Előreszámla

Lilypie Second Birthday tickers

2014. szeptember 14., vasárnap

Hozzátáplálás - The sequel

Olyan három hónapja megy a hozzátáplálás, és szinte kerek két hónappal ezelőtt írtam utoljára róla, szóval ez a mai nem lesz sem komplett sem valami összeszedett bejegyzés, de azért jegyzetelek, hogy legalább az megmaradjon, amire még emlékszem. Visszalapoztam amúgy, és magam is elolvastam a múltkori összefoglaló posztot, hogy lássam, honnan is kell folytatni…
Ezek voltak abban, mint kezdő ételek: cékla, sütőtök, édesburgonya, körte, krumpli, avokádó, alma, gesztenye, szilva, sárgabarack, őszibarack, meggy, zabpehely, répa. Ezek közül egyedül az édesburgonyát nem szerette, azt nem kapott azóta sem; szintén nem kapott almát, mert szorulása volt tőle, illetve krumplit meg rizset, mert az is székrekeszt, plusz gyakorlatilag üres kalória, neki meg pont megfelelő a súlya, úgyhogy nem látom értelmét hízlalni vele, főleg hogy ízben sem egy élmény egyik se.

És akkor most megpróbálom visszaidézni, hogy mi mindent kóstolt még meg Kissmajom. Először is a nem-szereti lista két összetevősre duzzadt, felkerült rá a spenót is, igaz csak akkor, ha egyedül belőle készül a főzelék, mert ha más zöldséggel és/vagy fehérjével keverem, akkor szívesen megeszi. Amúgy továbbra is úgy csinálom, hogy bármilyen bevezetett dologból rögtön teljes adagot kap, nem kétkanalazgatok és várom a hatást (ez alól eddig csak a tejtermékek és a tojássárga volt kivétel).
A zöldségekből bevezettük még a zöldbabot, kukoricát, borsót, brokkolit, cukkinit, paradicsomlevet, illetve vettem vegyes leveszöldséget, amiben volt egy ízelítőnyi kaliforniai paprika, fehérrépa, póréhagyma, krumpli, karalábé és karfiol is. Ezekből szinte mindegyikből a bio mirelit változatot vásároltam, mert egyrészt így tartósítani eleve csak a tökéletes darabokat szokták, másrészt állítólag sokkal jobban megőrzi az értékes tápanyagokat a frissből gyorsfagyasztott cucc, mintha megvenném (előtte ki tudja mennyit várt az árusnál/boltban) és hűtőben tárolnám (ahol szintén áll még akár pár napot is); mindent azonnal kiengedés után megfőzök, turmixolok, majd (héjjal együtt, vagyis passzírozatlanul) megy a fagyasztóba maximum két napra elegendő mennyiségben. Amúgy elég ritkán kapott egyösszetevős főzeléket, mert az új zöldségeket mindig valami ismerős ízzel kevertem elővigyázatosságból, hogy biztosan elfogadja, de most, hogy ilyen sok mindent szeret már, el fogom kezdeni a csak egy fajtából készült ételeket is.
Gyümölcsből nem sok mindent próbáltunk ki az első menethez képest, most hirtelen nem is jut eszembe csak a szőlő és banán, és azt így utólag egy kicsit sajnálom is, hogy dinnyéket például nem, de olyan nehéz igazán finomat venni, hogy inkább nem szoktunk kísérletezni vele. A banán az nagy jóság, mert ha olyan helyre megyünk, hogy nem lehet különféle dolgokat szállítani és tárolni és mixelni, akkor egyszerűen visszük, és Kissmajom teljesen önállóan, mindennemű segítség nélkül betermel akár egy egészet is (leharapdálja a falatokat, szépen szétnyammogja, majd lenyeli őket); egyetlen hátránya, hogy az is székrekesztős, úgyhogy ezt a mutatványt csak kivételes alkalmakkor adjuk elő, alapjáraton összetöröm neki, és natúr joghurtba keverve fogyasztja. A gyümölcsöket vagy bolti bio pépből kapja, vagy én vásárolom a nyersanyagot és állítom elő; az utóbbinál belátom, hogy elkurvultam, és akár hipermarketekre is ráfanyalodom, de azt mindig megnézem, hogy ha nem helyi a portéka, akkor olyan országból származzon, ahol jó eséllyel szemmel tartják a vegyszerezést. Extraként kapott még kompótokat is, Apu tesz el minden évben piaci cseresznyét, meggyet, szilvát (csak tiszta vízben, mindenféle cukor és tartósítószer nélkül), amit én imádok, és ahányszor kibontok egy üveggel, Kissmajom mindig jön kunyerálni (mutatja a nyitogatott-csukogatott kezével, hogy kér, és tátog hozzá - elég zabálnivaló), úgyhogy megosztjuk. Illetve kapott székletlazítós célzattal szilvaízt (ebben sincs semmi más, csak a gyümölcs), natúr joghurtba keverve - na abból szerintem egy kilót is simán benyomott volna.
Tejtermék fronton kecsketúróval kezdtünk, ráadásul medvehagymással, amit eredetileg magamnak vettem, de aztán hirtelen ötlettől vezérelve egy kicsit raktam a spenótfőzelékébe, és annyira odavolt érte, hogy az étkezés végén néhány falattal üresen is megkínáltam, hatalmas sikerrel. Ebből is és fetából meg krémsajtból is mindig csak keveseket kap, ízesítőként főzelékbe, mert valamennyire sózottak, és ahhoz nem akarom szoktatni. A következő lépés a natúr joghurt volt, ami szintén egyik kedvence, mostanra már egy húsz dekás dobozzal együltében megeszik - néha üresen kapja, néha gyümölcsöt keverek hozzá (ugyanez igaz a tehéntúróra is). Tejtermékekből a Cserpes márkát veszem, csomó mindenük van, és a natúrokban semmilyen adalékanyag nincs; a gyümölcsjoghurtjukban teljesen érthetetlenül cukorral készült lekvár van, de olyant úgysem veszek, inkább magam gyártom.
A húsért rajong, egyelőre csirkét kap (és egyszer sovány disznóhúst), első alkalommal bőr nélkül, de azóta mindig azt csinálom, hogy tanyasi csirkecombot veszek, és bőrrel együtt turmixolom le, mert nem akarom, hogy később válogatós legyen, és csak színhúst fogadjon el - jégkockatartóban tárolom, egy-egy darabot (olyan 30 gramm körül van) teszek a főzelékébe majdnem minden nap. Amikor nem hússal kapja, akkor egy vagy két tojássárgáját keverek bele, hogy a napi fehérje mindig meglegyen.
A full szénhidrátokat nem erőltetem, ha nem muszáj, mert általában értelmetlen kalóriák, szóval úgy vagyok vele, hogy inkább vitamindús cuccokat egyen, mint kiflicsücsköt vagy kekszet. Ha süríteni akarom egy-egy ételét, akkor azért persze kap, zöldségekhez durumtésztát, gyümölcsökhöz teljes kiőrlésű zabpelyhet használok, mert ezek felszívódás és emésztés szempontjából is sokkal egészégesebbek.
Nasiként a Hipp puffasztott rizskorongjait adom (semmi mesterséges nincs bennük, és bio almalével vannak édesítve), de egy félnél többet sosem kér, ami elég nevetséges mennyiség, olyan kétszer egy centis darabka. Az elején volt olyan problémája, hogy mivel tele van első fogakkal (félig kint van a hetedik, és most jön a nyolcadik), túl nagy darabokat harapott le, aztán nem tudott mit kezdeni velük, így mindig bányászni kellett a szájából, hogy meg ne fulladjon - most már inkább sok pici falatkát harapdál le, és addig forgatja őket a szájában, amíg lenyelhetővé nem áznak. A védőnő tanácsára vettem próbából tejpépet is, de szerencsére (egy cukros fos az egész) nem bolondul érte, maximum felét hajlandó megenni annak, amit a dobozon egy adagnak hívnak, és azt is inkább csak akkor, ha friss gyümölcsöt keverek hozzá. A következő, amit meg fogok próbálni finomságként, az a bio kölesgolyó, illetve a szárított natúr almaszirom.

Ami az étkezés kiváltást illeti, jelenleg úgy állunk, hogy két átaludt éjszaka után megint visszatért arra, hogy éjjel egy körül enni kér, aminek én örülök, mert így reggelre meg is van a napi fél liternyi tápmennyiség (lefekvéskor 250, éjfél után 180, reggel hat körül 140 milli), és napközben végig szilárd kajákat kaphat; mikor véletlenül másképp alakul, és az éjszaka folyamán kevesebb csúszik le, mint az ajánlott, akkor napközben egy étkezésre tápszert kap (ez rendszerint az ebéd, mert olyankor sokszor vagyunk úton, így az a legegyszerűbb).
Nálunk a főzelékes étkezés szokott tízórai idejére esni, mert az a legkomplikáltabb és legszállíthatatlanabb fogás: általában két fajta zöldségből keverem össze, plusz hús vagy tojássárgája, plusz egy pici natúr krémsajt (összesen 160-180 gramm), és a közeljövőben szándékozok még hozzááadni egy pici olívaolajat is. A következő étkezés kettő körülre esik, és legtöbbször gyümölcs zabpehellyel vagy tehéntúróval (összesen 200-250 gramm). Ha az ebéd délutáni alvás vagy egyszerűen későbbi megéhezés miatt csúszik, az uzsonna néha kimarad, és legközelebb már csak lefekvés előtti tápit kér; de azért nem ez a jellemző, hanem öt óra tájékán vagy valamilyen gyümölcs, vagy natúr joghurt, vagy a kettő együtt (180-200 gramm).
Igazi kaját (értsd: amit mi eszünk) még csak egy fajtát kapott Kissmajom, mert én nem vagyok egy konyhatündér típus (ez nagyon enyhe megfogalmazás), vagyis ritka kivételekkel magunknak készített főtt étel csak akkor van, ha rendelünk (neki nem adnám, mert nem tudom, hogy pontosan mi van benne) vagy M.Apuka főz. Az utóbbinál egy pici babához képest egy kicsit túl ízesek a dolgok (zöldfűszerek, bors, esetleg erőspaprika), de a húsleveséből turmixolva hallatlan mennyiségeket benyom az unokája, úgyhogy azt mindig készít neki. A mai vasárnapi ebéd, M. nagy örömére, töltött káposzta volt, hoztunk is haza belőle, és erősen gondolkozom rajta, hogy kapjon belőle a babácska is.

Rövid híreink:
- Darabos kaját a puffasztott rizsen kívül még nem kapott, mert valahogy nem érzem, hogy készen állna rá. Az ételeit már első hetek óta úgy adtam, hogy nem pépesítettem teljesen, hanem ami puhább volt, azt darabosabbra törtem, és azt vegyítettem a turmixolttal, de ennek ellenére, ha nagyobb falattal találkozik, a mai napig meglepett pofit vág, és néha öklendezik is egyet, szóval nem akarom siettetni. A puffasztott rizs gond nélküli elmajszolásából egyébként az derül ki, hogy ha teljesen rá van bízva a dolog, akkor valahogy csak megoldja végül, de egy szendvicsféle katonáit azért mégsem lehet könnyedén szétnyálazgatni, főleg úgy, hogy ő nem is szereti a nagyon száraz cuccokat, a borsófőzeléket például mindig hígítanom kell, mert különben tikkadozik tőle, és nyelés helyett csak forgatja a szájában, amíg vizet nem kap a leöblítéshez. Egyébként meg a vajon, sajton, és saját készítésű körözöttön vagy májkrémen kívül nem is sok ötletem van, hogy mit lehetne neki majd adni kenyéren, mert bolti felvágottakat nyilván nem fogok - ki kell majd kupálódnom mártogatós-receptekből, a guacamole például jól hangzik, mert az avokádó egyik kedvence.
- Kissmajom már a kórházban szobahőmérsékleten kapta a tápot, aminek az lett a következménye, hogy  sosem fogadta el másképp, ha akár egy kicsit is megmelegítettem a vizet mielőtt bekevertem volna, nem volt hajlandó megenni, inkább ordított az éhségtől. Ez kényelmi szempontból tökéletes volt, nem kellett az éjszaka közepén termoszozni vagy gőzölni, viszont egy kicsit aggasztott, hogy mi történik a komplexebb kajákkal, mert egy brokkolis csirkét csak nem adhatok neki kvázi hidegen. Ezért a hozzátáplálás indítása óta szinte észrevétlenül apró lépésekben kezdtem neki langyosítgatni a dolgokat, és mára már szerencsére eljutottunk oda, hogy a szilárd táplálékot emberi hőmérsékleten eszi.
- Hál'Istennek nálunk igaz lett az, hogy a hozzátáplálás beindítása megoldja a széklet-gondokat (gondolom azért fontos lépés volt az is, hogy eleve csak akkor kezdtem hozzátáplálni, mikor már tápszerrel is beállt napi egy kakira), és azóta csak javult a helyzet. Általában napi egyszer vagy kétszer van output (de olykor három is előfordul), ha az előbbi, akkor szinte kivétel nélkül délelőtt és egy kicsit keményebb, ha az utóbbi, akkor egy kemény reggel (ritkán, de néha bogyós nyusziszar is előfordul), és egy tökéletes, puha, de nem folyós állagú koradélután. Igazi felnőtt-kakák kinézetre is, és borzasztó büdösek, ha nem vennénk észre magát az akciót (szinte lehetetlen, mert állva szokott termelni, és nagyon aranyos hangokat ad ki közben), akkor a szag pilanatokon belül fújja a tisztábatevős riadót.*
- Apropó output, amióta hozzátáplálunk, a bukások gyakorlatilag teljesen megszűntek, soha semmi nem jön vissza se büfiztetéskor, de még alapos gyerekgyűrés közepette sem, pedig M. igencsak kegyetlenül műveli ezt. Viszont volt két alkalom (egyik olyan egy hónapja, egyik pár nappal ezelőtt), amikor sugárban hányt ki egy-egy teljes kajálásnyi mennyiséget. Hasonlóságot nem véltem felfedezni az ismétlődéskor, először egy uzsonnás natúr joghurt jött vissza, és akkor arra tippeltem, hogy talán túl hideg volt, de másodszor meg egy teljesen szokványos vacsorai táp, szóval valószínűleg mégsem az volt a baj. Ijesztő volt különben, mint egy gejzír, természetesen jól be is pánikoltam, mert mindenhol agyi meg idegrendszeri betegségek kapcsán említik ezt a jelenséget, de persze, ha valami baj lenne, akkor gyakrabban esne meg ilyesmi, meg más tünetek is jelentkeznének, úgyhogy próbálok nem aggódni...
- Ötletem sincs, hogy hogyan lépjünk szintet itatópohárilag. Már nagyon régen van neki ilyen elsőkörös szoktatáshoz való szilikoncsőrös, igazából annak köszönhető, hogy egyáltalán elkezdett inni, mert sima cumiból sosem fogadta el a vizet (gyümölcsleveket meg még hígítva sem akartam adni neki, mert nem szeretném, ha a szomjoltást az édes ízzel asszociálná); de ezt nagyon egyszerű használni, még szívni sem kell, elég ha a fogával összeharapja a kiálló pöcök alját, és máris dől belőle a cucc. Ez az egyik ok, amiért váltani kellene, mert nyáron rendben volt, ha actual ivás után fizikuskodott is, és addig ismételgette a hogyan-folyik-ha-kézzel-szorongatom kísérletet, amíg el nem fogyott a muníció, de hűvösebb időben nem valami okos dolog, ha csuromvizes pólóval flangál (jah, természetesen célzottan magára öntözgeti az egészet, még véletlenül sem csak úgy bele a vakvilágba). A másik ok, hogy mire ülni fog (már tud, de nem szeret, szóval továbbra sem csinálja, csak mikor belefeledkezik valamibe), lassan el akarom kezdeni a sima pohárhoz szoktatást is, és ahhoz valahogy rá kellene jönnie, hogy nem csak puha tárgyakból tud folyni valami. Vagyis vettem egy ilyen nyolc hónapos kor utánra ajánlott szerkezetet, aminek hasonló formájú csőre van, mint az előzőnek, de kemény műanyagból, és két fázisos a működése: amíg tanulja, addig belülre tenni kell egy szilikon szelepet, ami csak akkor engedi át a folyadékot, ha a baba szívja - később ezt ki lehet venni, és akkor már lefelé fordítva magától ömlik korlátlanul. Mi ugye még csak a csöpögésgátlós változatnál tartunk, illetve toporgunk, mert Kissmajom előszeretettel harapdálja a csücsköt, de eszébe sem jut, hogy egy ilyen kemény vackot szívni kellene, vagyis per pillanat rágóka funkciót tölt be az itató. Már gondolkoztam rajta, hogy átugorjuk az oktatós szakaszt, és kiszerelem belőle az elzárómicsodát, de nem akarom, hogy elvegye a kedvét, ha gyanútlanul befalja, és elárasztja a víz. Úgyhogy egyelőre kissé irigykedve nézem Ré fotóját, és remélem, hogy ha nálunk is elkezdődik az üldögélés, akkor az ő fürdés-közben-a-kádban módszerével hatékonyabb lesz a képzés.


* Nahbasszus ez is bekövetkezett! Ha a FaceBook posztjaimban is kezd megjelenni a fekália-beszámoló motívum, feel free to shoot me...

5 megjegyzés:

  1. Én kiszedtem a csöpögés gátlót, azzal nagyon erősen kell szívni, nálunk nem ment a gyerekeknek. AMúgy tökéletesen tudnak inni pohárból,csak nem egyedül, szóval lehet rögtön azzal próbálkozni simán. Én az első kettővel csak poharat használtam a cumisüveg után. A harmadiknak azért lett csőrös, mert bő 3 év alatt születtek, és muszáj volt elérnem, hogy tudjon egyedül inni, hogy a többieknek is tudjak adni, segíteni a kajálásban. Most detto ez a helyzet. Vacsoránál jó lenne még 8 kéz.:-)
    Én mondjuk nem érzem úgy, hogy a kenyér, vagy a kifli üres kalória, ti mit vacsoráztok? Mert nálunk a kicsi saját sütésű kenyeret vagy kiflit, paprikával, uborkával, paradicsommal,sajttal és ha van kedve akkor husival (nem felvágott). Mondjuk jelentősen több zöldség fogy el, mint kenyér, de akkor is.
    3 éves korig az ajánlások szerint a gyerekeknek a fő kajának igazából főzeléknek kellene lennie, a legtöbb szülő kényelmi okok miatt szoktatja át zömmel 1 éves kor felett a gyereket felnőtt ételre, pedig a gyerek nem kis felnőtt. 1 éves korig mindenki nagyon odafigyel, aztán jelentősen lazul minden. Az én gyerekem 17 hónapos és továbbra is kapja az itthon készített kis főzelékjeit (nem a klasszik habart, vagy rántott fajták persze).
    Az én gyerekemnél a kukorica a 16 fog ellenére egy az egyben úgy jött ki, ahogy bement, szóval nem kapott többet. Igaz egészben ette, nem turmixolva.
    Nem kell napi fél liter tápot meginnia, a tej és tejtermékeknek kell összesen fél liternyinek lennie. Az én gyerekeim 6 hós koruk után már csak reggelire szoptak/tápszereztek. De uzsira simán lecsúszik egy egész 250 ml-s Cserpes joghurt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nah, holnap megpróbálom én is kiszedni a szelepet egy kísérlet erejéig, lássuk mit szól hozzá...

      M. szendvicseket vacsorázik, de neki olyan anyagcseréje van, hogy egy autókeréknyi pizza után bekanalaz egy fél üveg Nutellát, és 5 alatt marad a cukra + egy gramm súlyfölösleg sincs rajta. Én mikor becsületesen IR-diétázom, szinte sosem eszem kenyeret (néha reggelire két szelet csökkentett CH-tartalmút), vacsorára általában cukormentes kompótot szoktam, vagy felvágottat csak zöldségekkel. Kissmajomnak amíg csak el tudom kerülni, egyáltalán nem szeretnék fehér lisztből készült dolgokat adni, kifli helyett is csomó értékesebb és táplálóbb dolgot el tudok képzelni (friss gyümölcs vagy zöldség például).
      Ezt nem is tudtam, hogy három éves korig főzelékeket kellene ennie főleg, de tetszik az ötlet, magamtól is valami ilyen irányba mentem volna.

      A napi fél liter tápot egy éves korig a védőnő és gyerekorvos is mondta, meg több helyen olvastam is. Logikusnak is tűnik, mert abban azért sokkal több fajta vitamin meg mindenféle van, mint a sima tejtermékekben - persze cserében cukor is meg mindenféle mesterséges cuccok...

      Törlés
  2. A kenyér amit én sütök mondjuk csak részben készül fehér lisztből, egy része tönköly liszt, a másik része meg rozsliszt. Ha teljesen kihagyom a fehér lisztet, akkor még nem sikerült jóra, szóval inkább van benne. A kisgyerek fejlődéséhez szükség van a szénhidrátra is. Most nyilván nem fél kiló kenyeret kell elképzelni, de egy fél szeletet eszik meg ebből a fini kenyérből a sok zöldséggel hát abban semmi problémát nem látok.
    Mi a felvágottat most teljesen elhagytuk (a kicsi soha nem is kapott), egyszerűen annyi szar van bennük, hogy nem etetem ezzel a gyerekeket. Amúgy csak a legnagyobb evett, a többiek nem. Veszek rendes húst és kisütöm zacskóban azt eszik vacsira "felvágott" gyanánt.

    Nekem apukám gyerekorvos, ő mondta, hogy nem kell erőltetni a szoptatás, tápot (amúgy aki szoptat, az tuti nem méregeti a 8 hónapost, hogy akkor most megvan-e a fél liter vagy sem). A natúr joghurtban, kefírben nincs semmi cukor, jó minőségű joghurtot kell venni, bele gyümölcs aztán kész.

    Ha ezt megnézed láthatod, hogy 100 gramm tejben pont annyi kalcium van, mint 100 gramm natúr joghurtban, vagy kefírben.
    http://www.bel1.semmelweis.hu/upload/seaok1bel/document/elelmiszerek_kalciumtartalma.htm

    VálaszTörlés
  3. Na látom, hogy te is Cserpest veszel, mi is. Még a rudijuk is teljesen más, túró íze van!!

    VálaszTörlés
  4. Kicsinap nem lenne kedved megosztani a kenyered receptjét? Köszönettel

    VálaszTörlés

Mondd!