Előreszámla

Lilypie Second Birthday tickers

2013. augusztus 1., csütörtök

Esetem a babbal (és további agymenések)

Van pár új fejlemény, és a második legszenzációsabb az, hogy basszus már 18w4d vagyok - olyan jó gyorsan telik az idő manapság, nagyon elégedett vagyok vele!

Az első számú szenzáció az sokkal nagyobb, de meglehetősen bizonytalan: azt hiszem, érzem a Kissmajmot mozogni... Múlt pénteken történt meg legelőször, és persze teljesen logikus időpontban: épp zombiapokalipszisos filmet néztünk a moziban, BradPitt menekítette a családot a katasztrófa elől, én vörösre szorongattam M. kezét, a gyerek meg úgy vesén rúgott, hogy csak nyekkentem... not. Ez, ha egyáltalán a baba csinálja, akkor nálam egy igen ritkán és akkor is csak alig-alig észrevehető valami, és nem buborékolás vagy pillangóröpködés, ahogy annyi helyen leírják, inkább olyasmi, mintha egy puha, selymes tárggyal végigsimítanák belülről a hasfalamat. (És itt van az, hogy amikor belegondolok, hogy az a puha, selymes tárgy az ő kis karja vagy lába vagy feje, akkor komoly erőfeszítésembe kerül, hogy azonnal sírva ne fakadjak a mindenemet hirtelen elöntő boldogságtól és hálától és szeretettől...)
Pár napig azért vontam kétségbe a dolgot, mert én valahogy úgy képzeltem, hogy ha egyszer megmoccan, akkor attól kezdve többé-kevésbé mindig érezni fogom - és mivel napi egy-két alkalomnál többször nem jelentkezett, a különböző lágy kaják számlájára írtam a dolgot, hogy biztos miattuk kotyorog a gyomrom. M. az ehhez hasonló ügyeimen hatalmasakat röhög egyébként, mert nekem határozottan az a benyomásom, hogy például evés után sokkal látványosabban nagy vagyok, mint mondjuk reggelente - ő meg napközben néha random rámpillant és vigyorogni kezd, hogy jé, milyen terhes vagyok, mire én leintve elmagyarázom, hogy jójó, de épp most ettem meg egy tányér babgulyást és két méretes barackot; úgyhogy újabban közvetlenül miután megmosolyogja a nagy hasamat, mindig elővigyázatosan hozzáteszi, hogy: "Biztos a babtól van!". Szóval megkérdeztem a nálam terhesebb lányokat, és megnyugtattak, hogy bizony a gyerek lesz ez, csak mivel még nagyon kicsi és erőtlen, ritkán ér úgy hozzám, hogy az észlelhető legyen, és csak úgy egy hónap vagy még több múlva számíthatok arra, hogy folyamatossá válik a mocorgás.
Most már naponta többször vélem érezni ugyanazt a típusú furaságot, de annyira hihetetlen, hogy ez ő lehet, mert képtelenség igazán megfigyelni: egyelőre még nagyon kiszámíthatatlan, és tényleg nem úgy működik, hogy ha egyszer mozdul, és utána percekig figyelek, akkor előbb-utóbb ismételni fog, hanem végzem a dolgomat, és egy váratlan pillanatban egyszer csak újra megsimogat. (Natessék, megint bőgök.)

Tegnap voltam védőnőnél is, kiderült, hogy mivel M. hivatalosan örök életében a kerületben lakott, nekem nem kell átjelentkeznem ahhoz, hogy oda tartozónak könyveljenek el mindannyiunkat, és elmondta, hogy nem gond, ha a dokim terhesgondozáskor nem mér, hiszen ha minden rendben, a három fő ultrahangon kívül nincs szükség többre (még bekukkantani sem, amit azért mi szoktunk), legtöbb nőgyógyász azért túlbuzgólkodik csak, hogy valamivel indokolja a magas havi díját - mondjuk én attól még örülnék, ha több ideig nézelődnénk, de nem picsogok, más orvosnál még ultrahang-készülék sincs. Egy kicsit amúgy megint elképedtem azon, hogy mennyire tájékozatlanka a csaj, az előttem levő anyukával egy óráig cseverészett a hozzátáplálásról amolyan szomszédasszony szinten (normál hangerővel kommunikálva minden kihallatszik a szobájából: azszuperhogynagyonszeretiabarackot-éshautáljaasárgadinnyét-akkorpróbáljabarackkalvegyíteni), de mikor szóba került, hogy a CMV értékeim láttán első körben kicsit megijedtem*, csak nézett bután. Úgyhogy inkább csak megmérte a vérnyomásomat (továbbra is alacsony), megnézte a vérképemet (ő is mondta, hogy kicsit vérszegény vagyok), és megdicsért, hogy semmit sem híztam, biztos ügyesen táplálkozom. Yeah, about that: hááát...
Így majdnem félidősen a súlyom stagnálása engem kicsit már kezd aggasztani, mert ugye a hasam és a benne levő mindenféle berendezések egyértelműen nagyobbodnak, ami változatlan kilóknál csak annyit jelenthet, hogy én magam lassan fogyogatok; ami nem csoda, mert az étvágyam soha nem látott módon viselkedik (értsd: nincs). És vajon ez nem káros-e a baba fejlődésére, tényleg megkap-e minden szükségeset a hájamból nyert energiával és a plusz vitaminbevitellel akkor is, ha esetleg a konkrét táplálékmennyiség nem túl sok?
Továbbá vajon jók-e ezek a bizonyos vitaminok, amiket szedek? Dokim javaslatára a Femibion csak minden második nap megy, közötte sima multivitamin (Béres Actival Max), amit ilyenkor kiegészítek Omega-3 kapszulával és folsavval. Plusz minden nap magnézium és vas - de ezekről is annyi mindent olvasni, hogy az előbbi esetében kizárólag a -citrát jó, hiába reklámozza magát a sok -laktát meg -dihidrát meg -karbonát meg -oxid, az utóbbi esetében sem mindegy, hogy milyen formában van a hatóanyag, mert bizonyos változatokból alig szívódik fel valami... én meg basszus csak egy szerencsétlen bölcsész vagyok, mit tudok én...?
Mégtovábbá: nem iszok eleget, és bárhogy erőszakolom magamat, a legnagyobb kánikulában is alig (néha keserves öklendezések közepette) csúszik le a napi másfél liter; ez mindig is gyenge pontom volt, úgyhogy nekem már ez a mennyiség is hatalmas fejlődés. Csak abban tudok reménykedni, hogy a pulzusom nem ettől magas, hanem tényleg attól, hogy egyszerre két emberbe pumpálok vért, és abban, hogy a baba majd jó önzőn elveszi, amire szüksége van, és ha valaki bármiben hiányt szenved, akkor az csakis én leszek.
Amúgy legközelebb szeptember 11-én kell csak visszamennem védve lenni, amikor már valószínűleg meglesz a terheléses cukor eredménye is - amin szintén agyalok, mert az éhgyomrim kicsit magas (mindig az szokott lenni, most épp 5,1 mmol/l), és így talán az lenne a legjobb, ha terhesség végéig tovább szedném a Meforalt (egyébként 17. hét körül abbahagyandó, csak én nem tettem, mert volt még egy dobozzal, gondoltam nem árthat, hiszen külföldön legtöbb helyen ez az alap-protokoll). De vajon az majd a terheléses vizsgálatot mennyire fogja befolyásolni, nehogy ne vegyenek észre valami komolyabbat azért, mert a gyógyszerrel elrejtem a tüneteket... jáj, mennyire nem egyszerű semmise!

Most "csak" ennyi agybajom van, köszönöm a figyelmet. Jövő kedden genetikai ultrahang - na, azt elmondhatatlanul várom. Már csak egy újabb negyven fokos hétvégi aszalódást kell kibírni addig... ó, tengerparton akarunk lenni a hasam meg a hasam koprodukálója** meg én!* Az úgy volt, hogy nézegettem a laboros papírkámat, és egyszer csak észrevettem, hogy az egyik sorban a CMV mellett nagyon kiugró szám áll (214 AU/ml), amitől rögtön eszembe jutott minden szörnyűség, amit valaha olvastam erről a vírusról, és azonmód halálra rémültem. Aztán kis utánaolvasás következtében kiderült, hogy semmi okom rá, ugyanis az IgG az egy úgynevezett long-term response az immunrendszer részéről, és akkor magas, ha az ember már régen átesett egy fertőzésen (és most szerencsés esetben védett ellene, bár nem tudom, CMV esetén ez így van-e), és csak akkor kell aggódni, ha az IgM van referenciaérték fölött (nekem az alig volt nulla fölött), mert akkor épp lefolyóban van a friss betegség. Google, az ideggyenge anyák hű barátja.

** A "férjem" még mindig túl szürreális, de szokogatom.

9 megjegyzés:

 1. jajj, olyan vicces olvasni, hogy ugyanazok járnak az agyadban mint ilyenkor nekem:)

  Reakciók:
  - a pillangó meg a buborék nagy hülyeség. Pé szerint a pillangó valami angol tükörfordításból ered, nem vágom pontosan.
  - Visszasírod még az étvágytalanságot!
  - A folsavról úgy tudom, hogy csak a 12. hétig (kvázi poronty kifejlődéséig) van szerepe, nem?
  - Vas: ugye azt nem egy időben szeded a magnéziummal? Mer akkor nem szívódik fel elvileg.
  - Ivás: tessék inni!:) Nemtom, hogy 2szoktál", de legyen mindig melletted egy nem üres:) pohár/üveg, utóbbi nyitva, és szépen mindig iszogass 1 kortyot.

  asszem más nem jutott eszembe:)

  UI: neked bejött a Zombis film? nekem kicsit nem volt klasszikus, kicsit ilyen "vírusos" volt...

  VálaszTörlés
 2. CMV-vel kapcsolatban...
  Sajnos elég nagy tapasztalatom van vele, a középső kisfiam CMV fertőzötten született 2 éve. Akkor mindenfélével riogattak (szellemileg visszamaradott, vak, süket lesz stb)... De ami a leletet illeti, az IgG arra utal hogy van már antitest a szervezetedben, és az ugye akkor termelődik, ha már átestél rajta. Tehát ha az IgG pozitív, az tök jó!
  Az IgM negatívság arra utal hogy nem volt soha az életben fertőzésed, ha meg pozitív, akkor 3 hónapon belül volt/van valamikor fertőzésed.

  FANTASZTIKUS ÉRZÉS érezni egy picibabát a pociban. Élvezd ki minden pillanatát. LÁÁÁÁÁÁÁÁV!

  VálaszTörlés
 3. Boldogság olvasni téged Est:)
  (Az 5,1 éhgyomri cukor, szerintem nem magas...pont jó)

  VálaszTörlés
 4. Ré, igen, az angol a pozitív értelemben vett idegességre/gyomoridegre valóban mondja, hogy "butterflies in the stomach" - de a babára is azt mondják angol fórumokon, csak ott konkrétabban, hogy olyan, mintha pillangószárnyak verdesnének benned; de nekem sem olyan.
  A folsavnak legnagyobb szerepe valóban az első trimeszterben van, de a Femibion400 az kifejezetten második trimesztertől ajánlott, és az is tartalmaz (mondjuk kevesebbet), szóval valami jelentősége később is lehet.
  Pf, vas-magnézium semlegeítést nem hallottam sehol és senki sem mondta eddig - ez komoly?! Mert én kétnaponta egyszerre szedtem... mindjárt utánaolvasok, köszi az infót!
  Zombis nekünk nagyon tetszett, kellemes meglepetés volt, nem számítottunk jóra... de én szeretem a vírusterjedések háttertörténeteit és az ilyen szuperszonikus zombikat is (a lassúakkal telítődtem, olyan bénák, hogy nem érzem őket elég fenyegetőnek).

  Anita neked is köszi a plusz infót, akkor valamire félreemlékszem, mert amit te írsz aszerint az IgM nem lehet nulla nálam, mert az ellentmond annak, hogy volt valaha is fertőzésem... nem...? Otthon majd megnézem a pontos értékeket, és javítom a posztban.

  Rita, <3! A dokim sem tett megjegyzést rá, de én jobban szeretném, ha alacsonyabb lenne, mert közelíti a referenciatartomány tetejét, és az nem tetszik... :)

  VálaszTörlés
 5. A vasas dolgot még régebben olvastam véletlen, nem vagyok benne 100%, ha találsz elleninfót, szólj légyszi.

  Ja, lassú zombik már nincsenek is, azok csak az előző században léteztek:)))) Egyszer nézd meg a holtak hajnala eredetijét és utána a remake-et, rém vicces:) végülis nekem sincs semmi bajom a vírusos filmekkel (meg bármi katasztrófással), csak valahogy nem tudom...kevés volt a frontközeli zombi...

  VálaszTörlés
 6. Én mindegyik gyerekemnél kb. nullában voltam félidőnél. Kivéve az elsőt, ahol a 32. héten értem el a nullát (sokat fogytam az elején). És elég szép nagyok lettek a végén.:-)Az első gyerekemet 1 kiló plusszal szültem, 50 kilósan és 3,14 kiló lett a 38. héten. A 18. héten minimális a baba miatt a plussz többlet.
  Vas-magnézium nekem is ezt mondták. A folsav segíti a vas felszívódását, biztos azért van a vitaminban.

  VálaszTörlés
 7. Egyszer hallottam egy nőgyógyászt, aki fel volt háborodva, hogy ki volt az a barom, aki kitalálta, hogy ilyenkor kettő helyett kell enni! Nem lesz gond a babával, tuti!

  VálaszTörlés
 8. szívmelengető, ahogy írsz Est, és látod, a múltkori kívánságod máris teljesült, hogy érzed őt :) Fantasztikus lehet, még több ilyen selymes simogatást kívánok!

  VálaszTörlés
 9. de jó, hogy már érzed! :) én is angyon várom már! :)
  Femibion - ugyan a védőnőhöz még nem jutottam el, de telefonon a lelekmre kötötte, hogy ha Femibiont szedek (és szerinte ki az a amarha, aki azt javasolja, stb..), akkor nehogy áttérjek a 400-ra a 800-ról a 13.-héttől, mert állítólag nagyon kevés, ennél több kell. Szóval egyelőre megmaradtama 800-nál, bajt nem okoz, remélem, és csütörötökön megkérdezem a dokinénimet, hogy ő mit gondol..

  VálaszTörlés

Mondd!