Előreszámla

Lilypie Second Birthday tickers

2015. szeptember 27., vasárnap

#theyaremyworld

Ma megkaptam életem egyik legszebb bókját az univerzum legcsodásabb férjétől, és főleg legcsodásabb édesapjától. Persze nem igaz, ahogy a bókok többsége sosem az - de ez, ahogy a bókok többsége esetében lenni szokott, cseppet sem vesz el az értékéből.

Kissmajom ma szokatlanul zsémbes napot tartott. Egész héten náthás volt (nekünk is szerencsésen továbbadta), első napon lázas is, azóta csak nagyon taknyos, de mivel orrot fújni nem hajlandó*, szívni meg nem lehet** neki, szegénynek non-stop tele van a kobakja dzsuvával. És eddig végig a mindenkori aranyos-vidám önmagát adta, de mára már betelt a pohár nála, és aranyos-nyígós volt, még a majdnem háromórás délutáni alvása után is. Semmi sem tetszett neki... olvasgatni akart, de az általa hozott kedvenc könyveit öt perc alatt megunta, és nyűglődve a földre dobálta, dühös volt, hogy ha az egyik műanyag kalapka belefér a másikba, akkor megfordítva a kettőt, a másik miért nem fér bele az egyikbe, követelőzve énekelgette a Süsü-dalt, de mikor kérésére elindítottam neki a videót, sírdogálva könyörögte inkább Pómekáti*** bácsit, illetve az Istenért sem tudta eldönteni, hogy komolyan gondolja-e az ölbekéretőzést, vagy mégis azonnal lemászna, amint felemeltem. És mindeközben annyi időt sem adott magamra fordítani, hogy egy darab üzenetet megírjak, ahogy elővettem a telefont, már görbült is a szája lefelé panaszosan, hogy ő egy szerencsétlen elhanyagolt kisfiú, akivel senki nem foglalkozik, főleg a gonosz anyukája.
M. fürdőt takarított épp, és ugyan sejtelmünk sem volt, hogy behallatszik hozzá, valószínűleg végigasszisztálta a vacsoraidő előtti küszködésünk nagyrészét. Azaz azt, hogy desperately próbáltam nyugodt maradni, és több-kevesebb sikerrel vigasztaltam Kissmajmot, majd amikor egyszerűen tehetetlen voltam, megadóan átöleltem, a nyakába bújtam, és kijelentettem, hogy: "Kisfiam, ennél többet nem tudok segíteni, kimerítettünk minden lehetőséget, úgyhogy akkor üljél itt szépen a lábamon, és bőgicséljél, én meg simizem a hátadat, és aztán valami lesz..."

Ekkor jött az M.-sms a szomszédból: "ugy szeretlek, olyan aranyos vagy vele, pedig idegesito, mi? :)[...] miattad olyan ez a gyerek :)".
És persze nincs igaza. Ha magán az édes-drága Kissmajomságos személyiségen kívül van bármi is, aminek köszönhető, hogy ez a gyerek "olyan", annyira tündéri amennyire, az most definitely az apja, akinél türelmesebb szülő a világon nincs; és aki nem csak hogy feltétel nélkül szereti, hanem sikeresen ki is mutatja ezt, az idő kerek száz százalékában, ami szinte lehetetlen - pontosan tudom, mert én is keményen harcolok, hogy megtegyem.
Szóval nem igaz, de attól még jól esett. Különösképpen ma este...


* Én ilyen kiskölköt még nem láttam, akit annyira zavar, ha folyik az orra, mint egy felnőttet. Eleve kevés az olyan náthás gyerek, akinek ne csurogna a trutyi a felsőajkáig folyamatosan, bármennyire figyelnek rá, és akármilyen buzgón törölgetik, de az szerintem extrém ritka, hogy konkrétan maga a baba tiltakozna az undiság ellen. Kissmajom azonnal szól, hogy "Hika-mika!", ha fikát érez az orra alatt, és hát sajnos ez mindenféle helyzetre vonatkozik, amikor a fika az orra alá kerülhet - gyűlöli, ha tüsszent, és kiszottyan bármi, és abszolút nem akar hallani a fújásról, mert az ugye annyit jelent, hogy kiszottyan. Huszonkettes csapdája.
** A gépzúgástól már nem retteg annyira, mint régen, így a porszívót meg meri közelíteni, de strictly on his own terms, ha ő mehet közel hozzá, fordított változat nem jöhet szóba; és orrszívogatási szándékkal sosem fog közel menni, mert annak még a szájjal történő abszolválását is halálosan utálja, pedig az sokkal kíméletesebb, mert jól szabályozható. Vagy háromszor, mikor nagyon gáz volt a helyzet, és nem tudott elaludni a dugulástól, lefogtuk, és gyorsan megcsináltuk neki, de mindenét megfeszítette, és kétségbeesetten vergődött, és keservesen üvöltött közben, úgyhogy tényleg csak végszükség esetén jöhet szóba, mert kibírhatatlan.
*** Paul McCartney: San Francisco Bay Blues

16 megjegyzés:

 1. Jobbulást Kissmajomnak és nektek is! Csodálatos szülők vagytok mindketten. :) Akkor sem engedi a szívást, ha ő maga fogja az orrszívót? Nálunk működik ez a trükk.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Á, a porszívóhoz annyira nem megy közel bekapcsolt állapotban, hogy megfogja... :)

   Törlés
 2. Jobbulást, de ezzel azért vigyázz! Én úgy jártam, hogy a taknyot a kis kezével letörölgette, alig látszott betegnek, de közben a tüdejébe csorgott. Persze tüdőgyulladása lett, azóta nem érdekel a tiltakozás, porszívózunk. De már nem is sir, csak kicsit reklamál. A nagynál nálunk is a saját szivás vált be.
  Üdv: Katus

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Bizony, nàlunk is lett ilyen miatt arcüreggyulladàs - szerintem muszàj kiszívni.

   Törlés
  2. (Az még valamennyire kapcsolódik, amit a hisztihez akartam írni: semmi tisztelnivaló vagy értelmes nincs abban, ha egy öt éves visít, mint a szúrt malac minden egyes fogmosàsnàl. Fogat mosni kell, fontos és az ez ellen való tiltakozàs akkor is csak hiszti, ha a gyerek összes érzését tiszteletben tartod. Szóval szerintem csak óvatosan minden egyes visítàs komolyanvételével.)

   Törlés
  3. Pf, ilyen durva tüdőgyulladós szövődményekre nem gondoltam (arcüregről igen), remélem ezúttal megússzuk (már sokkal jobban van, alig taknyos), de akkor tényleg kell erőszakolnunk majd, mikor legközelebb megint beteg lesz. :/
   Amúgy most nincs időm visszakeresni, de régebben hasonló apropóból (akkor én inszisztáltam, hogy megszakad a szívünk, de bántjuk) valaki kommentelte nálam, hogy a férje(?) gyerekorvos, és ők sosem szivattyúznak, mert semmi értelme. Akkor most mialófrancvan?!

   Törlés
  4. Molly, ötévesem még nincs, de logikus, amit mondasz. Amúgy én sem veszek komolyan minden egyes visítást, amikor például sütgősen dolgoznom kell negyed órát, ő meg egyértelműen azért nyíg, mert nem vele foglalkozom, miközben előtte egy egész délelőttön keresztül mást sem csináltunk, csak együtt játszodtunk, olyankor én is azt szoktam mondani neki, hogy sajnálom, hogy szomorú, de most akkor is ez a helyzet, amint végzek, megint visszamegyek hozzá, és folytatjuk. Általában elhallgat ettől, és elfoglalja magát, én meg ilyenkor mindig remélem, hogy azért mert megértette, nem azért, mert úgy érzi, leszarom a koszos kis bánatát. :)

   Törlés
  5. Ezt a kommentet pont nem olvastam, de ebben kb minden általam ismert gyerekorvos egyetért. Még Novák Hunor is ajánlja az orrszívást. Nekem minden évben van min 1 arcüreg gyulladásom, míg a férjemnek pl soha életében nem volt. Megkockaztatom, hogy van azért itt egy nem elhanyagolható egyéni faktor.

   Törlés
 3. Én nem foglak rábeszélni az orrszivasra, de mi csináljuk. Leginkább azért mert nekem számtalan arcüreg gyulladásom volt és ettől szeretném megóvni a Lányt. Most éppen beteg ő is és pár nap híján 20 hónaposan már szól, hogy szívjuk ki.
  Egyébként mit lehet adni inni ilyenkor nekik, ami meleg és egészséges ? A vizet nem kéri, tápszert mégsem kaphat egész nap.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Citromfű tea?
   Katus

   Törlés
  2. Köszi az ötletet, sajnos nem vált be :( Tettem bele mézet is, de úgy is csak a száját húzza. Túl messze van a megszokott ízektől, pedig pl az olivabogyót megeszi :)

   Törlés
  3. Én gyümölcslevet szoktam picit megmelegíteni, az olyan teaszerű, és nagyon szereti. Aldiban van Pure Fruits márkás, frissen préselt, semmi nincs benne csak a gyümölcs leve - Kissmajom kedvence a körte, de van alma, és talán szőlő is.

   Törlés
 4. Szia! Mi újság veletek? Jársz még önkéntes munkára? Mikor vágtok bele az inszembe?

  VálaszTörlés

Mondd!