Előreszámla

Lilypie Second Birthday tickers

2013. november 7., csütörtök

Frász - Episode 2.

Tegnap voltam az immár kéthetenti terhesgondozáson (a cukor miatt korábban besűrítette a nőgyógyászom, mint egyébként szokás), és hát nem volt egy kellemes élmény. Elsőre minden rendben volt, vérnyomás alacsony, méhszáj zárt, vizelet fehérjementes, stb., viszont amikor ránézett a hasamra, azt mondta, hogy bár azt látja, hogy a méhem megfelelő méretű, de az egész úgy együtt nem valami hatalmas (tényleg nem, a találkozón a lányok közül ketten is simán nagyobbak voltak nálam úgy, hogy több mint egy hónappal járok előttük), úgyhogy nézzük meg a babát. A szíve szépen vert, a fejátmérője is korának megfelelő volt, viszont a magzatvizet kevésnek látta - úgyhogy ma reggelre berendelt a kórházba, ahol sokkal jobb az ultrahangkészülék. Persze addig is hazarohantam és gyorsan utánanéztem a dolognak: ezer oka lehet, de egyikben sem ismertem magamra (toxémia, szivárgó magzatvíz, túl érett méhlepény, stb.), ráadásul állítólag a terhességek 2-6%-ára jellemző ez (kutatása válogatja, hogy pontosan milyen arányt mondanak), úgyhogy annyiban maradtam, hogy lehetőleg egyelőre nem aggódom agyon magamat. Merthogy állítólag ilyen esetben az orvosok sem tesznek mást, mint várnak, illetve ha esetleg később kórosan alacsonyra megy a magzatvíz szintje, akkor befektetnek, megfigyelnek, infúziósan hidratálnak, és úgy várnak.
A dokim ma szabadságon volt, de rábízott egy másik főorvosra, aki soron kívül meg is nézett. A jó hír az, hogy a baba ügyesen nődögél, a mai biometria szerint 32w3d volt, ami a múltkori gép alapján mért egy hetes visszaeséshez képest azt jelenti, hogy már csak egy nappal van elmaradva attól, amit én a tényleges koraként nyilvántartok. A belső szervei szépek és jól működnek, a fejátmérője 82 mm, fejkörfogata 311 mm, haskörfogata 255 mm, combcsont hossza 62 mm, becsült súlya 1700 gramm; még mindig medencevégű, csak most a jobb bordám alá költözött a fejével. A köldökzsinórban a véráramlás normál mértékű, a méhlepényem továbbra is fiatal (G0 érettségi fok), átlagos vastagsága 34 mm - ilyent eddig nekem még nem mértek sosem, de a terhességi hetekkel nagyjából megegyező számnak kell lennie, szóval az én esetemben csak minimálisan vastagabb. A rossz hír az, hogy a saját dokimnak igaza volt, a magzatvíz valóban a normál alsó határánál van - ráadásul semmit sem lehet kezdeni vele, ezt a természet így intézte, tehát csak annyit tehetünk, hogy mostantól kéthetente ultrahanggal ellenőrizzük, hogy mi hogyan alakul. Az a baj, hogy konkrét AFI index nem szerepel a leleten, tehát nem tudom, hogy pontosan honnan kellene fennebb jutni (mert állítólag sokszor van olyan is, hogy jó irányba változik), de annak utánaolvastam, hogy mi van, ha oligohydramnios lesz a vége: általában semmi, csak a már említett várás és figyelés, de néha sürgősségi császár, ha a babára veszélyes tartományig csökken a folyadék mennyisége.
Az aggodalmam (persze tudom én, nem kellene minden fellehető adatot beszippantani, ignorance is bliss) az, hogy kitartóan kicsi a Kissmajom pocakja, és ezáltal a tippelt súlya is az alsó negyedben tanyázik már hetek óta; és ilyen esetben, ha a fej mérete viszont megfelelő, tehát a kettő közötti arány el van tolódva, akkor asszimetrikus méhen belüli növekedés-visszamaradástól is tartani kell, ami egy elég csúnya következményekkel járó dolog is lehet. Persze elvileg félelemre egyelőre nincs ok, de jobban szeretném, ha according to schedule haladna minden, és egyáltalán nem kellene ezeken agyalni.
A terv jelenleg az, hogy a mostaninál sokkal többet fogok inni, ha beledöglök is, mert ugyan állítólag ezzel nem befolyásolható a magzatvíz mennyisége, de legalább a szívemnek könnyebb dolga lesz; és bár nem tudom hogyan, de megpróbálok többet enni, mert most már tényleg nevetséges, hogy még mindig nulla kiló hízásnál tartok (ha a baba pont középsávban lenne, akkor tényleg nem zavarna, de így idegesít).

Ez amúgy nem volt egy jó hét a családban egészségügyileg: M.-nek megint visszatéreget a hülye mellékhere-gyulladása, Apunak rossz lett a terhelt EKG-ja, így jövő héten benéznek az ereibe, hogy mit lehet kezdeni a helyzettel, M.Anyuka lábáról kiderült, hogy gyakorlatilag semmit sem javult a műtét óta, és ott vagyok én is a kis szívzörejemmel... 2014 tényleg legyen már egy nyugis, eseménytelen, unalmas év, jó...?

16 megjegyzés:

 1. Szia Est! Ha annyira kevésnek találnák a vizet be szoktat fektetni a kórházba és egy pár napos infúzió kúrára szokták fogni a kismamákat, legalábbis én nem egy ilyen esettel találkoztam a kórházi bent fekvésem alatt.
  Szandra

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Annyira nem kevés, még normál értéknek számít, csak az alsó határ közelében van, én inkább azon aggódok, hogy tovább ne csökkenjen. De akkor ezek szerint itthon is ez az eljárás, hogy hidratálnak (azt, hogy külföldön ez, már megtaláltam) - úgyhogy most iszok én is, mint egy ló... :)

   Törlés
 2. Kevés magzatvíz esetében a baba nem tud mozogni, forgolódni, és ez főleg akkor gázosabb, ha a baba még nincs befordulva. Te már 33. hétben vagy, a legtöbb baba már 28-30 hetesen befordul. Ha továbbra is fennáll nálatok ez az egész, készülj fel rá, hogy lehet hogy a baba nem tud befordulni, faros marad, és hát első gyereknél a dokik nem kockáztatnak, automatikus császár... (van olyan ismerősöm, ahol emiatt a dolgok miatt nem vártak tovább a betöltött 36. hétnél, és kikapták a babát 3-4 héttel hamarabb).

  Drukkolok hogy nálatok kedvezően alakuljanak a dolgok!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Őszintén szólva én egyáltalán nem ragaszkodok a hüvelyi szüléshez, sőt, jobban is örülnék a császárnak, mert a babának az alaphelyzetben is biztonságosabb - az hogy nekem hosszabb felépülési idő meg miegymás kicsit sem érdekel, ha ő ettől jobb eséllyel lesz egészséges, és nem kell kiküszködnie magát.
   Annak persze örülnék, ha legalább a 37. hetet sikerülne betölteni, úgyhogy köszi a drukkot, még kérünk belőle! :)

   Törlés
  2. Ez nem egészen így van. A babára nagyon is fontos hatással van a ""kiküszködés", az készíti fel őt az életre. Olvass után, hogy mi zajlik le benne azalatt. És itt egy másik cikk olvasnivalónak. http://szuletestrening.hu/tevekenysegek-szolgaltatasok/szulesfelkeszito-csoport/csaszarmetszes/
   Persze, ha indokolt, akkor jó dolog a császár. De azért ne ez legyen az elsődleges cél.

   Törlés
  3. Megnézem a cikket, köszi - és igazából igen, olvastam már ilyent, hogy fizikailag, sőt állítólag lelkileg is van értelme "kitenni" a babát a hagyományos szülés alatti küzdelemnek. De ez nem változtat azon, hogy nekem akkor is megszakad a szívem a sajnálattól, amikor a Kissmajom lenyomja a napi csuklásadagját (én utálok csuklani, sorozattüsszögni, meg minden hasonló önkéntelen tevékenységet)... majd ha tényleg kint lesz, erős önfegyelemmel megpróbálom nem túlvédelmezni, de nem tehetek róla, legalább addig legszívesebben hímes tojásként bánnék vele... :)

   Törlés
 3. Szorítok, hogy ne csökkenjen tovább, és hogy hízz is egy kicsit!

  VálaszTörlés
 4. Szorítok hogy minden rendben legyen! És ha azon múlik napi 6 literig meg se állj! :)

  VálaszTörlés
 5. Tudom, úgysem lehet, de próbálj nem sokat aggódni.. a sok víz meg nem árthat, és hátha használ. Drukkopok, h minden rendben legyen!

  VálaszTörlés
 6. Hű, remélem valóban nem csökken az érték és minden renbben lesz. Így, hogy folyamatosan figyelnek, nem is lehet másként!

  VálaszTörlés
 7. Szia! Régebben már váltottunk egy-két "nyugtató"-mailt :) Azóta is olvaslak és drukkolok csendben! Most is egy pici nyugtatás miatt írok Neked, hátha kicsit segít az aggodalmakon...Az én második babám is hasonló arányokkal rendelkezett a hasamban, mint a Te kisfiad, vagyis minden normál vagy picikével még nagyobb is, egyedül a pocija volt mindig kisebb. Őt is pontosan ezért hozta ki az UH gép mindig kisebbnek a valós koránál. (A kora fix volt, hisz lombikbaba.) 38 hetesen született 2880-al, szóval nem lett egy óriásbébi, kis vékonyka volt és formás, de tökéletesen rendben volt emellett is. Azóta 8 hónapos és 9 kiló :) Így lesz Nálatok is! A kevesebb magzatvíz szerintem elég gyakori, ha mellette minden más oké, figyelik, de gond nem lesz belőle!
  Drukkolok továbbra is!
  Zs.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Zs., köszi nagyon, hogy leírtad, segít, igen... Mikor ilyen aggódásaim vannak, akkor tényleg semmi más nem tud megnyugtatni (pedig nyilván azért olvasok mindennek alaposan utána, hogy majd ott lesz a frásztalanítás kulcsa), csak ha jön valaki, és azt mondja, hogy vele is megesett hasonló, és jó vége lett. Nem tudom miért, mert nyilván attól még nem szükségszerű, hogy ugyanúgy fog alakulni nálam is, de na... agybaj.
   A nyolchónapost meg jól "gyűrd meg" a nevemben! :)

   Törlés
 8. Az egyik gyerekemnek nagyon hasonló 32 hetes adatai voltak. Előkerestem neked: bpd: 82 ofd:102 hc:290 ac:259 fl: 62 1760 g ra becsülték . Magzatvíz átlagos-picit kevesebb, erre nekem azt mondta a dokim, hogy ennek megítélése nagyban függ a vizsgáló orvostól is ugye, kinek mi a kevés. Nem volt gond a későbbi ultrahangokon a magzatvízzel egyébként. Meggyőződésem volt, hogy ő lesz a legkisebb súlyú gyerekem, 3 kiló körülre becsülték. No ehhez képest a 40. héten 3,96 al, 57 centivel született. Jól meglepve mindenkit. A buksija centikkel kisebb volt, mint a két kisebb súllyal született tesójának, és a pocija se volt hatalmas, mert hosszú volt ugye. Ezért gondolták apróbbnak az ultrahangokon. Megjegyzem, a kicsi buksi miatt könny szülés volt, sokat számított szerintem :)
  Kinga

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kinga, neked is nagyon köszönöm, tényleg nagyon hasonlóak az adatok, és az bíztató, hogy jól sejtettem: a pocak mérete nagyot számít a becslésben, és csalóka lehet tőle az átlagolás... Az meg nagyon érdekes, hogy a te babád fejéhez végül "hozzánőtt" a teste is, akkor úgy látszik, hogy nem csak a növekedési ráta változhat ugrásszerűen, hanem az arányok is módosulhatnak.
   Olyan jó, hogy vagytok - még a végén sikerül megnyugodni... :)

   Törlés
 9. Est, ne parázz, ultrahangon nem látnak semmit annyira tökéletesen, mint élőben, ugyebár, nem lesz itt gond. Én ugye a megszülés előtt nem egész 24 órával voltam utoljára pocak ultrahangon, és volt eltérés a bent és kint mért értékek között. Ja, és nekem meg az volt a parám, hogy néha átlagosnál több vizet láttak, aztán az ég világon semmi következménye nem lett.

  VálaszTörlés

Mondd!