Előreszámla

Lilypie Second Birthday tickers

2015. július 30., csütörtök

Dumagép(ecske)

Közben voltak fordulók is, 17-én édes Kissmalacz két évese és a mi második boldogházasságink, és 18-án Kissmajomé… nagy cula nagyfiú, borzalmas, hogy beléptünk az utolsó pár hétbe, amikor még tizen-hónapos, hát hova rohan az idő?!

Kissmajom, kis túlzással, beszél. Eddig is megnevezett csomó dolgot, de most nagyon eldurvult a helyzet, olyasmiket is mond, amikről álmunkban nem gondolnánk, hogy tudja, micsoda, és fogalmunk sincs, hogy honnan, kitől tanulta. Csak egy példa: minap kint voltunk az épülő házunknál egyeztetni a kivitelezőnkkel, és a telek mellett megpillantotta a mobilbudit, rámutatott, és kijelentette, hogy az ott vécé. Na most legjobb tudomásunk szerint olyant ő még eddig soha nem láthatott (ha csak este az ő meg a mi lefekvéseink között nem lopja ki valaki fesztiválozgatni), illetve ha esetleg véletlenül Apu valahol mutatott neki, akkor sem nagyon volt alkalom ismételgetős rögzítésre, hiszen manapság heti egyszer van közös napjuk, és a nyaralás miatt egy hét ki is esett. Szintén meglepett azzal, hogy felismeri az általunk kevésbé járt hazautat is a leendő otthonunktól; ez úgy derült ki, hogy van ez az alternatív útvonal lehetőség, amin elég régen voltunk utoljára, de amit mostanság sávlezárások miatt érdemes használni, és ott örömlányok szoktak álldogálni. Mivel autózás közben mostanra már nagyon figyel kivétel nélkül minden látványosságra, gyakran narráljuk neki az épp elsuhanó érdekességeket, és egymás között anno vihogva említettük, hogy majd megtanulja a gyerek, hogy azok ott kurvanénik - ma több kilométerre voltunk még a helyszíntől, amikor rájött, hogy merre kanyarodtunk, és fel is kiáltott, hogy: "Kuja néni, kuja néni!"
Imádja amúgy az összetett szavakat, és hihetetlen, hogy mennyire érzi, hogy hol van a határ, ahol elválik a két szó, akkor is, ha csak egyik tagot ismeri, esetleg egyiket sem; ez onnan derül ki, hogy akkor is komoly szünetet tart közben, ha mi nem úgy mondjuk ki őket: kep kapu (kertkapu), pophi tölő (popsitörlő), dobosz tető (doboztető), fújó gép (fúrógép), hököcs kúcs (szökőkút), stb. Ugyanakkor vannak szókapcsolatok, amiket következetesen egybe mond, ilyen a nattyhajó (nagy hajó) vagy a natyvísz (nagy víz), annak ellenére, hogy a nagy (igen, ha külön van, helyesen ejti ki) szót gyakran használja egymagában is.
És a legújabb találmánya az, hogy mindent becéz. Ezt sem tudjuk, honnan szedte, mi nem vagyunk egy gügyögős társaság, nagyon kevés szót babásítunk, egy ideje mégis ilyenekkel kezdett előállni, hogy magocska, cicuskakrémecske, bogyókadinnyécskenyuszikalotkicska (zoknicska), pikakócska (pillangócska), lékkocka (légkondicska), stb., és napról napra egyre több szónál kísérletezget kicsinyítő képzők illesztgetésével. A három überhipergigaság, amit képtelenek vagyunk megszokni és vigyorgás nélkül megállni, a kövecskécske és a vizecskécske, illetve minden netovábbja, az Öbbecske! - azaz ölbe(cske) akar jönni.
Meglepően helyesen ejti ki a hangok nagyrészét egyébként, csak a fő nehézségekben kitartó: s helyett általában h, r és z helyett általában j, sz néha tökéletes, néha szünet van helyette, vagy néha ott is j… a j amúgy nagy jolly joker, jelenleg egyik kedvenc kissmajmizmusom a jójají (rózsaszín).

Apropó színek, egyre többet ismer és egyre magabiztosabban; érdekes, hogy ha egyedül játszik, és magával beszéli meg a dolgokat, akkor gyakorlatilag sosem téved, de ha mi kérdezünk, akkor nagy sietségében például a zöldet sokszor keveri, pedig tényleg nem szoktuk szerepeltetni. A mintákat nem csak beazonosítja, de jól értelmezi az összetartozást is azonos csoporton belül: ha én úgy rakom le a puzzle darabjait, hogy a kockás oldaluk látszik, akkor ő is következetesen úgy forgatja őket. A számolás is egyre magabiztosabb, már csak a négy meg a hét hiányzik a tízigből, és egyértelmű, hogy érti is a több fogalmát, mert csak akkor mond kettőt, ha valóban annyit lát. Pontosan felfogja a váltogatás lényegét is, csak egyszer magyaráztam el neki, hogy toronyépítésnél egy elemét én pakolok, egyet ő, azután mindig figyelmeztetett, hogy "Anya jön!", ha elbambultam. Aztán: én csak nagyon ritkán énekelgettem neki gyerekdalokat, mert ugyan mindig végighallgatta őket, de régebben úgy éreztem, nem feltétlenül értelmezi még a szövegüket - mostanság újrapróbálkoztam, és látszik, hogy követi a cselekményt, és várja az épp következő fordulatokat, mert előre mondja a közeledő sorok főbb szavait.
Elképesztő, hogy milyen memóriája van, egyetlen egyszer, kutyafuttában közölt részleteket is megjegyez, és visszamondja őket. Múltkor M.Apuka tesója jött látogatóba, akit még sosem látott; szokása szerint pár percig mögénk bújva gyanakodva szermevételezte, aztán közelebb ment, galagyolt neki is, és kiabálta, hogy "X bácsi, X bácsi!" Úgy mellékesen elmlítettem neki, hogy X bácsi a papa testvére, mire másnap egyszer csak úgy ízlelgetőleg ismételgetni kezdte az új szót, és ma már ha megkérdezzük, hogy kicsoda X bácsi, rávágja, hogy "X bácsi Papa testébe."
Több rövid mondattal próbálkozik már egyébként, az első talán az volt, hogy "Apa autója elment.", amikor egyszer M.Apuka kihajtott a garázsból M. autójával. Hétvégén, mikor hazafelé indultunk a Normafától a hegyen, teljesen spontánul kijelentette, hogy "Lemegyünk az autóval." - de ez inkább az okoska észrevétel miatt extra, mert a kétszavas mondatok ("Lapozok könyvet.", "Kutya ugat.", stb.) elég gyakoriak ma már. Az autók (a repülőkkel és motorokkal egyetemben) annyira nagy kedvencei, hogy basszus azt vettük észre, hogy konkrétan figyel a közlekedésre - sávváltásnál néha bólogatva kommentál, hogy "Oda bementünk, igem."
Ez a bólintás és helyeslés ( vagy igem használatával) egyik legaranyosabb fejlesztése, néha játszás közben magában magyarázva is használja, bele kell pusztulni. Ahogy abba is, ahogy átvesz dolgokat tőlünk, és pontosan ugyanúgy hangsúlyozva visszaadja őket, M. tegnap majdnem lefordult a székéről, mikor Kissmajom hozzárohant, az ölébe hajtotta a fejét, és megszólalt: "Ija, kityim!" Ez azóta nagy sláger lett, mert látta, hogy odavagyunk érte, ahogy azért is, hogy "Ija-mija!" (szia-mia), amit mai napig sem tudjuk, hogy hol hallott.
Megköszönni még nem szokott semmit (de néha már utánunk mondja, amikor mi köszönünk meg neki valamit), viszont kérni igen, csakhogy úgy, hogy "Adom!" Ha valamit nem sikerül egyedül megoldania, elém áll, és határozottan utasít, miszerint: "Anya hegít!". A ragozás még esetleges, többnyire azoknál a szavaknál él vele, amelyeket tőlünk is gyakran és több formában hallot már, de ott helyesen használja. Őszintén szólva én egyelőre azt élvezem, amikor valamit nem tud pontosan kikövetkeztetni, de látszik, hogy agyal és küzd vele, mert ezekből születnek az elején aranyos, később meg zseniális gyerekszájak.

Jah, volt megint egy BabaLabor jelenésünk, két kísérletben vett részt Kissmajom. Teljesen másképp viselkedett mint eddig, első pillanattól kezdve bátran rohant körbe az új környezetben (időközben elköltöztek), és fedezte fel a rengeteg ismeretlen játéksarkot, és a feladatok is sokkal jobban érdekelték, mint eddig; illetve valószínűleg ugyanannyira, csak most, hogy hangot is tud adni az érdeklődésének, sokkal látványosabbak a reakciói. Mindkét esetben megjegyezte a kísérletvezető, hogy milyen üde színfolt volt a jelenlétünk, mert általában ennyi idős gyerekek még nem tudnak beszélni, Kissmajomnak meg be nem állt a szája, végig narrálta a feladatsor minden lépését, és hát igen szórakoztató volt.
A képernyős kutatásnál megint ott volt a szemmozgást mérő gép, mert azt figyelték, hogy egy 18-20 hónapos gyerek megérti-e azt, hogy egy tárgyat néha nem az elsődleges neve kísér vagy nem fő funkciója szerint használják, és ő miként azonosít be egy ilyen tárgyat: például ha valami pálcán egyensúlyozó kacsának tűnik, de igazából toll, vagy cica formájú, de igazából szivacs. És Kissmajomnál fölösleges volt a technika, mert amint a tesztalany (egy nő, aki kivonult a szobából, miközben a bennfentes Kissmajomnak a személyzet megmutatta a tárgy második szerepét is) megjelent a képernyőn, rögtön felderült a kis arca, és lelkesen árulta el a megoldást szavakkal is.
A második kísérlet még viccesebb volt, ott élő színházban voltunk nézők, ahol egyik szereplő egy plüsskutyát rejtett el három közül egy vödör alatt, majd rápakolt az adott vödörre egy kupakot; Kissmajomnak első körben párszor csak egyszerűen ki kellett választani a lelőhelyet, aztán variálták a dolgot, és a kupakot egy paraván mögött néha rossz helyre tették, hogy kiderüljön, rájött-e az összefüggésre, miszerint az egy jel, és ahhoz kell odamennie, mert alatta lesz a céltárgy, végül beszállt még egy szereplő, aki nem tudott róla, hogy a kutya helyét megcserélték, és azt nézték, hogy Kissmajom jó helyen keresi-e annak ellenére, hogy a rakosgató tévesen pakolja a kupakot. Fantasztikus volt látni, ahogy a szemünk előtt jött rá lépésről lépésre a megoldásra: a paravános szakaszban a jeltől függetlenül folyton azt a vödröt emelte fel, amelyik alatt a legutóbbi ellenőrzéskor volt a kutya, de a végére eljutott arra a szintre, hogy utolsó bravúros akcióként, mindenki nagy derültségére, flegmán odasétált, unottan felemelte az üres vödrön éktelenkedő jelet, és komoly fejjel rárakta a kutyásra, hogy there you go, buta felnőttek.

Nah, most ennyi ugrik be... majd visszatérek és belefűzök még dolgokat, ha eszembe jutnak, hogy megmaradjon legalább egy részük, mert napi száz meglepődéssel és ezer nevetéssel szolgál… Jaj, olyan csodálatosság, hogy van nekünk!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Mondd!