Előreszámla

Lilypie Second Birthday tickers

2014. március 24., hétfő

Meg kell a szívnek szakadni...

Kissmajom fogzik. Alig lett túl a hasfájós szenvedésen, itt van ez a másik - mi meg ezt is csak nézni tudjuk tehetetlenül. Szörnyű, nekem senki sem mondta, hogy ez a szülőség ennyi szívfájással jár…

Anno állítólag nekem is megvolt az első négy fogam négyhónapos koromra, úgy látszik nem csak az ajkaimat, hanem a szám belsejét is örökölte szegény bogárka. De a legszarabb az, hogy igazából az ínyén per pillanat semmi sem látszik (nem piros, nem dudorodik), amiből arra lehetne következtetni, hogy hamarosan kibújik onnan valami, így elképzelni is rossz, hogy meddig fog tartani ez a mostani állapot…
Már egy ideje nyáladzgatott és rágicsálta az öklét, de az elején még nem folyamatosan, így a védőnőnek hittem, hogy ilyenkor csak az éhséget kell kizárni, de egyébként teljesen normális ez, mert most fedezte fel, hogy van keze, és egyelőre csak így tudja használni. Persze volt még egy csomó jel, de azokról csak későbbi utánaolvasáskor derült ki, hogy jelek: nyálbuborékokat fújt, nyújtogatta a nyelvét, tépegette a füleit meg karmolta az arcát (ilyenkor oda is kisugárzik a fájdalom), nyugtalanul aludt, és kevesebbet evett. De most már egyre egyértelműbb minden, szinte sosincs olyan éber pillanata, amikor a keze ne lenne a szájában, és nagyon szereti, ha a kisujjammal masszírozgatom az ínyét, emellett meg gyakran nyűgös, sírós, kedvetlen, visszafogott, a szokásosnál sokkal ritkábban mosolyog, csak néz komolyan a nagy kék szemeivel… borzalmas, bőgni tudnék.
Az a legnehezebb, hogy mivel még ilyen kicsi, az ő fájdalmát nem tudjuk olyan módszerekkel enyhíteni, amik nagyobb babáknál ilyenkor segítenek. Vannak a hűthető rágókák például, de azok egyrészt túl nagyok az ő picike szájához, másrészt nem is tudja még magának szájba adni és ott tartani őket, és mivel annyira kemény műanyagból készülnek (Hol vannak a régi jó gumikacsák…?), félek is kísérletezni hagyni, mert szofisztikált finommozgás híján megütheti velük a szemét. A lidokain tartalmú Dentinox gélt használjuk fájdalomcsillapításra, de azon meg azt írja, hogy nem alkalmazandó 3-4 hónapos kor alatt (marhára tudományos megfogalmazás, mit mondhatnék), meg egyébként sem lehet csak párszor egy nap, szóval spórolnunk kell vele; este lefekvéskor mindig kap, mert különben el sem bír aludni, csak keservesen ordít. Egyébként ez volt a végső bizonyíték is arra, hogy tényleg a fogai bántják, hogy egyik este másfél órán keresztül torkaszakadtából üvöltött, de szinte levegővételnyi szünet nélkül, konkrétan mintha nyúztuk volna, és végül mikor semmilyen más ötletünk nem volt, M. kétségbeesésében bekente az ínyét - rekedten, kimerülten, csuromvizesre izzadva alélt el másodperceken belül, édes kincsem.

A legjobban most az aggaszt, hogy már körülbelül egy hete, mióta bedurvult a helyzet, nagyon rosszul eszik. Ő most szinte kereken 6 kiló, vagyis a napi kajaadagja a képlet szerint olyan 900 millinek kellene lennie - we are nowhere near that. Este nyolctól reggel nyolcig, ha nagyon szerencsések vagyunk, megeszik olyan 300 millit (ez csak megközelítőleg ennyi, mert éjjel nem méricskélem, tehát csak az átlagban 200 milli pótlás része biztos), aztán napközben olyan három, de inkább négyóránként fogad el csak bármit is: az abszolút rekord 130 volt, de a legjellemzőbb inkább a 100, és volt már többször, hogy 60-70 után egyszerűen nem kért többet, kilökdösi a szájából és sír; vagyis összességében alig eszik többet, mint a napi szükségletének fele. Tudom, hogy az étvágytalanság a fogzás egyik jele, én sem szívesen zabálnék, ha szaggat a fejem közben, így most csak arra gyúrunk, hogy legalább egy-egy kicsit gyarapodjon majd, nem baj, ha nem hízik egy kilót havonta, mint eddig, az állítólag úgyis túl sok volt.
Az étkezés más szempontból is elég érdekesen alakul: ugye ő most sima cumiból kapja a pótlást, ráadásul nagyobb lyukúra cseréltem az eddigieket (mondjuk ez még mindig csak kéthónapos méret), hogy ne kelljen nagyon küzdenie szíváskor. Ennek ellenére éjjel még mindig minden étkezésnél szopizik (bele is aludna, csak én szuszakolok még bele tápszert, hogy legalább akkor lakjon jól), és sokszor nappal is elfogadja a cicit. Erről több ellentétes véleményt hallottam: van aki azt mondja/írja, hogy ilyenkor a babák általában elutasítják a mellet, mert az erős szívó mozdulatok fokozzák a kellemetlen érzést, van aki azt, hogy épp ellenkezőleg, a cicizés masszírozza az ínyüket, ezért többször igénylik. Én semmit sem erőltetek, persze nagyon örülök, amikor akar szopni, mindig meg is kínálom, de ha nem, akkor egyszerűen kifejem (így legalább azt is megutdtam, hogy a két mellemben olyan 120 milli szokott összegyűlni négy-öt óra alatt), és megkapja üvegből.

Közben meg szerdán elmúlt három hónapos, ezen a héten megyünk majd oltásra megint. Az ultrahang is megvolt, minden rendben van, csak egy minimális vízsérvet látott az orvos, de azt mondta, ez gyakran előfordul, mert a herék a hasüregből erekszednek le, és néha folyadék is jön velük; semmi teendő nincs vele, egy éves korra általában felszívódik. Az éjszakai alvás még mindig fixen este héttől reggel hatig tart, két álométkezéssel, és most már a nappali is elkezdett stabilizálódni: kétszer vagy háromszor fél óra, és egyszer egy hosszabb periódus (egy és két és fél óra között minden volt már). Szeret a játszószőnyegén heverészni és a lelógó cuccokat ütögetni meg rángatni, szeret szembenézősen beszélgetni bárkivel bármiről bármeddig, szeret a szűkítőtől megszabadított kiskádjában vízkirugdosósan fürdeni, és imád az apjával kurblis repülőgépeset játszani - ezzel gyakorlatilag bármikor meg lehet nevettetni.
Gyönyörű nagyfiú, mindenkit azonnal levesz a lábáról, sokszor semmit sem kell tennie, egyszerűen annyira szép, hogy az valami hihetetlen (idegen emberek odajönnek és megállnak bámulni, néha egészen kínos), de legtöbbször azért bedob egy ellenállhatatlan mosolyt is a biztonság kedvéért. Most, hogy fáj a nemlétező foga, egyszerre nagyon bújós is lett, szinte bármeddig elvan a nyakamban lógva, teljesen hozzámsimulva fúrja a kis meleg kobakját a vállamba… annyira de annyira szeretem, és imádom, hogy ilyen szívesen ölelőzik, de utálom az okot, és sokkal jobban örülnék, ha soha nem engedné szeretgetni magát, de semmije se fájna. Drága-drága kisfiam...

10 megjegyzés:

 1. Nurofen láz és fájdalomcsillapító szirup 3 hónapos kortól adható a babáknak! Nálunk a fiúk mindig kaptak éjszakára fájdalomcsillapítót fogzás idején.
  (magamból indulok ki, ha fáj a fogam, fülem, szemem, arcom, mit kínlódjak, veszek be Panadolt, Algopirint... ugyanez jár a babának is, szegénykét mit hagyjam kínlódni?!)
  Gyors fogzásos időszakot!

  VálaszTörlés
 2. A Viburcol kúp (homeopátiás cucc, http://heel.hu/termekek/5/10 én speciel nem hiszek benne, de mi is minden cart kipróbáltunk) már ilyen piciknek is adható. A Dologel pedig természetes összetételű fogzáskönnyítő gél, nincs benne lidocain (én attól rettegtem, megmagyarázhatatlanul, de voltak ilyen dolgaim, na), de az is csak 4 hós kortól adható.
  Léda is korán, 3-4 hósan kezdte a nyálbuborékolást-rágást, neki végül kicsivel több, mint 6 hósan, (január 1-jén :-D ) jött ki az első foga.

  VálaszTörlés
 3. OMG, lehet, hogy Macóka is fogzik (kezd)? Az étvágytalanságon kívül minden más stimmel es pont ma néztünk Anyummal, hogy túl kicsi meg a foghoz, lehet, hogy szajpenesze vagy aftaja van. De lehet, hogy mégis fog indul. Nekem is hamar volt fogam...

  VálaszTörlés
 4. Jaj de édes lehet, ahogy bújik hozzád, kis drága, hogy szenvedhet. A hugim a Gengi Baby Gélt használta a fogzás időszakában.

  VálaszTörlés
 5. Algoflex baby, 3 hónapos kortól adható, többek közt fogzási fájdalomra. És sokkal könnyebben van utána. Egyébként az én fiam 4 hónapos kora óta fogzik változó intenzitással, most 8 hónapos és még egy sincs kint. Sok már ott van a felszín alatt közvetlenül, de kint egy foga sincs...

  VálaszTörlés
 6. Van még a dologel is, ami ilyen gyógynövényes cucc, mondjuk úgy 10 percig hat.

  VálaszTörlés
 7. Mindenkinek köszönöm szépen, ma volt egy köröm a patikában, a homeopátiás micsodán kívül (ebben nem hiszek) mindent megvettem, amit mondtatok - a nő csak nagyot nézett, hogy de itt van amelyiknek ugyanaz a hatóanyaga; mondom nembaj, mi ilyen kísérletezős família vagyunk.
  Ha még valakinek valami eszébe jut (borostyán nyakláncon és vízzel összerezegtetett bogyókon kívül), mondja csak bátran, kipróbáljuk!

  Jah és a gyerekorvos (mert ma oltattunk is) is azt mondta, amit ti, hogy nem ezsik azt olyan forrón, még minimum egy hónap, amíg bármi is kijbújik, ha kibújik. Fasza. :/

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Van az akupresszúra is, de az én gyerekem nem hagyja, hogy két percig nyomkodjam rajta ugyanazt a pontot, szóval csak extranyugis babáknak tudom elképzelni...

   Törlés
 8. Nem akarlak elkeseríteni, nekünk is mindez megvolt már elég korán, és egy éves elmúlt mire tényleg lett foga! Kitartás!

  VálaszTörlés
 9. Est kitartást kívánok a fogzáshoz :( Sajnos tanácsokat nem tudok adni, mindenesetre nagyon édes lehet, ahogy bújik a hozzád :)
  Ujhold

  VálaszTörlés

Mondd!