Előreszámla

Lilypie Second Birthday tickers

2014. február 22., szombat

Mytits reloaded

Gondoltam beszámolok, hol tart a szopás-projekt; most már csak a szó csecsemő-a-mellen értelmében, mert javult a helyzet. Pontosabban jobb mint volt, de még mindig nem tökéletes - és a "még mindig" azt jelenti, hogy javíthatatlan optimistaként még nem adtam fel, hogy egyszer kizárólag anyatejes legyen a kölköm... jó nah, ette fene, ha nem ez, akkor majd a következő.
Köszönöm szépen a tanácsaitokat, és főleg a sok bíztatást meg nyugtatást, hogy próbálkozzak csak lelkesen, de nem dől össze a világ egy kis tápszertől. Egyetértek, úgy tűnik, hogy tényleg nem, hál'Istennek a gyerek egészséges, mint a makk, és nő, mint a gomba, én meg kézen-közön előteremtek annyit, hogy immunizáljam, sőt jelenleg annyit is, hogy napi sokszor összebújhassunk komoly etetésre is, ne csak cumizásra.

De ne vágjunk a dolgok elébe. Az úgy volt, hogy konkrétan aznap, amikor kommentben valakinek magabiztosan válaszoltam, hogy nálunk szó sincs cumizavarról, a gyerek all of a sudden cumizavaros lett. Vagyis szerencsére csak kezdett lenni, mert állítólag a full-blown probléma olyan, hogy az ember csak szoptatási pozícióba helyezi a babát, és még elő sem veszi a mellét, mikor az máris elkezd üvöltve tiltakozni. Mi idáig nem jutottunk el, mert annak köszönhetően hogy említettétek nekem ezt a "betegséget", már az első változásra felfigyeltem - ami az volt, hogy Kissmajom a session elején lelkesen ivott, de amint elkezdett lassabban kijönni a tej, és dolgozósabban kellett szívni, folyton elengedett, elfordítgatta a fejét, és hiába akartam visszaadni neki, csak sírt mérgesen, tátott szájjal, benne a mellemmel, anélkül hogy ráharapott volna. Még aznap alaposabban utánaolvastam, rájöttem, hogy ez bizony az, és elkezdtünk agyalni, hogy mi legyen.
Azt már az elején szinte biztosra kizártuk, hogy visszatérjünk a poharas tápláláshoz, de azért becsülettel tettünk még egy kísérletet, hogy most már nagyobb a gyerek, mi is tapasztaltabbak lettünk, stb.; de már az első korty után visszaköszönt a párnapos szülőként elszenvedett trauma, muszáj volt más megoldás után nézni. A kanalazás sem volt valami szimpatikus, mert több mint fél decit egy türelmetlenül vonagló csecsemő másfél centis szájnyílásába lapátolni, gyakorlatilag kortyonként, elég szomorú alternatívának tűnt - azért azt is megpróbáltuk, tényleg szomorú volt, ő is, mi is. A Szoptanít módszert, hiába segíthetett volna a tejszaporításban is, eleve elutasítottam, biztos maradi vagyok (vagy nem elég odaadó anya), de nekem az már túl sci-fi, hogy lóg egy üveg tej a nyakamban, amiből kijön egy plasztik csőrendszer, ami a mellemhez van ragasztva... egyszerűen nem akartam tejgyárnak kinézni, már az is éppen eléggé megtépázta a nőies mi(lf)voltomat, hogy első hetekben napi több órán át meztelen felsőtesttel kellett flangálnom a lakásban, hogy a kisebesedett mellbimbóim megfelelően levegőzzenek. Gondolkoztam még az általatok javasolt Medela Calma cumisüvegen, de végül letettem róla, mert csomó angol fórumon olvastam, hogy mivel nagyon mélyen belóg a babák szájába, sokan fuldokolnak tőle, ezért elutasítják (hiába olyan ebből a szempontból, mint a mellbimbó, a keményebb anyaga miatt valószínűleg mégsem kényelmes nekik).
Maradt a fecskendő, ami egy kis kezdeti küszködés után bevált végül. A szerencsétlenkedés oka az volt, hogy féltünk, hogy a durva pöcök felsérti a nyüzsgő gyerek ínyét, ezért nem mertük jól szívhatóan betolni a kis szájába. De aztán (being the queen of improvisation that I am) eszembe jutott, hogy a porszívós orrszívó tartozékaként kaptunk egy kétcentis vékony szilikoncsőrt, amit kiválóan rá lehet húzni a fecskendő végére, és az kiküszöböli a problémát. M. először egy kicsit ellenkezett, mert oké, hogy kifőztük, de miazmár, hogy a gyerek szájába dugdossuk azt, amivel pár napja a taknyát takarítottuk, de aztán emlékezettem, hogy mint mindenkinek, biztos neki is volt olyan ovis csoporttársa, aki előszeretettel zabálta a golyósított fikáját, aztán felnőtt korára mégis sikeres menedzser lett belőle (a csoporttársból, nem a fikából), úgyhogy beadta a derekát, és összeszerelte a cuccot. Ezzel részben megoldódott a pótlás kérdése, Kissmajom olyan profin rácuppan, hogy őszintén aggódunk, hogy előbb-utóbb fecskendőzavaros lesz (nem viccelek, tényleg valami félelmetes, hogy milyen hamar megtanulta, és mennyire természetesen kezeli). Amúgy azért csak részben, mert én teljesen alkalmatlan vagyok a feladatra, a mutatvány kizárólag father & son teamwork: M. tolja a fogantyút, Kissmajom nyeli a másik végét, és van egy olyan közös ritmusuk, amitől másodperceken belül eltűnik húsz milli tápszer, és jöhet a következő adag - na ezt a ritmust én egyszerűen képtelen vagyok felvenni, és szegény gyerek vagy sír, mert sosem telik meg a kis szája, vagy fuldoklik, mert túl nagy falatot kap egyszerre.

Ilyenformán mindhármunkra szükség van a tápszerrel kiegészített etetésekhez, ami elég nehezen lenne kivitelezhető, lévén hogy M. újabban nem csak otthonról dolgozik; csodával határos módon viszont tiszta furcsán módosult a pótlás kérdés. Ugyan nem sok mindent változtattam - talán csak annyit, hogy a minimum két liter folyadékot most már minden nap beviszem (ez nálam dicséretre méltó teljesítmény, alaphelyzetben ennek fele volt a maximumom), illetve kétszer bevetettem az ajánlott 7/7-5/5-3/3-1/1 perces szaporító fejést -, valahogy mégis úgy alakult, hogy éjfél és másnap délután között elég a tejem. Éjszaka még sok is, bealvás okán szinte sosem ürül ki teljesen a mellem, sőt néha olyan is van, hogy csak egy oldalból is jóllakik a Kissmajom; délelőtt pont elég a nagyjából háromóránkénti megéhezéséhez; dél körül elkezd csökkengetni, gyakrabban eszik, és mindig csak épp annyi jut, hogy kibírja az egy-másfél órát, amíg megint termelődik egy kicsi adag; és hogy, hogy nem, pont akkorra fogy ki a tár, amikor M. hazajön (érdekes, hogy ha háromkor, akkor háromra, ha ötkor, akkor ötre), úgyhogy attól kezdve ő is az étkezés része. Gondolom, hogy végül nekem is meg kell majd tanulni valahogy a segédkezést, ha csak nem áll be egy újabb fordulat, és nem leszek igazi tejcsárda, de ahhoz előbb be kell szereznünk egy hosszabb csövet, hogy a kemény műanyag résszel még a közelébe se kelljen mennem a gyerek szájának. A pótolt mennyiség egyébként olyan 40-80 milli között mozog, délután kevesebb, este egyre több - vagyis teljesen hiába okoskodta ki természet anyánk, hogy az éjjelre tankolós üzemanyag zsírosabb és táplálóbb, Kissmajom erről nem hajlandó tudomást venni, és csak akkor lakik jól, ha alaposan meg is telik a gyomra.
Így állunk jelenleg, illetve további jó hír szoptatás fronton, hogy a mellbimbóim mostanra teljesen megedződtek, már nem kell semmilyen kenegetés, simán bírják a hascsikarós alkalmakat is, amikor Kissmajom periodikusan hirtelen el-elrántja a fejét úgy, hogy én meg épp benne vagyok (vákuummal and all, nem kellemes).

Apropó Kissmajom, ezen a héten elmúlt két hónapos, jövő szerdán lesz kerek tíz hetes, akkor majd megpróbálok írni egy összefoglalót, mert ijesztő, hogy mekkorát fejlődött itt észrevétlenül... most csak annyit említek meg, hogy pár napja elérte az öt kilót, és egy egész szatyornyi kis ruhája már nem jó rá, van amit nem is volt alkalma hordani, elképesztő.
Most meg megyek visszaaltatni - na az még egy érdekes menet, hamarosan arról is hozok részleteket, csak egyelőre még magam is kíváncsian várom a fejleményeket. Sokatalvós éjszakát mindenkinek!

6 megjegyzés:

 1. Szia Est! Ha van még kedved kísérletezni, nekem 7,5 hónap után majdnem elment a tejem múlt héten és egy barátnőm adta a tippet, görögszénamag tea (nem kapszula). Nagyon bevált, újra lett bőven a majdnem nulláról. Cserébe én is had kérdezzek :)))) HA-s tápszert eszik a bébi? És megeszi az anyatej után???? Mert hogy múlt héten nálunk is felmerült a pótlás kérdése, ha nem lesz tej, de a doktornő csak HA-s tápszert javasol szigorúan 1 éves korig és hát a lányzó köszöni nem kéri a keserű remeket a tej után/mellett/helyett. Ezért is a kérdésem :) Mondjuk ezzel a teával úgy visszaszaporodott és némi fejéssel, hogy most van, de azért érdekel más hogy csinálja.
  Szép napot!
  Timi

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszi, Timi, ezt megpróbálnám - hol tudok venni, bármelyik patikában?

   HA-s tápszert eszik, igen, és szereti; és igen, a pótlásos etetés mindig úgy megy, hogy előbb mellből eszik, aztán kapja azt. De ugye nálunk úgy volt, hogy nem indult be a tejem időben, ő meg nagyon fogyott, így azt kapta életében először - szóval lehet hogy azért fogadja el szívesen, mert az volt az első kaja-élménye.

   Törlés
  2. Hmmm, akkor finnyás a gyermekem :)))). Egy mellgyulladás alkalmával még a legelején nekem is megette, egyszer csak, de azóta nem. De lehet az is közrejátszik, hogy eszik már főzeléket, gyümölcsöt is. (hozzáteszem a fermentált tápszert se ette meg, pedig az nem keserű, finnyás no :))
   Azt hogy bármelyik patikában kapsz, abban nem vagyok biztos, nekem is rendeltek. Maga a mag is dobozba van, mintha kapszula lenne, de nem az csak maga a magok.. Megnéztem, Dr. Makai típusú, ha ez segíti a keresést.
   Timi

   Törlés
 2. Mintha a mi esetünket írtad volna le, amikor a 3. babával kínlódtam... Annyi különbséggel, hogy nekem nem volt alkalmam/erőm/energiám/stb. ilyen csöves dolgot kipróbálni mint ti.
  Nálunk a legnagyobb és legkisebb gyerkőc anyatejes mivolta mellett tápival egészítettük ki az étkezését, és biza HA-s volt, semmi bajuk nem volt a kesernyés íztől :))))
  Görögszénamag: én az elsőnél kipróbáltam. Tejet nem növelte, ellenben iszonyatosan elkezdtem tőle izzadni, méghozzá irtó büdöset! Fujj, soha többet. De persze minden Anya más, és mindent ki kell próbálni ahhoz hogy anyatejünk legyen (persze amit még be akarunk/merünk vállalni).

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Hát ez a fecskendős-csöves tök egyszerű, ha jól csinálja az ember (esetünkben M., nem én), akkor gyorsabb és problémamnetesebb még a cumizásnál is. Ha a poharazás lett volna az egyetlen alternatíva, mi is hagytuk volna a francba, elviselhetetlenül idegölő volt, és ahhoz képest amennyi energiába került, nagyon eredménytelen.

   Törlés
  2. A poharazást mi is próbáltuk, szintén első gyereknél, hát osztom véleményed, semmi eredménye nem volt... grrrrrrr. Szegény gyerek meg csak visított.

   Görögszéna mag: mi gyógynövényboltban tudtuk beszerezni. Legalábbis 5 éve, amikor az elsőszülöttem volt minicsecsemő, akkoriban elég kevés helyen lehetett kapni ezt a magocskát...

   Törlés

Mondd!