Előreszámla

Lilypie Second Birthday tickers

2014. május 4., vasárnap

Második anyanap

Én még most sem hiszem ám el, hogy ez a nap immár rám is vonatkozik… négy és fél hónap után is olyan minden, mint egy csodás álom, amiből semmi sem hiányzik, csak a saját anyukám és a kislányom.
Szinte minden este, amikor Kissmajom már alszik, eszünkbe jut egy-egy apróság az épp eltelt napunkból… hogy mire hogy reagált, mekkorát nevetett, mit "mondott" - olyankor sokszor tisztaciki módon könnyekig érzékenyülünk, és valamelyikünk szájából elhangzik a félig viccelődő, félig komoly kérés: "Hooozdkiii!". Eddig még mindig sikeresen visszafogtuk magunkat, de bevallom, amikor bevonulunk lefeküdni, ő meg ott van az ágyacskájában, teljesen a bal sarokba lapulva a kobakjával, kurta kis karjait a vállai mellett nyugtatva, hát olyankor nagyon kicsin múlik, hogy fel ne költsük egy alapos összeszorongatással. Napi sokszor csodálkozunk rá, hogy hogy lehet ennyire jófej egy ilyen pici baba…? (Azt, hogy vajon mivel érdemeltük ki, már nem szoktuk latolgatni, mert ilyen gyereket egyszerűen nem lehetne kiérdemelni körülbelül akkor sem, ha mi lennénk Kalkuttai Boldog Teréz és Mahatmma Gandhi - az egyetlen valamirevaló magyarázatunk, hogy Kissmalacznak biztos köze van hozzá.) Egy nyugodt, széles mosoly az egész lénye, hihetetlen…

Arra ébredünk minden hajnalban, hogy magyarázgat a plüssállatkáinak, vidám, gurgulázó hangon, és amint meglátja valamelyikünket a kiságy fölé hajolni, azonnal fülig érő vigyor terül el a pici arcán.
Átviszem magunk közé, alszunk egy kicsit együtt, közben valamikor mohón szopizni kezd; ha ekkor M. forgolódni talál, rögtön lelassul, és teljesen kitekeredik a kis teste, hogy lehetőleg evés közben se kelljen levenni a szemét róla - és alig várja a büfiztetést, mert akkor ráhasalhat, és elkezdődhet a nagy apamászás, fel-fel, a meleg fejecskéjét a borostás áll alá dugni, és nyálasra nyammogni a nyakát, majd boldogan kalimpálni a levegőben, amikor felemeli repülőzni.
A következő lépés, hogy kiköltözünk a nappaliba, és tisztába teszem, miközben végig mosolyog rám, és nézelődik ki az ablakon. Újabban látványosan örül a meztelenkedésnek, amint kibontom, azonnal nagyokat rugdos, és emelgeti a fenekét, alig várom, hogy melegebb legyen, és hagyhassam egy kicsit pelenkátlanul hancúrozni. Utána beszélgetünk és játszunk a kanapén, a két színes-zörgős fejlesztő kocka a kedvence, dobálja, pakolgatja, lóbálja, rágcsálja őket, ha fog-nyűgös nap van, akkor a rágókákat is bevetjük (ezek közül a legpreferáltabb a mutatóujjam), és mindketten úszunk a nyálban. Annyira aranyos, mert ha fejek vagy épp munkám van, és mellette ülve végzem, akkor szó nélkül elszórakoztatja magát, kurjongat, visít, beszélget egyedül - aztán mikor befejezem, odafordulok hozzá, és megszólalok, akkor elenged és abbahagy mindent, és tejbetök-módra köszönt.
Az idillt csak az álmosság vagy az éhség tudja megszakítani; nálunk ugye egyikre sincs fix időpont, persze ha már sok idő telt el a legutóbbi pihenés vagy étkezés óta, illetve valamilyen módon jelzi, hogy fáradt vagy enne, akkor rögtön intézem, de legtöbbször annyira belemerül a halaszthatatlan tevékenységeibe, hogy teljesen megfeledkezik ezekről. Az előbbit általában azonnal kiszúrom, mert egyrészt tudom, hogy két óra ébrenlétnél nem sokkal bír többet frissen-fitten, másrészt az ásítás és szemdörzsölés elmaradhatatlan jelei annak, hogy aludni szeretne kellene. A régen küszködős nappali altatás manapság egész egyszerűen megy, a babakocsiban és rajtam is öt perc alatt elszenderül, csak a mennyiség nem egy nagy eresztés, fél óránál ritkán több - ha a teraszon van, ilyenkor elkezd mozogni a babakocsi a nyújtózkodásától, és mire odaérek, már mosolyog rám a drága álmos szemeivel. Az éhsége elég hektikus, és szinte teljesen független attól, hogy mikor és mennyit kért utoljára, úgyhogy legtöbbször még tippelni sem tudok, hogy mikor érdemes megkínálni. Ha épp túl hamar teszem, akkor játékosan bekapja a cumit, az ínyével és az egy darab fogacskájával jól megrágja, majd a kis nyelvével oldalt elkezdi kilökdösni a szájából - pár napja még mérgelődtem ilyenkor, hogy mit szórakozik, amikor úgyis egyértelműen kevesebbet eszik, mint kellene, de most már nem érdekel, úgysincs fontosabb annál, hogy ezt is mókázva adja elő, és végig huncutul fürkészi az arcomon a reakciót.
Ha elindulunk otthonról, az neki legalább akkora ok az örömködésre, mint később a hazatérés. Az autóban most már nyoma sincs a türelmetlenkedős lassítás- és megállás-gyűlöletnek, és ugyan már elaludni is egyre ritkábban hajlandó, de ez egyáltalán nem nehezíti meg az utazást: amennyire tud a kis hordozójából kinézeget az ablakon, rakosgatja és nyammogja a rágókáit, és persze legjobban azt szereti, ha hátul ülök mellette, és beszélgetünk vagy énekelgetünk (így születnek a legnonkomformistább nótáink, a liberálisok nehéz életéről, akik a sznob budai gimnáziumok helyett félhippi alapítványi iskolákba kényszerülnek küldeni csemetéiket, és a bociról, akinek a farkas lerágta a fél lábát, ezért támasz híján az autópályára gurul a domboldalról). Bárhova megyünk, mindenhol kíváncsian szemrevételez mindent, és senkitől se fél - ugyan nem viszi túlzásba a barátkozást, de egy ellenállhatatlan mosollyal előbb-utóbb mindenkit megajándékoz. Kedvenc helye, akárcsak otthon, vendégségben is M. mellkasa, ahol kifele fordítva fekszik a legnagyobb kényelemben, annyira ellazulva, hogy a legnagyobb hangzavar közepette is simán elbóbiskol.
Az esti program sikerül egyedül felemásra néha. Fürdeni imád, általában a teljes személyzetnek át kell öltözni utána, mert a félkádnyi vizet kilötyböli a lábaival: elrugaszkodik, tekergőzik, kiemelkedik és visszazuttyan, nulla félelemérzet, nulla óvatosság, ha nem figyelünk eléggé, kortyolni is próbál. Öltözködni már csak akkor szeret, ha még nem túl fáradt vagy éhes, olyankor tornászgatunk is egyet közben, valamint én énekelek ő meg táncol; ha már nagyon álmos vagy rég evett, akkor ehhez nincs kedve, nyöszörögve tűri, hogy ráadjam a pelust és a ruháit, és néha fel-felsír, csak úgy miheztartás végett, hogy még véletlenül se pöcsölgessek többet, mint ami feltétlenül szükséges. Az alvással szintén így vagyunk, ha rég volt a legutóbbi vagy korgós a pocak, akkor van egy olyan negyedórás kötelező sírás M. ölében, amikor se szemet lehúnyni, se kaját elfogadni nem hajlandó, amíg rá nem jön, hogy tulajdonképpen mi a baja, és hogy az apja bizony azon igyekszik, hogy ezt a bajt megszüntesse - attól kezdve minden flottul megy, gyorsan benyomja a tejet, és büfi után szinte mindig be is ájul.
Az éjszakákat imádom, azok csak a miénkek. Kissmajom életében összesen nagyjából ötször sírt fel éjszaka, kizárólag csak fájdalom (has vagy fog) miatt. Az éhséget mindig csak félálomban előadott forgolódással és hangos szuszmákolással jelzi, vagy ha néha erre még nem reagálok, neki viszont teljesen kimegy az álom a szeméből, akkor elkezd halkan társalogni az ágyastársaival, amíg jövök. Óriási mosollyal fogad, kiveszem, beállítgatom a párnát, és amint leteszem rá, már fordítja is az arcocskáját felém, és tátog. Csendben szopizik olyan húsz percig, miközben én erősen próbálom úgy ölelni és puszilni és szaglászni, hogy ne ébresszem fel teljesen - mint egy pici állatka, olyan ilyenkor a kis mindenféle zajaival, szinte elviselhetetlen nézni… Nincs is már valami sok tej egy adagra, és néha még azt sem szívja ki teljesen, sokszor az az érzésem, hogy könnyen kibírná reggelig, csak azért kér cicit, mert tudja, hogy nekem mennyire sokat jelentenek ezek az összebújások, és titokban abban reménykedek, hogy csak nagyon sokára fogja átaludni az éjjeleket.

Hát ilyen számomra ez az anyának levés: merő ragacs. Tegnap M. sütött nekem finom hagymás-sonkás-gombás rántottát, és amíg készítette, Kissmajommal kimentünk hozzá a konyhába. Felváltva szórakoztattuk a békatücsköt a szokásosnál is bugyutább mondókákkal, és latolgattuk, hogy majd hova menjünk a nyáron horgászni és tábortűznél szalonnát sütni. Kint mennydörgött és fújt a szél, és mi ültünk a bent a jó melegben, finom kajaillat volt, és sok-sok mindenféle terv. Én meg egyszer csak nem bírtam tovább, és sírni kezdtem az elmosandó vágódeszka fölött, mert annyira de annyira boldog vagyok...


Beney Zsuzsa: Anya dúdolja

Azt kérdezed tőlem
hogyan vártalak?

Mint az éjszakára
fölvirrad a nap,
mint a délutánra
jön az alkonyat,
mint ha szellő jelzi
a förgeteget-
ezer pici jelből
tudtam jöttödet.

Mint tavaszi reggel
a nap sugarát,
fagyos téli este
jégcsap illatát,
mint az alma ízét,
tejet, kenyeret-
pedig nem is láttalak még,
úgy ismertelek.

Mint a fény az árnyat,
záport a virág,
mint patak a medrét,
madarat az ág,
mint sóhajos nyári éjjel
a fák az eget-
mindenkinél jobban téged
így szerettelek.

5 megjegyzés:

 1. Boldog, boldog Anyák Napját Neked :) <3

  VálaszTörlés
 2. Olyan jó olvasni Téged. Boldog Anyák napját! :)

  VálaszTörlés
 3. Bevallom, szipogtam. Sosem írtam, csak olvaslak hónapok óta, mi 8 hónapja próbálkozunk babával, remélem, hogy egyszer én is megélhetem ezt. Sok boldogságot nektek! :)

  VálaszTörlés
 4. Koszonom, lanyok! Nitta, welcome - es drukk, hogy jovo ilyenkorra mar te is ilyeneket irhass... :)

  VálaszTörlés
 5. Irigylésre méltó a harmóniátok :)

  VálaszTörlés

Mondd!