Előreszámla

Lilypie Second Birthday tickers

2015. május 22., péntek

A csapból is ez folyik...

Anyatej that is. És basszus olyan ritka az aranyközéputas vélemény meg hozzászólás, hogy csak kapkodom a fejemet… megszokhatnám végre, hogy ufó vagyok, azt hiszem… Van az, hogy igenis joga van a kisbabának is ott ebédelni, ahol az apukája (és további negyven idegen) kanalazza a levesét, úgyhogy rajta, elő a dudákkal a vendéglőben, hajrá egyenjogúság. És van az, hogy szoptasson a pláza vécéjében, vagy fejje le és adja oda cumiból, illetve maradjon otthon minimum egy évig, de semmiképpen se menjen olyan helyre, ahonnan nem tud tíz perc alatt hazarohanni az éhségtől közben kétségbeesetten üvöltő csecsemővel. Ez a két ló-oldal létezik csak, komolyan…?!

Ezzel nem leszek túl népszerű, de ohwell…
Aki ismer, az tudja, hogy mennyire fontosnak tartom az igény szerinti szoptatást, mennyit küzdöttem érte, és mennyire vágyom rá, hogy majd legalább a következő babánál nekünk is megadasson. És azt is tudja, hogy különösebben prűd sem vagyok: egy kiemelkedően szép keblet bármikor szívesen és szemérmetlenül megbámulok, és ha az enyém lenne kiemelkedően szép, valószínűleg bármikor szívesen és szemérmetlenül kiraknám egy jó mély dekoltázsba. A nyilvános szoptatást viszont, mea culpa, de eléggé visszatetszőnek tartom; és itt fontos, hogy a nyilvános ezúttal tényleg nyilvánost jelent, azaz azt, hogy véletlenül odatéved a tekintetem, és majdhogynem kiböki a szememet a bimbója, hiszen ő ősanya, és neki az jár, hogy ott és úgy, ahol és ahogy éppen kedve tartja. Mert lehet bármekkora tömegben is úgy szoptatni, hogy biztonsági őr/sasszemű voyeur legyen a talpán, akinek feltűnik, hogy épp mi történik. Még azt se mondom, hogy minden áron bújjon kendő alá gyerekestül, vannak helyek és helyzetek, ahol természetes, de legalábbis teljesen elfogadható egy ilyen jelenet, és egy játszótéren, parkban, boltban, hivatalban, váróteremben, tömegközlekedésen diszkréten félrevonulva/elfordulva semmi bajom vele, akkor sem, ha én személy szerint nem csinálnám. De bakker, étteremben, direkt közszemlére téve a berendezést… nemár!

A pro-érvelők vesszőparipája, hogy dehát bizony hányszor odalibben a szomszéd asztalhoz egy-egy olyan magamutogató hölgyike, akin csak a szentlélek tartja a semmikis ruhát, köldökig kivágott, teljesen átlátszó, botrányosan rövid - na akkor vajon miért más a hozzáállás, hiszen az sem feltétlenül odaillő és ízléses? Gonosz leszek, de őszinte: ha ronda a nő, az is zavar. Ha lóg a melle, narancsbőrös a segge, fatörzsnyiek a combjai, és kibuggyan a rengő háj a csípőjén, akkor legszívesebben őt is megakadályoznám abban, hogy vacsorázó emberek szeme elé menjen szűk topban és arasznyi miniszoknyában. Még akkor is, ha jelenleg én is épp disznyóméretű vagyok, és együtt kellene éreznem inkább, esetleg irigykednem is, hogy ő mennyivel sokkal magabiztosabb, miközben én legszívesebben el sem hagynám a lakást, amíg újra hatvan kiló nem leszek.
Igen, frusztrált vagyok, nem, nem vagyok igazi, anyaságomban kiteljesedett nő, és megértő vérfeminista sem. Nem tartom kívánatosnak a haskötényt, nem nevezem életcsíkoknak a striákat, és igen, szerintem a tejtől duzzadó eres vagy a hosszas szoptatástól leeresztett cicik csúnyák. Nem diszkriminálok, a saját császárhegemről is pontosan tudom, hogy egyedül én látom szépnek, és nem azért mert objektíven az, hanem mert arra emlékeztet, aki kibújt alóla, és mai napig nem értem, hogy M. hogy tudja erotikusnak tartani a melleimet, miután látta őket Kissmajom-nyúzástól kisebesedve. Ez valóban gyönyörű, de valljuk be, hogy egészen kevés nő, és főleg közvetlenül szülés után álló nő teste néz ki így. Nem, nem gondolom azt, hogy szégyenletes dolog tökéletlennek lenni, de csakazértis a világ orra alá dörgölni, hogy ha tetszik, ha nem, márpedig nézned kell, mert jó okom van rá… szerintem ez meglehetősen primitív dolog. És most hagyjuk azt, hogy nem muszáj odanézni - a körúton nem fogok Lóci-mód viszolyogva, de kíváncisan megfordulni egy szőrös sörpocakját a hawaii ingéből kilógató pasas* után, de ha leül velem szemben egy teraszon, miközben pizzázok, akkor igenis elkerülhetetlen az, hogy észrevegyem, és valószínűleg az is, hogy elmenjen az étvágyam. És hagyjuk azt is, hogy micsoda egy tuskó vagyok, hiszen tulajdonképpen azt sugallom, hogy csak a szupermodell alkatú nők szoptathassanak kitárulkozva - szerintem nekik sem kellene, mert ez nem egy performansz, ez egy intim összekapcsolódás anya és gyereke között, ami senki másra nem tartozik, főleg akkor, ha nem egy magatehetetlen újszülöttről van szó, hanem egy két-három éves kis emberről.

Kicsit elkalandoztam és zagyva lett, de végülis ide akartam kilyukadni, ehhez a mai tiltakozó akcióhoz. Én alapvetően a végletekig toleráns ember vagyok, hőzöngök itt, nem értek, és nem értek egyet, de valójában bármikor teljes mell(hö-hö)szélességgel kiállnék azért, hogy amíg törvénybe nem ütközik és alapvető emberi értékeket nem sért, tényleg mindenkinek joga van nekem nem tetsző módon vagy akár visszataszítóan viselkedni; mekiben szoptatni is, százhúszkilósan nudizni is.
De ezt a mai menetet akkor is önzőnek és undorítónak** tartom, ha amúgy belátom, hogy a társadalom igazságtalan és kirekesztő és gonosz, és bőven lehetne családbarátabb. Mert ez számomra ugyanaz a kategória, mint az otthonszülők, oltásellenzők, egyéb saját-gyerekükkel-csalánverők. Nem baj, ha benne van a pakliban, hogy veszélybe kerül a "pocaklakóm" élete, nekem jár a háborítatlan kitolás, pihepuha franciaágyban, esőerdő hangjaival, teafa illatú füstölővel. Nem baj, ha az "enyémgyerkő" igény szerint épp nem étkezne, azért csak a képébe tolom a csöcsömet egy fotó kedvéért, mert jó ügyért van ez a flashmob. Feltűnőségileg viszketeg és enyhén exhibicionista anyák találmánya, marhára nem arról szól, hogy elfogadottabbá tegye a közterületen való szoptatást - olcsó, értelmetlen, provokatív, idegesítő, öntudatos whatchagonnado attitűd, ami többet árt, mint használ.
Szabad nekik, is what I'm saying, de vajon miért éreznek ingerenciát arra, hogy így csinálják…? Ufó, mondom én.


* Csak hogy senki se gondolja, hogy kizárólag a nőkkel van bajom; az esztétikum hiányával van.
** Nem gyomorforgató értelemben, inkább úgy, hogy faszkivan már az ilyen nagymagyar anyákkal.

16 megjegyzés:

 1. Teljes egyetértés a véleményeddel, biztos megvan ennek az ufóságnak a pszichológiai miértje, alapvetően szerintem azok az anyák képesek erre, akik folyamatosan akarják, de nem tudják/tudták érvényesíteni fontosságukat sem anyaként, sem nőként.

  Disznyóméretű, persze, biztos, hogy nem vagy az :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Vagy csak anyaként tudják - amiben semmi szégyellnivaló nincs, elég kemény és nagyon felelősségteljes meló, nincs szükség ilyen hardcore extrákra ahhoz, hogy bizonyítsanak...

   Törlés
 2. Szia. Olyan egyszerű lenne az egész. Ha a babád szopizik akar, előveszel egy textilpelust letakarod és ha vki odanéz akkor se fogja látni a bimbót. :)Az meg szerintem, hogy 1 évig senki ne menjen el otthonról az hülyeség, főleg ha van egy nagyobb tesó aki az anyjával szeretne menni mondjuk kirándulni a közelben, vagy beülni a mekibe. Ez a téma is olyan mint a császár - természetes szülés, anyatej - tápszer, hozzátáplálás stb. Ezeknél mindenkinek megvan a maga véleménye és ezt megváltoztatása senki nem tudja.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. De nem is megváltoztatni akarják, vagy legalábbis én biztos nem azt akarom, csak az alap civilizált emberi jóérzésre apellálnék, miszerint (ahogy mondod), vegye elő a textilpelust, ha ki akarja pakolni a mellét, miközben eszek.
   A maradjon otthon nyilván butaság, ha van tesó, ha nincs, nehogymár kötelező szobafogságot jelentsen az anyaság.

   Törlés
 3. Szívemből szóltál, nekem is leginkább az arany középút hiányzik ebben a témában (is). Elfogadásra, toleranciára mindkét oldalról szükség lenne.

  Mi is sokszor úton voltunk, amíg Pupák szopizott, mégis diszkréten megoldottunk minden etetést. El sem tudom képzelni, hogy idegen emberek lássák a cicimet, még ha éppen táplálékforrás, akkor sem.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Az a baj, hogy ezügyben is megy a képmutatás… Ezek a nők azt szajkózzák, hogy de hát emlősök vagyunk, a mellünk nem szexuális tárgy, ahogy azt a gonosz társadalom beálítja, hanem kizárólag az utódok szent táplálékforrása. És közben teljesen elfelejtik, hogy amíg nem anyák voltak, hanem nők, addig bizony ők is megvették a jó kis push-up melltartót, hogy sikerüljön utódnemzésre alkalmas hímeket csábítani.

   Törlés
 4. De miért gondoljátok, hogy a mekiből kiküldött nő nem kendő mögött szoptatptt? Nekem erről nem derült ki semmi. Egy barátnőmmel egyébként történt olyan, hogy félrevonulva, kendő mögött szoptatott egy plázában (ahol nem volt baba-mama szoba még), odajött a biztonsági őr, megkérdezte, hogy szoptat-e (mert ugyebár nem látszott semmi a lány melléből), majd az igen válasz után kiküldte.
  A kirakott csöcsű cicababát meg azért érzem mégis érvényes párhuzamnak, mert mutassatok nekem egy biztonsági őrt, aki az olyat kiküldi valahonnan.
  Egyébként nem azt mondom, hogy feltétlenül kellett ez a flash mob, de amíg a diszkréten szoptatót is kinézik helyekről, addig mégis kéne valahogy megoldást találni a problémára.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Engem nem is az eredeti mekis nő zavart, arról semmit sem tudtam, amíg itt kommentekben el nem mesélték - nekem a reakcióként megszerveződött flashmob volt visszataszító, és pont azért, mert ott szó sem volt se diszkrécióról, se arról az elfogadásról, amit maguknak annyira követelnének. Ők miért nem értik meg, hogy tízből kilenc ember nem akar szoptató anyákat nézni, miközben eszik? Miért a többség értse meg, hogy ők márpedig étteremben akarnak szoptatóscsöcs-parádét tartani?

   Abban egyetértek veled, hogy ha a cicababa annyira kipakolja, mint például ez a nő (http://img.444.hu/szoptatas9.jpg - gondolom nem bánná a fotója linkjét, elég büszkének tűnik a bravúrra, csak a szerencsétlen gyereket sajnálom), akkor őt is ki kell küldeni. De szerintem nem kérdés, hogy meg is tennék/teszik, nem véletlen, hogy a legvadabb bulikban a legmerészebb szilikonkirálynők is eltakarják minimum a bimbót, pedig kizárólag esztétikai szempontokból nézve azért azoknak a látványa nem feltétlenül kellemetlen.

   Törlés
 5. Engem a 3 hónapos alvó babámmal küldtek ki egy szalonból, ahova pedikürre mentem volna, azzal az indokkal, hogy ha felébred, zavarja a többi vendèget. Egy másik no a yorkijával simán bemehetett... Egyébként amíg kicsi volt a babàm, meglepően tapasztaltam, hogy milyen sok helyen van baba-mama szoba, ahol mindent diszkréten el lehet intézni... Szerintem ez az egész megmozdulás túl van lihegve, a sok ráérő anya most legalább megmutathatta magát a világnak és egy kicsit fontosnak érezhette magát. Nekem jobb dolgom is lett volna a helyükben, mint elcipelni a gyereket a mekibe és csakazértis szoptatni...

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Hát tény, hogy egy jólnevelt kutya jobban kontrollálható, mint egy három hónapos, de akár éves kisgyerek… :)
   De viccen kívül, engem az ilyen jellegű kitiltás, időben jelezve vagy normális hangnemben kommunikálva, egyáltalán nem zavar - tudomásul veszem, hogy ez az ő választása, az ő szabályai, és elmegyek olyan helyre, ahol kell a pénzem.

   Engem például ha elmegyünk nyugisan vacsorázni vagy pihenésileg szállodázni, és direkt lazítós helyet választunk, őszintén szólva nagyon idegesít más üvöltöző, rohangáló, evőeszközökkel doboló gyereke. És nagyon fontos, hogy ez marhára nem a gyerek hibája, ő csak úgy viselkedik, ahogy az ő korában teljesen normális, a szülő az idióta, amiért belekényszeríti egy olyan helyzetbe, amelyben nincs helye - egyszerűen nem várható el egy 3-4-5-6 évestől, hogy fegyelmezetten végigüljön hosszú órákat/napokat, miközben számára semmilyen érdekes dolog nem történik, ami lekötné.
   És oké, biztos van olyan gyerek is, akivel semmi "gond" nincs ilyenkor, mert csendes, nyugis természetű, bármeddig elmolyolgat egy sarokban egy rajzlappal vagy játékkal, Kissmajom is ilyen többnyire. De egy hiperaktív gyerek szülőjének más az ingeküszöbe, ő simán azt mondaná a sajátjára, hogy átlagos mozgásigényű, mert azt szokta meg. Azt meg mégsem lehet mondani, hogy nyüzsiteszt van belépéskor, és csak az jöhet, aki átmegy rajta, így jobb híján vagy minden gyereket beengednek vagy egyet sem, nekem ez fair enough.

   Törlés
  2. Tudom, hogy nem úgy érted, ahogy hangzik (aka csak az menjen ilyen helyekre, akinek csendes a gyereke), de azért ezt most muszáj: a "hiperaktív", vagy egyszerűen csak mozgékony (mert ugye a hiperaktivitás egy kórkép) gyerekek szülei is szeretnének "normális" életet élni, elmenni nyaralni, vagy leülni valahol ebédelni, és annak ellenére, hogy tudják, hogy a gyerekük egyedül képes nyolcfelé szaladni, nem feltétlenül szeretnek csak a négy fal/kerítés között létezni. És nem mindenki teheti meg, akarja megtenni (miért is tenné, hisz a gyereke, még akkor is, ha lebontja a fél szállodát), hogy lepasszolja a gyerek(ek)et.
   Tényleg bocs...

   Törlés
 6. Egy kedves ismerősöm szólt hozzá az egyik cikkhez, amit a Faceb.-on osztottak meg és ebből is látszik nem kell mindent elhinni. Megosztom itt a hozzászólásait, nem hinném, hogy baja lenne vele:
  "Én ismerem a kismamát. Szégyellős nagyon, de a babája nem óra, hanem igény szerint szopizik, cumisüvegből vizet sem fogad el, és tegnap hőség volt, ne feledjük. A sógora meg késett, bement egy kávéra, míg várta. A kisfiú éhes/szomjas lett, engedélyt kért szoptatni, és behúzódott a takarítós pult mögé, babakocsi is eléhúzva, kendővel takarta magát. Na szerintem ott egy vendég szemét sem bántotta, legalábbis én kaja közben nem a tisztítószerekkel szemezek. :D Csak valamiért ezt a részt mindenki átugorja, és azzal foglalkozik, hogy ezt nem akarná bámulni kaja közben. Nem az étterem közepén dobta ki a cickót bakker. :) Azt mondjuk én sem kultiválnám nagyon. Meg alap, hogy nem bámulunk másokat. :) Szegénykém most tök kivan, annyian basztatják, elkövette azt a hibát, hogy tegnap megosztotta egy zárt csoportban, hogy járt, és nem tudta, hogy van ott újságíró feleség, aki mindjárt adta a témát az urának és rázúdították ezt a médiafelhajtást. Egyébként nem is dobták ki, "csak" rászóltak, hogy fejezze be, mert ez itt nem elfogadott tevékenység. Ő szaladt ki bőgve. Ennyit meg az újságírókról...." "Csak sajnálom szegény Stellát, mert ő meg aztán tényleg nem ez az exhibicionista, majd én megmutatom, hogy bárhol szoptathatok féle hőzöngős típus. Csóri tök kikészült."

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszi ezt a plusz infót, hát nagyon nem mindegy ugye... szegény csaj… Én pont azért nem is ezzel az eredeti "üggyel" foglalkoztam, mert erről és róla semmit sem tudtunk, ellentétben a flashmob résztvevőivel, aki elég látványosan leszartak mindent és mindenkit (beleértve a saját gyereküket) egy dacos villantás kedvéért.

   Törlés
 7. Szerintem kellett ez a flashmob, hogy ne vegyék el a kedvüket azoknak az anyáknak, akik igény szerint szoptatnak és nem utolsó sorban a szoptatás népszerűsítése érdekében sem.. Engem nem zavar a nyilvánosan szoptatók melle, mert a mellbimbó a gyermek szájában landol és nincs kitéve mindenki szeme láttára, ha pedig kendő alatt szoptat, akkor meg főleg semmit sem lehet látni. Én biztos az utóbbit választanám, ha nem lenne autóm, de van, így sosem volt gondom a szoptatással, illetve fejéssel a későbbiekben, mert el tudtam benne bújni. Na de nem mindenkinek van autója, az meg, hogy otthon üljön évekig az nem egy elfogadható megoldás. A cumisüveg sem alternatíva, mert az anyatej gyorsan romlik, illetve egy baba nagyon könnyen lesz cumizavaros, ha az anyuka abban viszi a lefejt tejet, én legalábbis így jártam és senkinek sem kívánom, hogy 9 hónapig fejjen napi ötször, illetve éjszaka emiatt kelljen fel...Én nem hinném, hogy a Mekiben szoptató anyukák azért mentek, mert ráérnek. Amióta itthon vagyok a gyerekkel, én sosem érek rá semmire. Szegény szoptató lányt meg sajnálom ezek után, főleg, hogy reggel 9-kor alig voltak az étteremben és teljesen félrevonult. Ugyanakkor a Mekit is sajnálom, mert az ott dolgozó hölgy engedélyt adott a szoptatásra, de mindhiába, mert ezt már senki sem fogja lemosni róluk...Írok mindezeket úgy, hogy minden kötelező és nem kötelező oltást beadattam a gyermekemnek és ahol csak tudok, érvelek a védőoltás mellett, illetve semmi pénzért nem lennék hajlandó otthonszülni, szóval nincs összefüggés, de nyilván nem vagyunk egyformák és különbözhet a véleményünk :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nem érdemes idekeverni se a szoptatás népszerűsítését se az igény szerinti szoptatás támogatását, kétlem, hogy ilyen erőszakos nyomulástól jön meg valakinek a kedve ezekhez - a nők nagyrészénél ez a kérdés már terhesség alatt, de legkésőbb az első napokbeli nehézségek lereagálásakor eldől. Sajnos elenyésző számú olyan kismama van, akit meggyőződései és tervei ellenére rá lehet beszélni, hogy a gyerekének nem adhat tökéletesebbet az anyatejnél, és az minden küzdelmet és fájdalmat megér; és még kevesebb olyan, aki már döntött ugyan, de végül mégis rábírható a kényelmes háromóránkénti szoptatás helyett arra, hogy hagyja magán lógni a gyereket akár órákig és vérzésekig.

   Ami a nyilvános szoptatás támogatását illeti, szerintem ez a flashmob pont hogy elvette minden kívülálló kedvét tőle, és pont ellenkező hatást ért el, mert egy kisebbség elég ritkán engedhet meg magának radikális akciókat. Gondolj csak a melegekre... bármelyik tetszőleges belvárosi klubban hóttrészeg, félmeztelen tinik másznak egymásra a mosdó előtt nap mint nap, és mindenki csak legyint, hogy fiatalság, bolondság - ugyanakkor mindenki szörnyülködik, ha egy évben egyszer a Pride-kamionokon egy tucatnyi meleg fiú szivárványszínű tangába bújtatja a csinos seggét. És hiába lehet simán elkerülni a látványukat, ha nem megy az ember az Andrássy közelébe (ami a random éttermekben megjelenő szoptató nőkről még csak nem is mondható el), mégis árt az imidzsüknek a provokatív csakazértis viselkedés, hiába egyértelmű, hogy a melegek úgy általában, sőt az év 364 napján ezek a konkrét melegek is, civilizált, visszafogott, normális emberek. De a cirkusz miatt sokan inkább ellenzik az egyenjogúság minden aspektusát, miközben az nyilván nem mindennapos tangás vonulást jelentene, hanem csak annyit, hogy hadd sétálhassanak már az utcán ugyanúgy kézenfogva, és hadd házasodhassanak ugyanúgy össze, mint a hetero párok.
   Ezek a vehemens ősanyák még annak is keresztbe tettek, aki eddig diszkréten szoptathatott egy csomó helyen, mert elnézve némelyik képet, simán el tudom képzelni, hogy egy étteremtulajdonos most határozza el, hogy ha ezt jelenti a nyilvános szoptatás, akkor a vendégei nevében köszöni szépen, de nem kér belőle.

   Törlés
  2. Én bírom a melegeket is, van pár ilyen ismerősöm és soha nem találtam visszataszítónak a meleg felvonulást, de tudom, hogy sok mindenki igen...Egyébként is kár vitatkoznunk, mert egymást úgy sem fogjuk meggyőzni :) Szerintem az igazság valahol a kettő között van :)

   Törlés

Mondd!