Előreszámla

Lilypie Second Birthday tickers

2015. augusztus 5., szerda

Gyanú - edited

Ezt azért írom, mert hátha idetéved olyan is, aki gyanakodott már hasonlóra saját gyereknél, és elmeséli, hogy mi lett a vége… Az van ugyanis, hogy elképzelhetőnek tartjuk, hogy Kissmajom színtévesztő - egész pontosan a pirosat és zöldet nemlátó fajta. Még messze nem megerősített dolog, nyilván húsz hónapos sincs a gyerek, most tanul beszélni, simán benne van, hogy jó a szeme meg az agya is jól dekódol, csak valahol az utóbbiban még megkeverednek a dolgok, de minden esetre érdekes a jelenség...
Tizenkét "alapszín" (és azok egyértelműen felismerhető árnyalatai) a tudásbázisunk, és általában ceruzákkal dolgozunk: fekete, feér, hürke, baana, kék, bojdó, lila, najancsszínű, háága, jójají, pios és löld. Az első tíznél jóval egy százalék alatt vannak a tévedős esetek, magabiztosan és gyorsan kiválasztja az emlegetett színt bármekkora halomból, határozottan rávágja a nevet, ha hirtelen felmutatjuk, gondolkodás nélkül odahozza bármelyiket, ha kérjük. A nagyon-nagyon ritka hibáknak nem is nevezhető mellényúlások abból szoktak származni, hogy épp nem figyel a feladatra, túl sietősen akar válaszolni, vagy például egyet emel fel, miközben egy másodperce még másikra nézett; de ha újra kérdezünk, persze semmi helytelenítő fejcsóválás, csak sima ismétlés, azonnal korrigál. Ez az arány az utóbbi két szín esetében eléggé felborul (mondjuk olyan tízből háromszor tökéletes csak), és többféleképpen is elromlik: van, hogy egymással keveri a kettőt (vagyis ha zödet mondunk, pirosra mutat, és fordítva), van, hogy felmutatjuk neki egyik színt a kettő közül, és nem mondja meg, hogy micsoda, csak hosszasan hallgat, és van, hogy hiába van a kupacban a kért szín, nem emeli ki, hiába utasítjuk rá. Őszintén szólva ez utóbbi azért gyanús, mert oké, a másikoknál gondoltunk már arra is, hogy a szavakat keveri, vagy esetleg nem jutnak épp eszébe, de ilyenkor látszik az okos fején, hogy pontosan tudja, mit szeretnénk, és nem érti miért inszisztálunk, hiszen az teljesíthetetlen.

Amint kiderült egyébként, a színtévesztés (a színvakság rossz kifejezés, mert az rendkívük ritka dolog, hogy valaki konkrétan nem lát színeket, csak a szürke különböző árnyalatait) elég gyakori, van olyan népcsoport, ahol 10% körüli, a mi vidékünkön inkább 2%-a a populációnak ilyen kis mutáns; és az esetek túlnyomó többségében genetikai eredetű malőr, ami főleg fiúkat érint, anyai ágon hordozódik, és az X kromoszóma pici furasága okozza. Tehát esetünkben nem M.Apuka problémája ugrott át egy generációt, hanem valahol az én családomban keresendő a ludas - de ez mindegy is. Aztán, ha van is baj Kissmajomnál, túl nagy nem lehet, mert péládul a lila-bordó-rózsaszín vonalat teljes biztonsággal különbözteti meg, sőt, ha valahol kettő között van az adott árnyalat (pl. mályva), akkor mélyen elgondolkodik, hogy vajon hova sorolja.
Namost, a színtévesztést diagnosztizálni ilyen korban körülbelül lehetetlen, gondolom ki is röhögnének, ha megjelennék a szemészeten egy ekkora babával: állítólag a gyerekek általában csak három éves korukra tudják pontosan beazonosítani plusz megnevezni is a színeket, és öt-hat éves kor után van az, hogy már sosem tévednek. De jó volna minél előbb tudni, ha gond van, mert nem szeretnénk, ha most még csak csodáskodó ismerősök, de később akár óvónénik esetleg azzal frusztrálnák, hogy jajnemár, hogyhogy ennyi színt ismer, és mégsem képes kiválasztani az egyik legfontosabbat, és a többitől legegyértelműbben elütőt.
Mindenesetre most épp olyan piros-zöld színtévesztős teszteket keresgélek a neten, amik számára is értelmezhetőek, remélem találok holnapra állatkásat, vagy olyant, amin általa már ismert betű van. Ezen felül nem aggódom vagy agyalok a dolgon, ha beigazolódik a gyanúnk, akkor ez van, lesz speciális szemüveg a gyönyörűséges kék szemén és kész, másnak rövidlátás miatt kell egész kiskorától; ez egy ugyanolyan állapot, mint a magasság, az, amit én betegségnek nevezek, marhára nem itt kezdődik. De a kíváncsiság hajt, szóval ha valakinek van valamilyen infója vagy ötlete, ne fogja vissza magát!

Later edit:
Hát, annyival okosabbak lettünk, hogy egészen egyértelműen látja a piros és zöld bizonyos árnyalatait, például ezeket meg ezeket - aztán ezeket viszont majdnem biztos, hogy nem. És van még ez, ami a mi normál szemünkkel talán a legelütőbb, na ez inconclusive, laptopon nem reagál rá, viszont iPad képernyőjén igen… vagy fordítva, igazából meguntuk a vegzálását, és inkább építőkockáztunk helyette.

14 megjegyzés:

 1. Nekem az összes gyerekem 2 éves korára tudta tévesztés nélkül a színeket, tehát ezt az 5-6 éves kort erőteljes túlzásnak tartom. Igazából a színtévesztésnek iskolás kor előtt nincs jelentősége annyira. De a védőnő azt mondta, hogy 3 évesen már szokta nézni ilyen kis pöttyös ábrákkal a színtévesztést.Nem betű van benne, hanem valamilyen ábra. (Amúgy szám szokott lenni benne, nem is betű általában.)
  Én egyelőre nem nyugtalankodnék ezen egy kicsit sem, még kicsi, simán lehet, hogy később érez rá. Nálunk a narancs és a piros megkülönböztetése okozott gondot.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Itt olvastam az éveket, minden mást nagyon jól összefoglal a témában, úgyhogy hihető forrásnak tűnik: www.color-blindness.com/2007/10/24/is-my-son-colorblind - viszont rosszul emlékeztem, valóban nem 5-6 éves kor utánt mond hibátlan felismerésre/megnevezésre, "csak" 4-6 közöttet… attól is elég távol állunk még… :)
   Tudom, hogy számok vannak általában a tesztekben, de nálunk most kiesnek, mert Kissmajom azokat leírva nem ismeri, viszont a mértani idomokat és egyes betűket igen - szerencsére mindkét változatból találtam példányt, holnap majd megmutatom neki.
   Nyugtalankodni nem nyugtalankodok, ha színtévesztő, hát az, csak tök érdekes az egész, mert ő pont hogy a hasonló színeket nem kavarja össze sosem, pedig ismerek több olyan felnőttet, aki pl. a narancsot és a rózsaszínt néha igen. :)

   Törlés
 2. apósom színtévesztő volt, de nem hordott szemüveget sose...

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. M.Apuka sem hord, és nem is zavarja semmiben a dolog, még vezetésben sem (a lámpák sorrendjét követi)… De ez a spéci szemüveg szerintem újkeletű dolog lehet, tavaly keringtek azok a videók, amikor színvak(?) felnőtteket lefilmeztek, miközben kipróbálják, és elég erős hatással volt rájuk az élmény.

   Törlés
 3. Nővérem férje színtévesztő volt, ő is a pirosat meg a zöldet nem tudta megkülönböztetni. Neki sem volt szemüvege. Vezetni vezethetett, de fegyvertartási engedélye nem lehetett. Ő azt mondta, hogy azon kívül, hogy pl. a karácsonyfán nem látta a piros gömböket, nem különösebben zavarta, valahogy megtanulta megkülönböztetni a két színt (árnyalat? nem tudom...), megtanult együtt élni ezzel.
  Egyébként egy komolyabb gyerekszemészet szerintem foglalkozna ezzel, Lédának is néztek valami hasonlót két évesen. Ott is ábrák voltak számok helyett a kártyákon.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Én vittem szemészetre korán a gyerekeimet, mert én szemüveges vagyok. Tehát már 1 évesen voltak. Volt, aki szépen együtt működött, 2 évesen gyönyörűen sorolta mit lát, 4 évesen már a betűket (ezek a szemészeti ábrák néha nekem, felnőttnek sem egyértelműek). De olyan is volt, akit 2 évesen 3 fogtunk le, hogy bele tudjanak nézni a szemébe, és semmilyen kérdésre nem válaszolt, nem nézett bele a számítógépbe, pedig tökéletesen tudott beszélni. Szóval a 2 évesek reakciója teljesen kiszámíthatatlan ilyen téren.

   Törlés
  2. Az az igazság, hogy nem sok értelmét látom elvinni, mert minek piszkálni vizsgálatokkal, mikor ez úgyis egy megváltoztathatatlan állapot…? Meg 100%os biztonsággal úgysem tudnák megállapítani még, amikor meg később majd igen, akkorra jó eséllyel mi magunk is biztosak leszünk a válaszokban. Nyilván oviban vagy suliban valami minimális jelentősége lesz a dolognak (pl. ne lepődjön meg senki, ha bizonyos rajzokat másképp értelmez), de túl sok hűhót nem ér meg, ha az húszfajta piros játékából csak ötöt ismer fel pirosként, akkor színekhez kapcsolódó gyűjtögetőseket játszunk azokkal, és kész.

   Törlés
 4. Apukám volt színtévesztő, a pirosat és a zöldet vagy annak árnyalatait keverte, de nem hordott szemüveget, a vezetésnél megtanulta a lámpák sorrendjét. Okleveles agrármérnök volt, megtanulta az állatok színeit, úgy ment át a vizsgán (ezen csodálkoztak utólag, hogy hogy tudta megcsinálni), azon kívül vadász is volt, állattenyésztéssel és növénytermesztéssel is foglalkozott. Sose vettem észre, hogy gondot okozott volna neki a színtévesztés, kivéve amikor boldogan hozta be a kertből a félig érett epreket, hogy megossza velünk az első szemeket. :)
  Anyukám rajztanár volt, ő tesztelte az általános iskolában gyerekeket és a szülőknek tanácsolta, hogy kiből ne legyen pl. villanyszerelő vagy milyen szakmáknál korlátozó vagy kizáró tényező a színtévesztés.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ó, ez az epres történet milyen aranyos! :)
   Én sem gondolom, hogy bármilyen vágyában-céljában korlátozná majd, ha az ember kellőképpen meg szeretne oldani valamit, akkor meg is fogja.

   Törlés
 5. Az én fiamról sosem hittem hogy színtévesztő, aztán három éves korában a státuszon mutatták neki ezeket a pöttyös izéket, na, akkor az egyikben nem látta meg az ábrát. Azt hiszem, a zöldben a narancssárgát. Azt mondták hogy nem gond, mondjuk nem is aggódtam, csak meglepett, mert külön meg már régóta felismer minden színt, árnyalatot. Fura ez. Ezzel sokat nem segítettem, csak úgy eszembe jutott mikor olvastam a posztot.

  Macs

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Na jó, de hát az egyszeri alkalom szerintem tényleg semmit nem jelent, simán lehet, hogy addigra már megunta a feladatot, és sietett volna haza… :) De nem is tudtam, hogy a három éves státuszon ilyesmit is néznek, ha jól emlékszem a kiskönyvben sem említik...

   Törlés
  2. Nekem mondta a védőnő.:-) De az a baj, hogy még a 3 évesek se mindig válaszolnak, meg hajlandóak együttműködni, különösen, ha "rossz" napjuk van. Akkor szokott amúgy először hallásvizsgálat is lenni újra, tudod olyan, hogy ha hallod emeld a kezedet. Meg "rendes" szemvizsgálat is. Bár ez minket nem érint, mert mi elvisszük szemészetre a gyerekeket. Jelenleg már 3 szemüveges, ebből kettő 2 évesen lett az.

   Törlés
 6. na, ezen én is paráztam/parázom, de egyelőre elhesegettem, és nem is olvastam utána (durva), igyekszem nem aggódni, és a kornak betudni a kavarást.

  VálaszTörlés
 7. Én ugyan nem parázom... és durvának sem tartom, láttam már durvát - bárcsak csupán ilyen lett volna...

  VálaszTörlés

Mondd!