Előreszámla

Lilypie Second Birthday tickers

2014. szeptember 18., csütörtök

Háromnegyedik

Kissmajom ma kilenc hónapos. Ki-lenc hó-na-pos! Hát hova rohan az idő?! Mostantól minden egyes nappal többet tölt a nagyvilágban, mint anno a hasamban - hihetetlen.
Visszagondolok a terhességre, és emlékszem, hogy olyan végtelen ideig tartott, ólomlábakon vánszorogtak a hetek, és még mindig csak egy következő trimeszter kezdődött, folyton csak várni kellett... Még csak pár hete volt velünk idekint, és már tudtam, hogy az az idő szinte semmit sem jelentett, az igazi nagy dolgok akkor kezdődtek el, amikor ölbe vehettük, és belefúrhattuk az orrunkat a babaillatába. Aztán most, ha eszembe jutnak azok a napok, ugyanolyan messze vannak, mintha az is csak egy álom lett volna...
Visszanézzük néha a fél évvel ezelőtti fotókat... Istenem, milyen picike volt rajtuk! És semmit sem tudott csinálni. Mikor hazahoztuk a kórházból, ráfektettem a lakás legpuhább tárgyára, egy nagy játékkutyára - bőven elfért a hasán, minden irányban kilógott allóla a plüss, és annyira belesüppedt, hogy még a fejét sem bírta forgatni, csak a mindentudó mélykék szemei ismerkedtek a környezetével. Még jóval később is, ha a hordozójába raktuk, és a kis kezei bent maradtak az autó ülésének biztonsági öve alatt, nem tudta kihúzni őket egyedül, pedig semmi sem szorította, egyszerűen csak egy kicsit oldalra kellett billenteni, majd felemelni. És egészen sokáig, ha megfelelő irányba fordítottam, és az ágy közepe tájára tettem le, hosszasan tevékenykedhettem a szoba másik végében, nem kellett aggódni, hogy elmocog és leesik. Apró volt és lassú, és az égvilágon mindenben tőlünk függött. Nem értette, ha szólítottuk, nem figyelt fel a zajokra, nem érdekelte a cica, ésésés...
Most naponta százszor csodálkozunk rá, nem csak hogy aranyos, hanem hogy mennyire értelmes, kedves, érdekes, ragaszkodó, vicces... mennyire kis ember már, saját akarattal és tulajdonságokkal rendelkező különálló egyéniség. Számtalanszor kapjuk azon magunkat és egymást, hogy csak nézzük bambán perceken át, olvadozva a szeretettől és elérzékenyülve a hálától. Egyszerűen nem tudjuk, hogy mivel érdemeltünk meg ekkora csodát, és hogy létezhet az, hogy minden pillanatban egyre csak jobban és jobban imádjuk.

Egyre ritkábban nyűglődik vagy sír, inkább ölbe kéredzkedik, ha baja van. M.-nek az ölébe ül vagy a mellkasára áll be négykézláb, és onnan tapogatja az arcát, borzolja a haját, szúratja magát a borostájával, nekem a hasamra telepszik lovaglópózban, vagy keresztülfekszik rajta, és onnan ügyködik. Ha csiklandozzuk vagy agyonölelgetjük jóízűen nevet, és bár imád rajtunk mászkálni, strictly on his terms teszi, ha máshol akad dolga, akkor semmivel sem lehet visszatartani, vonaglik, megfeszül, kifordul, mint egy kis birkózó, és már caplat is tovább. A klasszikus módon nem szeparációs szorong, amíg hallja hogy a közelben vagyok (például a konyhában készítek kaját, és beszélek hozzá vagy énekelgetek), illetve ő is bármikor utánam jöhet (nincs a kiságyában vagy a vécéajtó másik oldalán), addig nincs szüksége a jelenlétemre, és nem üldöz kétségbeesetten, sőt, viszonylag ritkán indul keresésemre (ha mondjuk szokatlan zajt csapok). De ha kifáradt vagy álmos, mindig jön, kapaszkodik a lábunkba, és nyújtja a kis karjait, hogy vegyük fel, és annyira megható, hogy ilyen leplezetlen őszinteséggel kimutatja, amit érez, hogy szinte fáj. Olyankor hosszú percekig engedi szeretgetni magát, meg lehet szaglászni a mindig nyárillatú fejét, cuppanós puszikat lehet nyomni a ruganyos orcájára, bele lehet bújni a forró nyakába, magunkhoz lehet szorongatni addig, amíg nyekken... és lehet kezdeni az egészet elölről, amíg meg nem sajnáljuk, és békén nem hagyjuk.
Minden órával egyre okosabb. Úgy képzelem a szivacs-agyát, mint valami villanykörtefüzérekkel körbetekert parkot, ahol egyik felkapcsolt égő trigger a következőnek, és mi csak úgy kapkodjuk a fejünket, hogy már megint fénybe borult egy sétány, és már fut is végig a csillogás a következő fákon... elképesztő. Amit pár hete többször el kellett ismételni és meg kellett mutatni neki, hogy megértse, arra most már magától rájön, és egyszerűen nem lehet semmit sem csinálni a közelében, anélkül hogy ott teremne tanulmányozni. Újra felfedezi, a dobozokból kiszedegeti, diadalmasan körbehordozgatja (szájban tartva, mint egy kiskutya) a régi játékait, összeütögeti meg egymásra pakolja őket, alaposan átgondolja, hogy jól illenek-e a frissen kiválasztott helyükre, és ha esetleg nem, máris szállítja őket tovább. Szeret egyedül játszani, sokszor félórákig is leköti magát, annak ellenére, hogy ott ülök vele egy légtérben, és szívesen foglalkozom vele, ha igényli: jön-megy, dolgozik, galagyol, és nem mindig jön oda, akkor sem, ha hívom - csak tudomásul veszi, és intézkedik tovább. A legeslegapróbb változást is azonnal észreveszi maga körül, szinte látni a szemén, ahogy regisztrálja és elemzi, ha tárgyról van szó közelférkőzik, miniatűr ujjacskái közé csippenti, tapogatja, körbeforgatja, és egyre ritkábban kapja be, már nem a kóstolgatás a megismerés fő eszköze. Lehet tanítgatni, a papírt sem kizárólag csócsálni akarja már, ha ölbe veszem, és magunk elé tartok egy könyvet, akkor türelmesen végigüli az olvasást, mesélést, és utánoz, ha valamire rámutatok benne. És kommunikál: a saját nyelvén válaszol, a miénkhez igazítja a hanglejtését, ha a kedvenc szavait mondogatjuk, elismétli őket utánunk, és már nem csak reagál a dicséretünkre, hanem büszkén hozzánk fordul érte, ha úgy érzi, hogy ügyes volt valamiben és megérdemli.
Bújik a nyolcadik foga, és ha a kezébe adunk egy puha gyümölcsöt, akkor minden segítség nélkül elnyammogja... na jó, ez enyhe túlzás, háromnegyedét kísérletképpen szétmorzsolja a kezével, majd szétkeni a kanapén, de akkor is! Szélsebesen közlekedik, csak úgy csattognak a kis mancsai és dobognak a térdecskéi, és már bukkan is elő a sarkon a felgyűrt orra, alatta a hatalmas vigyorral - persze csak akkor, ha útközben nem térítette el valami fantasztikus új felfedezés, amit feltétlenül hosszasan szemrevételezni kell, a világ legtudákosabb arckifejezésével. Mindenre felmászik, és akármin könnyedén át-, bárhol feláll, egy másodpercen belül egyenesedik is ki, majd ingadozás és görnyedés nélkül ácsorog bármeddig; ha épp szerelnivalója van, akkor a könyökein támaszkodik, hogy szabaddá tegye a kezeit, ha nem, akkor csak úgy casually tartja magát egyik tenyerével, és magabiztosan forgatja a felsőtestét és hajlong minden irányba, szinte ki sem billenve az egyensúlyból. Ha valamire pályázik, pár napja a tereptárgyakba kapaszkodva odalépked hozzá, és tegnap óta arra is rájött, hogy ha egy dolgot szeretne a földről, akkor le tud hajolni érte, sőt egy újabb félidőnyi mászáshoz vissza is tud térni térdre - ezt egyelőre nem combizomból oldja meg, és nem is guggolva, hanem a két lábfejét óvatosan szétcsúsztatva majdnemspárgába ereszkedik le, és borzalmasan édes, ahogy koncentrál erőlködés közben.

Abban definitely apja fia, hogy mikor reggel kipattan a szeme, már ásítás és nyújtózkodás közben szélesen mosolyog. Jó nem mindig, néha (például tegnap hajnalban) megesik, hogy lelkesen rikoltozgat, és határozottam követeli, hogy vele foglalkozzunk pihenés helyett, de ez szerencsére ritka esemény. Alapjáraton az van, hogy felkel, egy ideig eljátszogat a kiságyában, aztán ha megunja, a rácsba kapaszkodva feláll, és mint egy kis creep, elkezd bámulni minket, és halkan magyarázgatni; igazából nem is tudjuk, hogy mennyi ideig csinálja ezt, mert legtöbbször meg sem halljuk, és magától visszaalszik. Mikor végül észrevesszük, tisztába teszem, kap enni, és átjön közénk továbbalvásra - na ezt a plusz menetet szokta azzal zárni, hogy fülig érő szájjal ébred, de nem nyugtalankodik, hanem odabújva fekszik tovább a csendben, a világ legdrágább suttogásával elbeszélget magában, játszik a magasra emelt kezeivel, megrágcsálja a paplan csücskét, és néha simogatva megérinti az arcomat vagy az apja karját.
Igen, már ebbe simán bele lehetne halni a boldogságtól, én mégis legjobban az altatásokat szeretem. Már hónapok óta ugyanaz a rutinunk, bár akkoriban kényszerhelyzet volt: gyakorlatilag le kellett fognom, mert annyira gyűlölt nappali aludni, hogy ordított, hánykolódott, dobálta magát, tépte a fülét, karmolta az arcát. Mostanra már ez is megváltozott, nagyon ritkán van ilyen műsor, általában szinte percre pontosan három és fél óra játék után bambul el annyira, hogy ha elviszem lefeküdni, rögtön kidől. Ilyenkor szorosan mellé fekszem, ő hanyatt, én az oldalamon, a lábait feltámasztja az én felhúzott térdeimre, az alsó kezemmel megfogom a hozzám közelebb eső kezét, a másik karommal átölelem a mellkasát, a mutatóujjamat odaadom a távolabbi tenyerébe, az orrom épp csak hozzáér a fülcimpájához. Még kis ideig helyezkedik, mond, mocorog, aztán elkezd hangosan szimmogni az orrával, jelezve, hogy készen áll - ilyenkor lefele tartom a fejemet, hogy az arcom kerüljön mellé, ő meg jön és nyálasan tátogva puszikat ad, sokat egymás után. Végül egy nagyot sóhajt, előbb el-, majd megint felém fordul, és a puha orrát meg száját a bőrömnek támasztva elalszik. Azt hiszem, valami ilyesmi lehet meghalni, és a mennyországban ébredni...

5 megjegyzés:

 1. Ez mind-mind nagyon ismeros... Es tenyleg bele lehet halni a boldogsagba!

  VálaszTörlés
 2. Boldog haromnegyediket annak a draga babanak :) imadnivalo :) meg te is ;)

  VálaszTörlés
 3. Szia! Annyi szeretet árad a szavaidból, h elgondolkodtam, vajon képes lennék-e így szeretni a gyerekemet, ha lenne. Egyáltalán ez a nagy-nagy tisztelet, mert azt is érzek ebből, és odafigyelés megszületik-e a gyermekkel együtt mindenkiben, vagy majd idővel kialakul. Nagyon jó volt olvasni, örvendek, h ennyire szeretetteljes családod van.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Képes leszel! :) És nekem a tisztelet nem közvetlenül szülés után jött, akkor még olyan magatehetetlen volt, hogy nem pici emberként tekintettem rá, csak egy édes lény volt. A szeretet az már a hasamban megvolt, de azóta szó szerint minden nappal több lett, nem tudom, meddig lehet fokozni, de szerintem a végtelen felé… :)

   Törlés

Mondd!