a védőnő mondott, hogy az a cél a fecsinek is, mint a cicinek, azaz csak akkor jöjjön belőle, ha Ő szív. Fecsiből enni megint más technika, mint a cumisüveg, de a fejében megint kialakulhat, hogy jön Apa, Ő nyomja, nyomja és nekem csak nyelni kell. Nem az jön le a kis fejében, hogy szívni kell és akkor kapok enni. Ha nem szívok, nem jön semmi. Persze, én sem voltam lelkes a szájtúrásban, nem is csináltam, mert nekem a kicsi a 2. gyerek, a nagy is kicsi volt (17 hónap különbség), nem volt időm ezzel vacakolni. A legjobban az a verzió tetszett, hogy veszel egy kis szondát (300 Ft), egyik végét belógatod a cumisüvegbe, a másikat pedig úgy, hogy a gyerek bekapta a cicit és a szájszél mellett becsúsztatod. Akkor jön a tej csak, ha szív, az az érzése, hogy a ciciből jön, így kap enni és a cicit is megszereti. Sok videó van fent erről a neten, nézd meg, érdemes szerintem. Kényelmesebb, cicizésbarát és cumizavar is elkerülhető. Amúgy olyan, mint a szoptanít, csak olcsóbb....

   Törlés
 4. én még mindig mondom a tápszondát, simán azt, nem a szoptanítot, hátha úgy nincs annyira tejcsárda flessed...

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. És ez hogy működik? Egy sima csövet dugog a szájába, és azon megy a tej? És hogyan/mivel szabályozom?

   Törlés
  2. Na, pont ezt írtam én is :)

   Törlés
 5. Itt van a szondás etetésről a cikk, ábrával, mondjuk nekem ez is elég fura. http://bezzeganya.postr.hu/csovel-tanitottam-szopni-az-ikreimet

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. De különben basszus, hívj már egy szoptatási tanácsadót, csak jobb egy profi személyesen, mint itt a kommentelők okoskodásából válogatni. Nem sima LLL-es önkéntesre, hanem IBCLC-re gondolok.

   Törlés
 6. Szia,

  Bocs, mas tema (regi): nekem a tej novelesere a more milk kapszula valt be - de az nagyon (mondjuk ennek is a gorogszena mag a fo osszetevoje )

  egy olvaso

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Lehet, hogy kipróbálom, bár most már kezdem megszokni a tea ízét… :)

   Törlés

Mondd!