Előreszámla

Lilypie Second Birthday tickers

2014. július 29., kedd

What's in a name?

Ígértem egy neves posztot… Hát az úgy van, hogy mi amúgy is messzi földön elég híresek vagyunk a buta elnevezéseinkkel, egymást és a macskáinkat is elég érdekesen szólítgatjuk, a család és barátok már megszokták, de távolabbi ismerősök és idegenek nagyot szoktak nézni, amikor kiderül, hogy én például többek között Fej vagyok (igen, Fej) meg Nyápocska, M. pedig BogárBogár vagy Mák vagy hasonló okosságok, és mindketten vagyunk Csillag is. Várható volt tehát, hogy ha gyerekeink lesznek, ez a helyzet csak romlani fog.

Kissmajom becsületes polgári nevében ugye nem volt kihívás, tudtuk már kilenc éve, hogy mi lesz, ha/mikor lesz. Ő itt most marad He-Who-Must-Not-Be-Named, mert ha én nem mutatkozom be, akkor az ő kis személyiségi jogait is be szeretném tartani, de maradjunk annyiban, hogy külföldön sem egy Kevin szinten elterjedt, de Magyarországon még annál is sokkal ritkább (a FaceBook száznál kevesebb találatot hoz ki rá), legtöbben elsőre meg sem értik, és egy hasonló hangzású, sokkal ismertebb fiúnévvel kérdeznek vissza. A másik extrasága az, hogy hál'Istennek nem nagyon becézhető (maximum rövidítéssel vagy kicsinyítő képzővel), viszont egy ilyen picurka gyereknek egy kicsit furán hat teljes terjedelmében, úgyhogy ha szerettük volna nevén nevezni, de mégsem nagyon komolyan, akkor amúgy is muszáj lett volna belendítenünk a fantáziánkat - és mivel ez nekünk alapból is menni szokott, ezúttal a plusz igyekezettől hát… eléggé elszalad a ló velünk.
Csak a saját névből képzett dolgok szemléltetése kedvéért tegyük fel, hogy ő egy szintén kevés beceneves Kristóf - és akkor abból nálunk ilyenek lesznek, hogyaszongya: Kristoáz, Krismó, Krisetti, Krismák, Krismantyú, Krispa, Krisadék, Krisma-misma, Krisóca-móca, Krisó-misó… vagyis nem valami szokványos na.

De ez még mind semmiség ahhoz képest, amikre képesek vagyunk…
Talán az első név, amit adtunk neki, az a Teknőc Rosetti volt - M. találta ki, mert mikor újszülöttként hasra tettük, mindig a felhúzott lábú kisbéka pózban feküdt, fentről csak a háta meg a feje volt látható. Mese is járt hozzá, miszerint Rosetti egy híres-neves-nevezetes rabló volt, aki azért lett ismert ilyen formában, mert egyszer egy múzeumból ellopott egy szépséges ezüst tálcát, amit meneküléskor a kabátja alá dugott, majd mikor a rendőrök hátbalőtték, az megmentette az életét. Innen aztán variációk egész sora született, például a Rosetti Kapitány akkor, mikor már elég nagy volt hozzá, hogy az up-we-go játékot űzve pilótává avanzsáljon: M. leült rakétakilövő állomásnak, a babát a széttett lábai közé "állította" Szputnyiknak, majd magasba lendítette, mindkét fél hatalmas nevetései közepette. Mivel viszont ezek közül egyik sem volt megfelelő ritmusú egy általunk költött dalszöveghez, lett egy olyan is, hogy Rosetti Metti (ebből származtattuk későbbiekben a The Met nevet, aminek nagy hasznát fogja venni, ha valaha ketrecharcos szeretne lenni), illetve egy Rosencrantz (Shakespeare és Stoppard rajongásunk jeléül), egy Rozsomák (Wolverine fans all the way!), és egy Rozipók (ez csak úgy kedvtelésből).
Szintén az elsők között kereszteltük el Stinky Poo-nak, amire valószínűleg nem szükségeltetik magyarázat - viszont csak úgy teljes a kép, ha az ehhez szervesen kapcsolódó nótát is bemutatjuk majd a poszt végén, ahogy régebben már szintén megígértem. (Előre is köszönjük szépen a tapsvihart!)
Aztán ugyancsak elég érdekes irányba ágazott el az egyszer csak ráragadt komplikálásmentes Cuca - ebből lett később teljes értékű név a Cucácska, a Cucadék, a Cucenka meg a Cucálé, valamint a két utóbbi kombinációja, a Cucalenka.
Ezen kívül hivatalos berkekben (úgy mint 11. kerületi Önkormányzat vagy János Kórház ügyelete) való szereplése okán ő az Alulírott is, a.k.a. Ügyvezető Igazgató Úr.
Mikor elkezdte felfedezni a hangját, és rikoltozás irányba kísérletezni vele, szinte magától adódott az Antonio Riccanti Bíboros - ahogy szintén majdhogynem automatikus volt az utóbbi hónapokban szerzett Fjodor Fjodorovics Fogacsek Aladár, for (immáron egészen pontosan hat darab) obvious reasons.
És végezetül íme egy pár példa a semmihez sem kapcsolódó sorozatunkból: Trézsi, Rézi, Kaketti, Majmacsek, Nyünyett, Picipók, Pispirika, Pizetti és Piselli (mindkettő olaszos kiejtéssel),  Zsorzsetta Clark, Zsuzsenka Zsenka, Júliusz Békánszki.

Biztos van még csomó olyan, ami most nem jut eszembe, a fentiek igazából csak a gyakran visszatérő darabok, de nem fukarkodunk, majdnem minden nap vannak párszor használatos találmányok, attól függően, hogy épp mik történnek vele; mind teljesen logikus, szépen hangzó példány. Egy kicsit tartunk tőle, hogy ha így folytatjuk (márpedig magunkat ismerve nagy változáskora nem számítok), szegény gyereknek olyan négyéves kora előtt esélye sem lesz rájönni, hogy őt tulajdonképpen kicsodának is anyakönyvezték, vagy hogy egyáltalán van olyan, hogy embereket csak egy-két fajta képpen szólítanak. Egyetlen remény a normalitásra a környezet, bízunk benne, hogy mások gondoskodnak majd az egyensúlyról, és legalább ők nem fogják Mettikézni...


Later Edit: Slambiti Banána, Réz Aladár (Rézi), Rogáta, Morác

8 megjegyzés:

 1. Azért ha majd ezt 14 éves korában lejátszátok neki előbb győződjetek meg róla, hogy kifejlődött-e már az öniróniája.:-))

  VálaszTörlés
 2. Jaj ti kreatív szülők :) Milyen csendben hallgat benneteket! Iyenkor közben milyen az arca, figyel benneteket, vagy alváshoz közeli?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Hahaha, az ő arca sosem alváshoz közeli… :) Amúgy tényleg nagyon figyelmesen hallgat meg minden éneket meg mesét, ami jelen esetben onnan is látszik, hogy nála az alapállapot az, hogy folyamatosan járnak a lábai, különösképpen, ha van valami rugdalnivaló alattuk/előttük - és itt magához képest szinte alig moccan. :)

   Törlés
 3. Kicsit büdösmacskás fílingje van a dalnak ;)

  VálaszTörlés
 4. Egy ex-pasim Mákinak hívott és ő volt a Mák:-)
  ez a neves őrület egyébként nálunk az egész családban dívik és remekül szórakozunk, örülök, hogy másnak is van ilyen lövése.

  VálaszTörlés
 5. Ez nagyon aranyos :) A hangod is szép, benned van az Xfaktor :D

  VálaszTörlés
 6. hihi, Cuca az nálunk is van:) A Teknőc rosettiről meg a nálunk Poponyányi munyó jutott eszembe (Fehérlófia mondában van a koponyányi monyó, ő meg mindig az égbe tolja a popóját alvás közben, hát valahgoy így lett)

  VálaszTörlés

Mondd!