Előreszámla

Lilypie Second Birthday tickers

2014. december 12., péntek

Jó napot, a gyerek véréért jöttem!

Erről végül azt hiszem nem is esett szó itt a blogon. Sokat próbáltunk dokumentálódni szülés előtt, és sokat gondolkoztunk dokumentálódás után, mert rengeteg egymásnak ellentmondó információ van mindenhol arról, hogy érdemes-e a köldökzsinórvért levetetni. Leginkább a kontra véleményeket elemezgettük amelyek, a teljesség igénye nélkül, ilyenek voltak, hogy nagyon kevés betegségben használhatók fel az őssejtek autológ transzplantációra, a kinyerhető mennyiség felnőttkori kezeléshez nem elegendő, nincsenek még adatok a több évtizedes tárolási folyamat hatásaira, stb.
De azzal együtt, hogy ezeket mind nem vitatjuk, őszintén szólva pro érvként nekünk pont elég volt az, hogy ha egy a millióhoz esély van arra, hogy akár harmic év múlva olyan szintre fejlődik az orvostudomány, hogy valami haszna lehet ennek az előrelátó akciónak, már akkor is megérte. Ha meg ez ki sem derül, mert nem kell majd kipróbálni soha, akkor a világ legboldogabb tékozlóiként iszunk egyet a világ legfölöslegesebben elköltött minivagyonára.

Az is hozzátartozik persze, hogy a pénz megvolt rá, és pont mivel nem utolsó percben, máshonnan nehézségek árárn elvonva kellett összekuporgatni, esetleg részletekben kinyögdécselni a drágább verziót, azt sosem bocsátottuk volna meg magunknak, ha egyszer valamikor jól jönne, és mi inkább egy plusz nyaralásra költöttük volna. (Végül úgy alakult, hogy nekünk nem is került semmibe az egész, mert M. szülei ajándékba megleptek vele, mivel ez szerintük minden unokájuknak jár - de a döntést akkorra már meghoztuk.) Persze ne legyen rá szükség, és pozitív gondolkozás meg rossz bevonzásának kerülése meg minden ehhez hasonló bullshit, de akinek egy csepp józan esze van, az beláthatja, hogy lehetünk mi bármilyen széplelkű optimisták (mert én hál'Istennek az vagyok), ha be akar teríteni a fostenger, akkor igen keveset tudunk tenni ellene.
Szóval ezt kereste a kórházi ágyamon ez az szülészorvosomnak szóló tájékoztató papírlap, és ezért hangzott el egy hétre rá a kórházi szobámban a címben szereplő bizarr mondat...

RTFM

3 megjegyzés:

 1. Én most nemrég azt olvastam (de nem végeztem igazán kutatást még) hogy a "közösségi tárolás"-nak volna értelme, de a magánnak nincs. Valamint azt, hogy "sikersztorik" olyan esetekből vannak, mikor a szülők azért "hoztak létre" egy kistesót, hogy a nagyobbik már tudott betegségén segítsenek vele.
  Amúgy nagyságrendileg mennyi ez a minivagyon? (mert most hogy már apadóban a pénztárcánk + mindketten munkanélküliek leszünk otthon nekünk már lehet hogy belejátszik a gondolkodásba az ára is, bár én is azt mondanám ezen ne múljon.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A kozossegi tarolas annak jo, akinek nincs sajat, mert ahol kozossegileg tarolnak, ott sok a minta, es aki megbetegszik, sokkal nagyobb esellyel talal match-et. De magan uton ott is erdemes taroltatni, mert ott az ingyenessegnek hatranya is van: nem te rendelkezel a sajat cuccod felett, ha masnak kell, oddadjak, es ha rad kerul a sor, kereshetsz ugyanugy, mintha nem taroltattal volna.
   Arban azert messze nem annyi, mint a ti lombikos koltsegeitek: 600ezer volt igy, minden (bevizsgalas, feldolgozas, fagyasztas, tarolas 30 evre), elore fizetessel - reszletfizetessel talan 800ezer lett volna

   Törlés
  2. OK köszi, értem a különbséget.
   Jó ezt még lehet kiszorítjuk, én is úgy gondolom hogy ha van egy az egymillióhoz esély hogy baj van és ez segít ne azt mondjam hogy elköltöttem másra, még ha az csili-vili bababútor volt is.

   Törlés

Mondd!