Előreszámla

Lilypie Second Birthday tickers

2014. június 11., szerda

Undiság

Amikor kisgyerek voltam, egy társasházban laktunk egy román családdal, ahol volt két kislány, talán három meg öt évvel kisebbek nálam. Akkoriban olyan primitív világ volt arrafelé (hiába nah, vén vagyok, mint az országút…) meg olyan kommunizmus, hogy látni sem láttunk botmixert vagy egyéb elektromos vagdaló-pépesítő eszközt, nem hogy használtuk volna őket. És az utóbbi időben sokszor eszembe jutott, hogy (Vigyázat, TMI!) Vali néni szépen megrágta az ételt, majd kibányászta a szájából, és odaadta a kisbabáinak - én szóltam, hogy ne olvassátok tovább, engem minden alkalommal kiráz a hideg, amikor beugrik, eeew. Nemrég hallottam, hogy Drew Barrymore oltári botrányt kavart… az oltásellenes bugyutaságaival (amiktől szintén mindig kiakadok, de most nem erről lesz szó), meg ezzel, hogy előrágja a gyerekének a kaját. Akkor gyorsan megeskettem Aput, hogy ugye-ugye Anyu ilyent soha de soha nem csinált, és csak remélni merem, hogy bízhatok a szavában, és csak azért mosolygott fejrázás közben, mert szórakoztatta a borzongásom. Hát kötődő nevelés ide meg oda, ez számomra egyszerűen hányingerkeltő, és nem mellesleg túlzottan higiénikusnak sem tűnik.
Nálunk játszócumi nincs, amit le kellene nyalni fertőtlenítésileg, ha nincs kéznél tiszta víz, de én attól is ódzkodom, hogy megszívjam Kissmajom etetőcumiját, amikor egy-egy feloldhatatlan csomókától eldugul a tápszer útja. Valahogy annyira steril mindene egy kisbabának, a lehelete még közvetlenül hányás után is olyan tiszta és jó illatú, hogy a saját szám alapos fogselymezés és négyperces mosásciklus és szemkiugrasztó szájvíz után is egy bacitenyészetnek tűnik hozzá képest. Persze ez korántsem olyan durva, mint a madár-style etetés, ha muszáj, mert ordít a türelmetlen baba az éhségtől, és a kétségbeesett rázogatás nem segít a feloldásban, akkor én is megteszem, de tényleg csak végső esetben. Hiába nah, érzékeny vagyok ezekre, azt is utálom, amikor a felnőttek megnyalják a zsepit, és azzal törlik le a kicsik arcát - igen, nem csak nagyanyáink csinálták, manapság is láttam ilyent.

Viszont most szaranya leszek meglepetést fogok okozni, mert számomra ez fordítva is igaz.
Emlékszem, amikor pár éve először láttam sógornőmet főzeléket adogatni az akkor nagyjából Kissmajommal egyidős kislányának, és ami a szája szélén kifolyt, vagy amit kiköpött, azt a kiskanállal letakarította, és bekapta; mikor fintorogtam, azt mondta, hogy namajdmeglátom, mikor én is anya leszek - hát nem fogom meglátni, úgy tűnik. Félreértés ne essék, nem vagyok egy különösebben visszafogott típus ilyen téren, evőeszközt például simán használok szeretteim után, M. félig elnyalogatott fagyiját természetesen jóízűen megeszem, imádok érdekeseket csókolózni, mindeféle izgalmas kelléket bevetve, sőt bizonyos szituációkban (Khm.) ennél sokkal extrémebb dolgokat is szívesen csinálok. És nyilván Kissmajom megunt maradékát is el fogom majd fogyasztani minden további nélkül, de azért mi tagadás, ennek a posztnak, illetve annak, hogy ezt egy pszichiáter írta, eléggé örültem, mert én nagyon sok mindent megtennék azért, hogy a gyerekemnek egészéges lelke legyen, de nekem is vannak határaim, amiket át tudnék ugyan, de nem szeretnék lépni.
Ugye fogzik a baba, mindent eláraszt a nyála, méretes buborékokat fújkál belőle, és élvezettel gargarizál vele, és mintha ez nem volna elég, a kis mancsai folyton könyökig a szájában vannak, csöpög az ujjairól a lé, és folyik végig az alkarján. Én gyakran cserélem az átázott ruháit, és buzgón törölgetem mindenét, már csak azért is, mert nem akarom, hogy az arca kiszáradjon és -cserepesedjen, és a kezeire mindenféle ráragadjon. Meg mert sosem értettem, hogy egyes szülők hogy viselik el, mikor a gyerekük nyakig nyálas, neadjIsten bukásos vagy taknyos, és hogy nem jut eszükbe, hogy ők hogy éreznék magukat mindenféle váladékkal összekenve.
Namostakkor: egyetlen imádott kisfiam az ölemben, nézeget át a vállam fölött, pici puha testével szorosan hozzám bújik, kis meleg fejét a nyakamba fúrja, csiklandoz a pihehaja… odafordulok, beleszagolok, nyári réten érzem magam, ultimate boldogságban... Épp lenyugszik a nap, virágoznak a pipacsok, ciripelnek a tücskök, szárad a széna, kaszás parasztember ballag hazafelé, oldalán farkát csóváló kutyával - egyszóval mennyország. És akkor Kissmajom hirtelen megfordul, nedves tenyerével az orromra támaszkodik, erősen a számhoz nyomja pufók, ruganyos arcocskáját, és basszus csupa hideg-nyirkos-csúszós-nyúlós trutyi az egész. Minden sejtemmel rajongok ezért a kölökért, meghalnék érte without a second thought, de hazudnék, ha azt mondanám, hogy ez nem meglehetősen fújságos. Remélem, nem okozok neki maradandó traumát azzal, ha akaratlanul is grimaszolva, azonnal letisztogatom magamról a nyomokat… :)

28 megjegyzés:

 1. Biztosan nem :-)
  Engem érdekes, nem zavar pedig elég undorodós vagyok, nálunk a férjem aki sokkot kap időnként.
  Pl. ha belepisil a babánk a kádba, vagy lebukja a ferjem pólóját, ilyesmi.
  Ha eszik, én megeszem ami kijön a kis száján ha sokat kap be, de fordítva nem működik, pl. én nem rágnám meg az ő kajáját. Tehát csak egyirányú a dolog, hiszen ő nem tud választani, én igen.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Á, pisi, hányás, kaki, minden jöhet - jó, nyilván nem az arcomra, de nem zavarnak különösebben, megmosakszom, ruhát váltok, és kész is. Ebben anyálas dologban is inkább az a rossz, hogy a nagy összebújós idilli tökélybe egyszer csak paff egy hidegtrutyis pofi… :D

   Törlés
 2. Ezektől a dolgoktól már csak az undíbb,mikor a babát szájon puszilják a szülők, rokonok :o

  VálaszTörlés
 3. "ami a szája szélén kifolyt, vagy amit kiköpött, azt a kiskanállal letakarította, és bekapta; "

  fúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúj! (na meg az előrágás is...)
  3 kisfiam van, de egyiknél sem csináltam ezt, sőt, eszembe se jutott, hogy a kifolyt babaszájból lévő kaját én egyem meg, rá 2 mp-re ugyanazzal a kanállal etessem tovább a gyereket...

  jaj mik vannak.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Na igen, az már gusztus kérdése, hogy ki mit hajlandó megenni, én a kiköpött-összecsócsált cuccot aztán biztos nem, de azzal sincs gondom, ha valaki igen, csak fintorgás nélkül nehezen tudom megállni… :)

   Törlés
 4. Muhahaha! :-) Én saját kiköpött nyálamtól is undorodok. Úgy általában a nyáltól, mástól nem annyira. Nincs ezzel semmi baj. ;-)
  ETAMA

  VálaszTörlés
 5. Sziasztok!

  Részben egyet értek azzal, amit írtál. Ez a szájból szájba kajaadagolás ez tényleg gusztustalan. DE, vannak olyan dolgok, amiket a szükség diktál. Pl. első gyereknél én is mindent fertőtlenítettem, cumi ha leesett egy nap 100-szor vittem vízzel lemosni stb. stb. De a második gyereknél szerintem itt már lazább az ember. (Ígérd meg, hogy visszaolvasod ezt a posztot, ha születik még egy babád, és kb. másfél éves lesz) Szerintem jót fogsz nevetni :D A cumira visszatérve, szerintem nincs abban semmi undi, ha pl. leesik a földre és te bekapod. Nektek nincs cumi tudom, de gondolj bele, vannak olyan helyzetek amikor kivitelezhetetlen, hogy a nap 24 órájában, ha kismilliószor leesik, akkor folyton rohansz megmosni. Ilyen nincs, és hiába akarja ezt bárki megmagyarázni. A másik dolog, hogy nem törölsz le nyálas zsepivel a gyerek arcáról valamit. A gyerekek, főleg ilyenkor nyáron, amikor fagyit eszel, kint játszik az udvaron stb. elkerülhetetlen, hogy ne legyen koszos, nekem a fiam 2 és fél éves, és nem mindig viszek magammal pl. egy laza kis sétára popsitörlőt meg mindenféle kelléket, és pl. ha pont menet közben jut eszünkbe egyet fagyizni, ami azt jelenti, hogy az egész feje tiszta csokifagyi, jó, hogy le fogom törölni a nyálammal. Vannak helyzetek amikor muszáj. Ahogy nő a gyerek szerintem te is változni fogsz. szerintem tőlem finnyásabb nő nem volt a világon,. két gyerek után azért változtam. DE, természetesen nálam is vannak határok, nem élünk koszban és hasonló, ilyeneket nem kell képzelni. Sőt amit mindenképpen kell lefertőtlenítem. Ja és ezeket,a miket írtam nem egy újszülöttről van egy pár hónapos babáról írtam, mert olyankor azért csak jobban odafigyel az ember, de nem hinném, hogy a túlzott higiénia is mindenképp jó.

  Poppy. Nem tudom, hogy mi az undorító abban, hogy az anyuka vagy apuka (rokonoknak én sem engedném) de szájon puszija a gyerekeit. A világon szerintem nincs ettől jobb érzés. Mit fogsz csinálni ha a gyereked szájon akar puszilni?

  Nem akartam senkit megbántani, ne vegyétek annak, mások vagyunk, máshogy neveljük a gyerekeinket, de nem bírtam ki, hogy ne reagáljak.

  Üdv.: Reni

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Jó, a cumit bekapása nem akkora ügy, mondom én is szoktam néha - ha elkerülhető, akkor nem, de tényleg egyszerűbb, mint negyvenszer lemosni, vagy az én esetemben kicserélni eldugulatlanra.
   A nyálas törlésre nálam nincs mentség (mármint én sosem csinálnám, más csinálhatja a saját gyerekével, nem fogom kitépni a kezéből), főleg manapság, hogy ezer fajta nedves zsepi kapható. Nekem a szüleim sosem csinálták, de emlékszem, hogy kiskoromban engem is a hányás kerülgetett, mikor egyszer a nagynénim így tisztogatott meg… és ami nekem undorító, azt a gyerekemmel sem tenném.
   A szájrapuszi szerintem is nagyon gáz. Gondolj bele, te sem csókolgatsz, feltételezem, mást úgy a párodon kívül… számomra az kizárólag a szexuális jellegű szerelem jele, nem jár barátoknak, ismerősöknek, rokonoknak, és annál kevésbé gyerekeknek.
   És reagálj nyugodtan, nem bántódik meg senki - valóban mások vagyunk, attól érdekesek ezek a beszélgetések. :)

   Törlés
  2. Az egyébként nagyon érdekes kérdés, hogy mit tennék, ha ő minden áron kizárólag szájon akarna puszilkodni (bár azt sem tudom, hogy mért akarna, ha tőlünk nem azt tanulta), de ez ugyanaz a kategória, hogy mi van, amikor elkezdni nyilvánosan húzogatni-vakargatni-whatnot a fütyijét. Nyilván nem tiltom vagy szégyenítem meg, nem akarok valamilyen frusztrációt okozni későbbre, de ha majd eljön az az idő, akkor megpróbálok utánaolvasni, és az szakemberek által javasolt arany középutat követni, amivel elérem, hogy az történjen, ami kívánatos, anélkül, hogy a kis lelkébe tipornék...

   Törlés
  3. Est. Mást nem puszilok szájon a páromon és a gyerekeimen kívül. De a gyerekeimet is csak addig amíg kicsik. Max. 5 éves korukig. ( lányom már 6 lesz, vele azért ritkultak ezek a szájrapuszik jócskán) de pl. amíg kicsik, nem tudom elképzelni, hogy amikor szeretgetem őket, a kicsi,puha szájacskájuk ne puszilgassam szét. :) )

   Törlés
  4. Hát nekem továbbra is gáz ez a szájrapuszis dolog , na és ilyen esetekben apa is szájonpuszilja a 5-6 éves kisfiút / kislányt vagy csak anyának szabad ?

   Törlés
 6. Est! :)
  Abszolúte egyetértek Veled. Még egy kiegészítést tennék: szerintem azoknak is börtön járna akik a kezüket nyalják meg, és azzal törlik vele a gyerek arcát. ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ!!!! Borzasztó!
  Az én Anyukám babázós idejében is "módi" volt, hogy megrágják a kaját, de Anyu, olyan fokú borzalomnak tartotta, hogy összespórolt egy NDK-s turmixra, ami a videó mellett a második érték volt a házban akkor... Anyu nagyon szeret és imádott babának is, gyereknek is, de elmondása alapján - és emlékezetem alapján is - soha de soha nem ette meg az összeundorkodott kajámat! Mai napig előttem van, hogy mondtam vacsoránál, hogy mégsem kérem a tejbegrízt - amit már előtte jól összekevergettem a kakaóval, ahogy illik - és dobta a kukába, mert azt mondta: rájön a hányinger a barna trutymómtól. :) Osztaztán mindig is, most is a legjobb barátnőm. :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. "összespórolt egy NDK-s turmixra" - ez de édes! :D Anyukád király!

   Törlés
  2. Azért az egy kicsit durva beszólás, hogy börtön járna érte. Bocs.

   Törlés
  3. Erre majd akkor térjük vissza, amikor üvölt mellettetek a gyerek, hogy AZONNAL takarítsátok le az arcáról a ráragadt koszt, de nincs nálatok törlőkendő. És ha már itt tartunk, a törlőkendőkultusz mennyivel is jobb? Nekem például az a halálom, amikor az anyukák a játszótéren halálra vált arccal törlik le a gyerek kezéről a két szem homokot, mielőtt a kezébe nyomnák a kiflit. Tényleg, a törlőkendőn lévő tízezer gusztustalan anyag biztos jobb a szervezetnek, mint a homok...

   Törlés
 7. :D Eredetileg egyetértek mindennel, de a gyakorlat néha máshogy alakul (nem, nem rágom elő a kaját). Szájon puszi is fúj, stb. Aztán az 1 évesem rámfeküdt, átölelte a fejem, és odanyomta a száját a számra. Próbáltam illendően elfordítani a fejem, nem vagyok én amerikai anyuka, de nem hagyta, szorított a mancsával és a nyelvét beleszuszakolta a csukott számba (csak ekkor már a röhögéstől nem tudtam ellenállni). Háááát, én még ilyen finom szájon puszit soha az ééééletben nem kaptam :D Én továbbra sem puszilom soha szájon, de titkon várom, hátha kapok még egyet-egyet mielőtt megtanulja, h szájon nem puszilkózunk. :)
  Ági

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. :D Hát elhiszem, hogy finom volt, írtam is, hogy számomra valami elképesztő, hogy mennyire tiszta és illatos és puha és selymes és világcsodája egy babaszáj… Én pont ezért vagyok ilyen mániákusan védelmező vele, az is nehezemre esett például, hogy belenyúlkáljak - de itt nálam is befigyelt az elmélet vs. gyakorlat dolog, mert amikor tört át a foga és üvöltött szegény a fájdalomtól, akkor akárhányszor odaadtam neki az ujjamat rágicsálásra.

   Törlés
 8. Szájrapuszi: azért van különbség a heti/havi/félévi 1x-i szájrapuszi (mert épp úgy hozta a helyzet, a játék, és pont telibetalált a gyerek a felnőtt száját), és a folyton szájrapuszi között, akik így köszöntik egymást.

  És Esttel értek egyet: "számomra az kizárólag a szexuális jellegű szerelem jele, nem jár barátoknak, ismerősöknek, rokonoknak, és annál kevésbé gyerekeknek."

  Piszkosság: nálunk biza mindig van popsitörlő ;)
  remek arc-kéz-szájtörlő, ha épp evett a gyerek, vagy elesett és mocskos lett a keze....

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Általában nálam is van popsitörlő, de ha nincs, mert elfelejtettem berakni vagy ilyesmi, akkor a szükség törvényt von.

   Törlés
  2. Lányok, ti egyszerűen sima popsitörlővel (tehát nem spéci nedves zsebkendő) ügyködtök arcon-kézen is? Abban nincsenek olyan cuccok, amik nem jók, ha szájba kerülnek, vagy lenyalja őket magáról?
   Nem kekeckedésből kérdezem, tényleg érdekel, hogy ezt mindenki így csinálja-e, mert én eddig nem mertem, és nyilván egyszerűbb lenne… Nem akarom túlaggódni ezeket a dolgokat, de eddig még csak úgy mertem csinálni, hogy vízzel kimostam a popsitörlőből az "anyagot" (érezni lehet, amikor már csak nedves, de nincs benne már az a krémes-féle dolog, ami seggecske-pucolásra pot jó)… akkor ez paraanyuság?

   Törlés
  3. De jó, hogy végre valaki felveti azt, én frászt kapok a törlőkendőkultusztól. Tele van ezerféle gusztustalan anyaggal, szerintem inkább homokos kézzel egyen kiflit a gyerek, mint hogy a törlőkendőről kerüljenek a szájába a cuccok.

   Törlés
  4. Én meg pont úgy vagyok vele, hogy inkább törlőkendőzöm a kezét, mintsem olyan homokos kézzel nyúljon a szemébe/szájába, amelyik homokba esetleg egy kutya/macska/akármi belecsinált...

   Amúgy meg van olyan törlőkendő, amit lehet arcra is használni ;) ;)

   Törlés
 9. Én sensitive popsitörlőt használok, abban nincs parfüm meg talán annyi vegyszer. Azt használom kéz és arctörlésre is.

  VálaszTörlés
 10. Cumi nyalás igen, szájra puszi nem, előrágás broáf, nyálas zsepivel törlés nincs kizárva, ha nincs jobb kéznél.
  Viszont engem is érdekel, hogy van e valakinek infója a papírtörlő szájkomoatibilitásától? Én most melltörlő kendővel törlöm a száját ha kell, mert azt a ciciről se kell lemosni, így valószínűleg nem gáz, ha jut a szájába.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nem papírtörlő, hanem popsitörlő, csak azt nem ismerte (eddig) a prediktív billentyűzetem (lustaság fél egészség ;) )

   Törlés

Mondd!