Előreszámla

Lilypie Second Birthday tickers

2014. június 10., kedd

Hozzátáplálás, helyváltoztatás, könnyek

Nahszóval miután az új tápszer megoldotta a kaki-kérdést, bele mertem vágni én is nagy kajakalandba, ami úgy kezdődött, hogy céklalevet kapott Kissmajom, mert gondoltam hogy elsőre legalább az állag legyen ismerős, ha már az íz új. Vettem tehát bio céklalevet, amiben semmi más nincs csak az - és rögtön rá volt írva, hogy kisbabáknak nem ajánlott (valószínűleg azért mert nyers zöldségből készül…?); de miután alaposan utánaolvastam, kiderült, hogy nyugodtan mehet pici mennyiség, így három napig kapott 5/10/20 millit belőle. Nagyon aranyos volt, borzasztó pofit vágott már akkor, amikor a kanál a szájához ért, és még semmi más nem történt, majd minden újabb korty előtt következetesen fintorgott, de ha már érezte a szájában a löttyöt, szélesen vigyorogva nyelte, és máris tátogott, hogy jöhet a következő. A művelet során bőven jutott a cuccból a környék minden tereptárgyára: kanapé és szőnyeg (én balga, a nappaliban etettem), pihenőszék és rajta lógó játékok, nadrágom és pólóm, plusz a gyerek minden ruhája és ruhából kilátszó porcikája.
A következő három napban a sütőtök került sorra, DM-es, bio pép (semmi sincs benne, csak tök meg víz), az is egyre több: 20/40/60 gramm. Érdekes, hogy nem előítélet-grimasszal kezdte a kajálást, hanem konkrétan várakozva kapta be a kanalat, és a pépes állag sem tántorította el (mondjuk nagyon selymes és elég híg volt, szinte folyatni lehetett, szerintem cumiból is simán kiszívható). Első pár falatnál egy kicsit bénázott, hogy most vajon mit is kezdjen a nyelvével, de utána már tök ügyesen intézte a nyelést, nem tolt ki semmit a szájából, alig kellett takarítanom az állát. És ezt is szerette, végig lelkesen nyitogatta a száját, hogy gyerünk, lapátoljam csak a következő adagot - szerintem simán ette volna jóllakásig, csak én nem mertem neki többet adni így a legelején.
Ma meg elkezdtük az édesburgonyát... hááát… Ez már nem vásárolt volt, hanem én magam főztem meg, majd a saját levével összekeverve pépesítettem; nem passzíroztam, mert tényleg gyakorlatilag csomómentesre össze tudtam törni, de azért nem lett annyira sima, mint a bolti változat, plusz az elviselhetetlen kánikula miatt csak szobahőmérsékleten adtam oda neki, mindenféle langyosítás nélkül - így aztán nem tudom, hogy ezen körülmények egyike miatt, vagy az íze miatt, de nem volt áttörő siker. Hogy azért annyira nem utálta, azt onnan tudom, hogy rögtön 80 grammal indítottam (olyan elgondolásból, hogy ha bármi rossz hatása lesz, az fele annyitól is lenne), és mindet kérte, csak közben végig nagyon mókás citromfejet vágott. Holnap meg fogom próbálni egy picit melegebben, hogy azt teljesen ki tudjam zárni, mint nemtetszés okát, de igazából szinte biztosra merem mondani, hogy nem ez volt a gond, mert Kissmajom a tápszert is szobahőmérsékleten issza csak, másképpen el sem fogadja.
Jah ezek egyébként mind tízóraik, és a fentiek után természetesen mindig kínáltam tápival is, amiből az elején még a teljes adagját (130 milli) megitta, de most már inkább csak kétharmadát-felét. A következő bevezetős állomásokat szintén háromnapontára tervezem: gesztenye (céklalével lágyítva), avokádó, körte, és ha minden rendben lesz a széklettel továbbra is, akkor megpróbálom a krumplit, sárgarépát és almát is. Egyébként a szorulás eddig, lekopogom, elkerülte, de persze minden, amit eddig kapott, direkt kifejezetten nem-hasfogós volt. A legnagyobb kihagyás az két nap volt, de az azutáni adag is simán kijött spontánul, és tökéletes állaga volt; a mennyiségéről és szagáról nem nyilatkozom, maradjunk annyiban, hogy egy húsimádó ötévesnek is dicséretére válna.
Azt még lejegyzem gyorsan, hogy az ivás egy katasztrófa, úgy tűnik sajnos ebben engem örökölt Kissmajom, nem az apját, ami ebben a kánikulában különösen aggasztó. Mintha már látszana az íny bőre alatt a bal felső fogacska is, amitől ezerrel ömlik a nyála, körülbelül tízszer annyira, mint eddig, és izzad is szegényem eléggé, vizet mégis csak becsapósan tudunk elfogadtatni vele, amikor nagyon éhes, és csakis addig, amíg rá nem jön, hogy mit szivolázgat épp. Gyümölcsleveket nem nagyon szeretnék neki adni még vizezve sem, de ha így megy tovább, akkor tervbe van némi nagyon hígított cékla- vagy répalé.

Pár szót lejegyzek a mozgásfejlődésről is gyorsan, hogy el ne felejtődjön, mert már nagyon a helyváltoztatás küszöbén állunk, úgy tűnik. Egyelőre csak annyi van, hogy kitartóan tolja felfele a seggét, de se a térdével se a talpacskáival nem talál fogást a kúszáshoz, ezért többnyire egy helyben mozog ezzel a kukacolós mozdulattal, de számára kedvező terepen (ilyen például a franciaágy, amit valamiért nagyon szeret, forogni is ott kezdett el) araszolni is tud már… Ezt már meséltem máshol, de itt sem maradhat ki: hétvégén parkettacsere lesz, hogy a gyerek mégse ezen a régesrégin kezdje el csúszómászó karrierjét - addig habtapi játszószőnyege van, olyan egyxegy méteres, amit a nappali mostani szőnyegére rakunk le neki, mert az minden porszívózás és tisztogatás ellenére nem egy patikapult, sokszor átcaplatunk rajta utcai cipővel, ott heverésznek a macskák, stb. Tegnap is letettem Kissmajmot a szokásos helyére, ezer játékkal körülvéve, majd olyan húsz másodpercre hagytam magára, öt méterre mentem kidobni valamit a konyhai szemetesbe. A nagy csendre rohantam be, mert örök életemben azt hallottam minden szülőtől, hogy az jó jel nem lehet: miután eddig mindig csak a saját tengelye körül forgott, most életében először valahogy villámgyorsan megtette azt a fél méteres távot, és mind a tíz körmével kapargászta a szőnyegről a bizonyára bőségesen fellelhető macskaszőröket és további mikrokoszokat, és élvezettel nyalogatta a kezét utána. Szóval igencsak elkel az az új padló és a szőnyegfelszámolás...
A mocogás mennyisége és intenzítása most már az esti rutinba is beleszól sajnos, nem olyan egyszerű, mint régen, hogy leteszem hanyatt, és ott nyugodtan álomba merül, vagy ha ez nem működik, akkor M. magára fekteti, és rajta dől ki öt percen belül. Az utóbbi már szinte megoldhatatlan, mert olyan erővel rugdal, hogy az komolyan veszélyezteti a további utódjaink legyártását, de főleg most, hogy a nagy melegek miatt hálózsákot sem adok rá, mert megfőne (tegnap éjjel egy szál rövidujjú body volt rajta, és még úgy is megizzadt kicsit), úgy értelmezi a kiságyba helyezést is, hogy juhhé, izgalmas félhomályban szervezett playtime. Tegnap az altatni próbáló M. esemmet küldött a hálóból, hogy menjek már be, mert ezt látnom kell: Kissmajom hason feküdt az ágyban, az apja ült mellette, és "szigorúan" rászólt, hogy kisfiam, most már ideje aludni, majd egy másodpercre finoman lenyomta a kis fejét - mintha a két testrész mozgatná egymást valamilyen módon, ezzel egyidőben rögtön emelkedett a gyerek segge, majd huncut göcögés jelezte, hogy nope, no way… nyilván nem tudtuk megállni röhögés nélkül, ami gondolom nevelésileg nem annyira célravezető dolog. Hason amúgy nem hajlandó elaludni, de visszafordulni nem tud, és ettől szomorú és még jobban aktivizálódik, így most az van, hogy amíg el nem jutunk mozgásterapeutához, addig egy kicsit kihasználjuk azt, hogy Kissmajom kizárólag jobbra akar hasrafordulni, és úgy fektetjük le, hogy azon az oldalán szorosan a rácshoz van simulva, tehát kénytelen-kelletlen elszenderedik egy idő után.

JajIstenem, annyira nagy már! Ilyenekről írok, hogy szilárd kajákat eszik, meg hogy lerakom, és halad… Csak most volt egy tehetetlen kis semmiség, akinek minden egyes mosolyát és bármilyen környezetre adott reakcióját ujjongva ünnepeltük… sőt, miről beszélek, az is most volt csak, hogy meleg nyári estéken figyelgettem, ahogy megmozdul a meztelen hasam… Most meg csibészkedve játszik velünk, és basszus, ha segítek neki egyensúlyban maradni, simán van ereje megállni már a saját lábán! Édesdrága pici nagyfiam, ezen mindig bőgnöm kell…

10 megjegyzés:

 1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

  VálaszTörlés
 2. Hihetetlen, milyen gyorsan fejlődik :-)

  VálaszTörlés
 3. Jaj de drága lehet. A céklás kaland. Hmm. A céklalé nehezen jön ki mindenből.
  Meg még az jutott eszembe minden gyerek ilyen egészséges étkezéssel kezdi az életét aztán hogy elromlunk sajna...

  VálaszTörlés
 4. Nekem egy technikai kérdésem lenne. Milyen gesztenyét vettél??
  Ninocs

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Bioboltban vettem, elvileg teljesen tartósítószer- és adalékmentes, megpucolt, főtt, bio gesztenye, ilyen alufóliás csomagolásban van, mint a cicakaja, csak nagyobb (talán negyed kiló).

   Törlés
  2. Jaj, nagyon köszönöm! :)

   Törlés
  3. + a tescoban lehet kapni mirelit gesztenyemasszát hozzáadott cukor nélkül: http://bevasarlas.tesco.hu/hu-HU/ProductDetail/ProductDetail/2004010495250,
   de van egészben fagyasztott is (http://bevasarlas.tesco.hu/hu-HU/ProductDetail/ProductDetail/2004010082955), csak az 3x annyiba kerül, és ha az ember amúgy is pürésíteni akarja....

   Törlés
 5. Jaj de édes minden, amit, ahogy írsz róla! Eszméletlen gyorsan fejlődik ez a gyermek, vagy csak szimplán rohan az idő! :)

  VálaszTörlés
 6. Na, ez a hason levés, nekünk is volt ilyen korszakunk! Pontosan ezt csináltuk mi is, amíg lehetett, és kellett, hogy beraktam mellé a szoptatós párnát, és úgy nem tudott hasra fordulni, aztán ne izgulj, fog alakulni, mikor már ügyesebb lesz, és így is megfordul, el fog aludni hason is (legalábbis Zozi szinte állandóan úgy alszik, lerakjuk háton, oldalra, és rögtön bekucorodik hasra). Na, de lemaradtam, mér akartok mozgásterapeutához menni? Kissé szkeptikus vagyok, csomó olyat hallottam, hogy a gyereknek nem volt baja, de mégis "rábeszélték" a szülőt, hogy járjanak rendszeresen, nyilván, hogy legyen bevétel..Ha azon aggódsz, hogy csak egyik oldalon fordul, az nem para, egyszerűen elsőre úgy tanulta meg, fog majd a másik oldalon is.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Mozgásterapeutához leginkább csak kíváncsiságból, hogy nézzen rá, hátha lát valamit, amit mi nem. És tény, hogy zavar, hogy már lassan két hónapja magabiztosan hasrafordul, de bal-irányba még mindig csak oldalra jut el, és nem sok haladást látok (konkrétan teljesen más, és láthatólag nem hatékony, technikával próbálkozik).
   Rábeszélni nem hiszem, hogy rá tudna bármire is - ha kellene gyógytorna mindenképpen kérnék részletes indoklást, aztán meg utánaolvasnék.
   De egyelőre nagyon távlati terv, mert még nem kértem időpontot, és azt állítólag minimum egy hónapra előre adnak csak. Most még kivárok egy kicsit, hátha a kúszás-mászás beindulásával egyszerre másfajta mozgásos dolgokra is ráérez, és bepótolja.

   Törlés

Mondd!